2015. május 5., kedd

12/50 16-os pont 16: Szeretem, de nem olvastam még: Maggie Stiefvater Sinner-Bűnös

12 elolvasottként: 16 pont : Egy könyv olyan írótól, akit szeretsz, de ezt még nem olvastad tőle: Maggie Stiefvater Sinner

A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2015
Oldalszám: 384. old. 

Fordította: Szabó Krisztina

Cole St. Clair csakis és kizárólag azért jött Kaliforniába, hogy visszaszerezze Isabel Culpepert. A lány Cole tönkrement, üres élete elől menekült, amivel csak még inkább tönkretette és kiürítette azt. Cole nem csak akarja Isabelt. Szüksége van rá.
elvesztett.
Isabel próbál új életet kezdeni Los Angelesben. De nem igazán megy neki. Épp olyan jó ebben a színjátékban, mint az összes többi színészkedő ember… de mégis mi értelme folytatni? Mit nyerhet mindezzel?
bűnös.
Úgy tűnik, Cole és Isabel múltjának sosem volt jövője. Ugyanolyan könnyedén képesek megmenteni egymást, mint széttépni. Az egyetlen dolog, ami biztos: nem engedhetik el egymást.




Gondolataim a könyvről:
A Mercy Fall farkasai sorozat volt az első igazi Vörös Pöttyös élményem az Alkonyat széria után. Imádtam a megfogalmazást, a rejtett és burkolt világot, Maggie látásmódját, és azt a misztikus, érzelmekkel átszőtt mesét, amit ő kitalált. Mikor vége lett a Forevernek, nem tudtam mi lett velük, bár nagyjából elvarrták a szálakat, valahogy mégsem volt az igazi. Cole és Isabel története nem volt teljes, és azt hiszem erre éreztek rá a rajongók is. Nem tudom, hogy kikövetelték-e vagy Maggie is írni akart róluk, de mindenképpen megérte.

Viszont hangulatában ez már egy teljesen más világ. Los Angelesben játszódik, a napfény és a pezsgés városában. Eltelt némi idő, és Cole most azért tért vissza, hogy megint meghódítsa és visszaszerezze Isabel bizalmát. Cole nem is akármilyen kerettel űzi mindezt, új albumot készít, amit élőben követhetünk egy hírhedt valóság showban (Baby North elvileg létezik, háza is van ott). Látszik rajta, hogy jól kidolgozott ismert helyszíneken van, elutazott Los Angelesbe, és készített is mappákat a helyszínekről, hogy mi is megnézhessük.  Nagyon megfogott az alap ötlet, és ez tényleg jobban illett kettejük személyiségéhez, mint az erdő és a farkasok.

Még mindig megvan köztük az a furcsa, ereszd-el-húzd-meg kapcsolat, ami izgalmas, mégis egyben valahogy szívszaggató, és fájdalmas. Imádom hogy Maggie nem konkrétan nyáladzik a könyvekben a fiúk után, de mindig van izzás, parázs, szerelem, és némi romantika. Annyira kellett ez a lelkemnek, és most végre teljesen egésznek, lezártnak érzem a történetet.



Váltott szemszögű a könyv, (hasonlóan az előző három könyvhöz), de nagyon szerettem főleg Cole gondolatait. Azt a lazaságot, azt a pimaszságot. És tényleg látszik, hogy megváltozott, mennyi mindent tett régen másként, és most, mert már van miért küzdeni. A gondolkodása, a beszéde, minden más lett.


Sokszor sajnáltam a könyvekben hogy nem hallom, azokat a dalokat, amiben szó van a könyvről. Apránként leírja, milyen a dallamuk, van amelyiknek a szövege is benne van a könyvben, de nem hallom, pedig milyen jó lett volna közben. Rákerestem, hátha van fent valahol dallista, fel szokta tenni, mit hallgat közben, van amihez még maga is ír dallamot, vagy dalt, de nem találtam semmi ilyesmit. Viszont az első fejezet fent van a Soundcloudon angolul, aki szeretné esetleg így is meghallgatni, vagy egy kicsit az angol nyelvet gyakorolni. 
Farkasokról is készültek rajzok, majd mind a három dedikálással együtt elektromos gitárra került és elárverezték őket.


Végül egy pár szót még az egyik kedvenc karakteremről, Leonról. Nem mondanám, hogy túl bőbeszédű, vagy éppen nagyon sokat szerepel, de ő a biztos pont, és vicces keretes szerkezetet ad a könyvnek a karaktere. Érdekes, hogy Cole mindenki közül pont vele barátkozik, de hát kivel mással, ha nem egy taxisofőrrel, azok úgyis mindent tudnak. Eleve nincs túl sok szereplő a könyvben, de az ő karaktere isteni.



Borító extra: 
Maggieről érdemes tudni, hogy gyönyörűen rajzol. Majd minden könyvéhez készít rajzokat, (sajnos ezek nincsenek benne a könyvekben illusztrációként, pedig nagyon beleillenének), viszont a Sinnerhez készített egy egyedi borítót. Eredetileg nem annak szánta, de a rajongóknak nagyon megtetszett a szivárványszínű Cole, Isabel és a farkas rajz, ezért megkérdezte, akarunk -e esetleg egy ilyen kiadást is, ezzel a borítóval. A rajongók persze, hogy akartak, és limitált kiadásban elkészült a kötet. A dedikálásokon aláírva meg is lehetett szerezni ezeket posztereken, lapokon, sajnálom, hogy csak Amerikában dedikál.
Talán egy kis vigaszt jelenthet számunkra, hogy a Hollófiúkhoz készített tarot rajzok és pakli viszont szeptembertől elérhető lesz Amerikában, meg lehet rendelni, és Magyarországra is szállítanak.



Aki szerette a sorozatot, ne hagyja ki ezt az izgalmas, felborzoló zárórészt sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése