2013. március 2., szombat

Könyvajánló: Benina: Megsebzett szabadság

Még az év elején sikerült elolvasnom ezt a remekművet de sajnos a bejegyzés eddig váratott magára.
Maga a regény a honfoglalás koráról szól, a kalandózó népek, és őseink életmódját próbálja meg egy szerelmi szálon át bemutatni az írónő, lenyűgözően.

Kezdjük az elején: A borító nagyon egyedi, és mindennek előtt tudni kell, hogy az írónő, Benina egyedi munkája, hiszen ehhez is ért, nagyon szeret is rajzolni, olvasói örömére, ami a kiadó munkatársainak köszönhetően megjelenik nem csak a borítón, hanem a lapok között is a fejezetekben. Felül Daval szemei, lent Vihar a lova, és Zen az ő sólyma.

Maga a történet is nagyon megkapó volt számomra. Daval, a lovas hun férfias ereje. Ebben a kötetben igaz, erős férfiak, nem hősködős, szépfiús tinik vannak. Fontos a család,  a nép, a haza szeretete, és mindenképpen egy nagyon is hiánypótló kötet. A fiatalok talán kevesebb történelmi regényt olvasnak, mert hogy az nem érdekes... azt hiszem, erre Benina regénye a tökéletes ellenpélda, hogy igen is meg lehet szerettetni a fiatalokkal, csak úgy kell, igényesen tálalni, hogy nekik is mondjon valamit.

Szerettem a ruhaviselet, a hétköznapi élet leírásait, a gyógynövények használatának, ismeretének, nevének említéseit, a lelki harcokat, amik bizonyára már akkor is léteztek férfi és nő között.

Mindemellett Flavia alakja is nagyon megkapó, igazi bajor hősnő. Van karaktere, személyisége, nem gyámoltalan, harcos a javából. Szerettem, hogy nem "úgy" kell megmenteni, mint manapság a mai hősnőket.

Sajnos úgy tudom, a kiadó nem ezzel a sorozattal folytatja Benina műveinek kiadását, de az biztos, hogy a folytatás tervben van (a könyv végén szó esik erről, Daval bátyja lesz a főszereplő), még ha nem is tudjuk, mikor.

Hiánypótló mű, olvassunk ilyet nagyon sokat, remélem, a fiatalok kedvet kapnak más, ehhez a témához hasonló könyvek elolvasásához is.

Végül még néhány fantasztikus rajz, amik bekerültek a könyvbe, szintén Benina ceruzájából:
 Flavia
 Vihar 
Zen 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése