2012. június 13., szerda

Könyvajánló: Szerzők és szerkesztők kézikönyve

Lehet hogy már ismeritek, vagy máshol ajánlottam, de mivel manapság  minden bokorban egy szerző csücsül saját blogos kezdeményezésével, gondoltam, sokunk (az enyémre is) hasznára lehet ez a könyvecske.

Szóval szerzők és szerkesztők. 

Az Osiris kiadó mindig is híres volt minőségi tankönyveiről a felsőoktatás számára. Ez is egy ehhez hasonló remekmű. 
Ez a könyv nem tanít meg írni !, de elmeséli a könyv kiadással kapcsolatos részeit, tipográfiáról ír, benne van minden hasznos korrektúrázási jel, és tanács (ami kezdő íróknak kiváló alap, hogyan kerüljék a tipikus hibákat). Mesél egy könyv tördeléséről, hogy lehet valamit esztétikusan elrendezni. Mesél a szerzői jogról, mit és hol kell és érdemes feltüntetni. Azt hiszem, bár kezdő szerkesztőknek készült, iszonyatosan sokat tud segíteni az íróknak is. Segít hogy esetlegesen ne teljesen tudatlanul álljanak a kiadó előtt ha meghalljuk a kolofon és a korrektúra szavakat. Segít, hogy a szerző kevésbé legyen kiszolgáltatott a mai kereskedelemmel átfűtött világban. 

És a végén rengeteg segédtáblázatot találunk rövidítésekről (bár ez főleg a szakkönyvekre vonatkozik), de papírmérettől, átváltási mértékegységig sok minden megtalálható benne. 
Minden kis írni, szerkeszteni vágyó szerezze be, és olvassa előszeretettel. Én majdnem minden nap olvasom. 
Megéri fejlődni, a saját érdekünkben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése