2016. január 3., vasárnap

Könyvajánló: Sarah J. Maas: Az orgyilkos pengéje és más történetek

A könyv adatlapja :

Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Vörös Pöttyös - Üvegtrón előzményei
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 498 old. 
Folytatásos: az Üvegtrón a folytatása 5 novella 
Eredeti címe: The Assassins's Blade
Fordította: Hetesy Szilvia

Fülszövege:
Celaena Adarlan legfélelmetesebb orgyilkosa.

Az orgyilkosok törvényei szerint teljes engedelmességgel tartozik mesterének, de ő senkire sem hallgat, és csak társában, Samben bízik.
Celaena öt kockázatos küldetésre indul távoli szigetekre és ellenséges sivatagokba, ahol a rabszolgák felszabadításáért küzd, és egyben elégtételt akar venni a kegyetlen királyon. Ám eközben megszegi mestere, Arobynn parancsait, egy ilyen árulásért pedig elképzelhetetlenül súlyos büntetés jár…
Fedezd fel az öntörvényű hősnő sötét és izgalmas világát, és tudd meg öt fordulatos előzménytörténetben, hogyan kezdődött az Üvegtrón-sorozat legendája!


Gondolataim a könyvről: 
Ezt a könyvet még tavaly kezdtem el valamikor december elején. Érdemes tudni róla, hogy ez nem egy sima előzménykötet, külföldön 5 e-könyvben, kis különálló részekként jelent meg, mind előzménykötet gyanánt, és csak mikor mind készen lett, adták ki rendesen egyben papír formában is. 

Bár minden történet főszereplője Celaena és persze Sam, akiről itt nagyon sok mindent megtudhatunk, minden egyes történet hangulata más, és teljesen más vizekre, érzésekre evez. Talán nem lövök le nagy poénokat, ha a címüket leírom: 
1. Az orgyilkos és a kalózok fejedelme
2. Az orgyilkos és a gyógyító
3. Az orgyilkos és a sivatag
4. Az orgyilkos és az alvilág
5. Az orgyilkos és a birodalom


Talán annak, aki nem olvasta még az Üvegtrónt és az Éjkoronát, egy hangyányival nagyobb titkokat rejt ez a gyűjteményes könyv, viszont így is van benne izgulni való bőven. Mind nagyon szépen egymásból építkezve bontakozik ki, úgy, hogy passzol majd a későbbi történethez is, és segít megérteni az okokat, a miérteket. 
Az elsőben történik meg maga a lázadás, itt kapcsolódik össze a két főszereplő sorsa. Kiderül, hogy milyen bátrak, és önfeláldozóak tudnak lenni, (és persze más is), innentől kezdve lényegében a tettük megtorlásával és következményeivel néznek szembe. 

A gyógyító volt az egyik kedvencem, Celaena teljesen más arcát mutatja ebben a részben, itt kapunk pár választ, és érdekességet a múltjáról. Hogy vannak érzései, hogy érdeklik mások, hogy honnan származhat. 

A sivatag egy teljesen új, eddig még nem ismert helyre visz Erileán belül, a Vörös-sivatagba a Csendes orgyilkosokhoz. Azt mondhatom, nekem ez a rész tetszett a kis novellákból a legjobban. A Csendes orgyilkosok rendje és lakhelye, módszereik, a lovak. Itt figyelünk és tanulunk, és Celaena is komoly leckét kap. Szeretnék én is majd egyszer egy aszterion lovat, az egy jó jelenet volt. És bár sajnálom Anselt, kíváncsi vagyok találkozunk -e még vele. 

Az alvilág  és a birodalom szinte összefonódik, tényleg alvilág, itt már nem mesés és elvarázsolt minden, az árulások kiderülnek, elkezdődik a susmus és a titkolózás, még egy csapdába belesétálunk. Kiderül, mi Sam sorsa, ki és hogyan intézte el az egészet. Sajnos itt megdőlt az én egyik elméletem, reménykedtem benne, hogy később még találkozunk vele, de a sztori itt elég véglegesnek tűnik. 

A birodalommal pedig eljutunk az Üvegtrón elejéhez, ki és hogyan döntött Celaena sorsáról, és azon a helyen hagyjuk abba a történetet, ahol az Üvegtrón elkezdődik később. 

És most már megtudtuk honnan származik Celaena belső mantrája is. : 

"A nevem Celaena Sardothien és nem félek."


Végignézhetjük benne a nagy törést, a bosszút és a fájdalmat, az elvesztés gyászát. Bár Sam még így is keveset szerepelt a történetben (a 2.-3.-ban benne sincs), kicsit jobban megértjük miről beszél Celaena az Üvegtrónban. TöBBet szerettem volna belőle, több párbeszédet, érzést, vallomást, még olvastam volna pár részt. Nem sokat tudunk meg róla, azon kívül, hogy végletekig megbízható és hűséges. Kár. 

Az ember még többet akarna belőlük, és már olvasnám is újra a folytatásokat. A mellett, hogy nagyon jól kitalált, és az írónő sok apró megoldást  adott a két rendes részhez kapcsolódóan vagy épp rejtvényt elbújtatott, még így is maradt bőven felfejteni való. Érdekes gondolkodás, kevés párbeszéd, varázslatos, félelmetes, és misztikus világ, és sok sok akció és izgalom. Ez mind jellemző erre a szuper YA fantasyra. 

Ez az ajánlott sorrend, és szépen sorban a borítók: 


Azoknak akik már olvasták, vagy akit érdekel, itt a posztom a rendes első részről: 

És itt rendelhető meg a második rész:

És az előzmények azért olvastam, hogy kicsit csillapítsam az izgalmat míg vártam a Tűz örökösére, ami most télen jelent meg nem régen a Könyvmolyképzőnél. De elvileg hat részesre tervezik, szóval lesz még mit olvasni róluk bőven! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése