2017. február 28., kedd

Könyvajánló: Rachel Cohn, David Levithan: Dash és Lily kihívások könyve 1.

Két fiatal, akiket egy piros könyv köt össze. Lily kihívásnak szánja, Dash pedig belemegy a játékba. De lehet -e egy játékból igazi szerelem?





Gondolataim a könyvről:

Ebben a könyvben minden viccnek indult. Lily kalandot keresett erre a téli szünetre. A helyszín New York télen, mindent belep a hó, az utcák fagyosak, a szívek melegedőben. Elfoglalt felnőttek, eszeveszett készülődés. Lily ott hagy a könyvesboltban egy kis piros könyvet, tele utasításokkal. Dash utálja a karácsonyt, mióta a szülei elváltak. Ám a könyvesboltban megtalálja a könyvet. És megírja az első feladatok eredményét. Mihez kezd egymással két ennyire különböző emberpalánta? Erről szól a kihívások könyve.



Miért különlegesebb leírni a belső félelmeinket, vágyainkat, kétségeinket egy idegennek? Az idegenektől félünk az interneten, vagy az utcán, de ha hasonszőrű írogat egy könyvbe, beszédbe elegyedünk vele. Igaz, kezdetben a feladatok miatt mind a kettőjüknek meg kell küzdeni saját magukkal, és ki is kell lépniük a saját konfortzónájukból (lásd Dash és a Mikulás) de ahogy egyre több minden kerül abba a kis piros noteszbe, úgy nyílik ki a kettejük kapcsolata.

Olvastunk már ilyet, bár ez most hamisítatlan téli és karácsonyi hangulattal van átitatva. Van itt süti sütés, nagymama, hóember építés, segítő barátok és persze titkolózó fiatalok. Vicces az is, hogyan találkoznak, és mégis mennyi viszontagság után tudják bevallani egymásnak, hogyan is éreznek és mit szeretnének. Néha az az érzése az embernek, hogy kicsit elbénázzák, de ki nem gondolja ezt, ha vissszanéz a tinédzser korára?

Számomra talán egy kicsit túl rózsaszín és túl karácsonyi is volt a történet. Én az a fajta vagyok, aki szeret takaró alatt bekuckózni, és egy jó tea vagy egy tejes kávé mellett olvasni és nézni a hóesést. Itt viszont minden nagyon happy, passzolnak és összeillenek, és persze egymásra hangoldónak a végére, bár még bizonytalan mennyire is tegyék bele magukat a dolgokba. Csetlenek, botlanak.



Ha igazi, hamisítatlan, hóesése, sütis, szirupos és marcipános karácsonyi könyvet szeretnénk olvasni télen vagy az ünnepek alatt, akkor ajánlom mindenkinek. De tényleg csak akkor.
Mivel nem akarok sok mindent lelőni a tartalomből így elég pindurka lett az ajánlóm, viszont akit nagyon elkap a gépszíj, és még tovább is kíváncsi rájuk, azoknak jó hír, hogy van folytatása is, szintén a szerzőpáros tollából, Dash és Lily 12 napja címmel, ami egy évvel később játszódik.

Nem bántam meg - nem volt annyira egyedi, de jól szórakoztam 💃



Fülszöveg:

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!



A könyv adatlapja:
Kiadója: Tilos az Á
Kiadási év: 2015
Sorozat: Dash és Lily
Oldalszám: 280. old.
Műfaja:  YA
Fordította: Lázár Júlia
Folytatásos: igen, van második része

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése