2013. március 2., szombat

Könyvajánló: Maggie Stiefvater: A Hollófiúk

Ezen a héten sikerült elolvasnom, és fantasztikus. A maga csöndes visszahúzódásával, a hollókkal mindenhol...

De kezdjük az elején: Íme a borító fülszövege:

Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme ... vagy te ölted meg őt.
Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt.
A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá.
De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. (Forrás: www.konyvmolykepzo.hu)

Szóval, menő diákok, gazdag iskola, érdekes fiúk. Volt már ilyen a történelemben, és YA könyvekben is. De ez nagyon más. Belevitte Maggie, a misztikumot, a mítoszok világát a Ley -vonalak történetével. Nagyon érdekes téma, rengeteg a mendemonda, a kutatás, a keresés izgalma hatja át az olvasót is. 

A másik érdekes szál a jóslás, a szellemek, élő halottak szintén misztikus világa. 

Ami viszont számomra nagyon, nagyon tetszett a könyvben: 
Imádom Maggie stílusát, hogy nem csöpög az elfojtott szerelemtől, ami ma olyan elterjedt. Gansey és Blue nem epekednek, mégis megvan a feszültség, a szerelmi szál.  Jah és a nevük is nagyon tetszik (de ez minden karakterre igaz. ) Talán itt még csak nagyon kialakulóban van a kapcsolat, viszont én élveztem, hogy nem esnek rögtön egymásnak (és az ágynak) az első részben (igen, mert persze ez is kb, 3 részes lesz). 

Jól van felépítve, megvan a könyv cselekménye, de a fő vonal még közel sincs lelőve. A másik, a fiúk karakterei. Fantasztikus, ahogy különböznek, Gansey, a gazdag, aki nem akar az lenni, kutatni és szenvedni akar, Adam, a szorgalmas szegényfiú, Ronan a lázadó, a hollójával (ezt a szálat rettenetesen várom) és végül Noah... a legnagyobb meglepetés számomra a könyvben. A karaktere, a múltja, a jövője... mindenképpen érdekes. 

Azt kaptam, amit megszoktam Maggietől. Fanyarú, keserédes szerelmet, titkokat, misztikumot, varázslatot, és két estényi kikapcsolódást, és szórakozást, minőségi könyvvel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése