2016. május 5., csütörtök

Könyvajánló: Leigh Bardugo - Ostrom és vihar (Grisa trilógia 2.)

A könyv adatlapja:
Kiadója: Könyvmolyképző
Sorozat: Grisa trilógia 2.
Kiadási év: 2016
Oldalszám: 416 old. 
Folytatásos: igen, 2. rész
Fordította: Sziklai István
Eredeti címe: Siege and Storm
Borító: az eredeti kiadásé

Az első részről az Árnyék és csontról itt olvashatjátok a beszámolómat!


 "A fiú és a lány egykor hajókról álmodott, réges-régen, még mielőtt látták volna az Igaz-tengert."

(első mondat)


 Fülszöveg:
Az Igaz-tengeren keresztül űzött Alina, akit kísértenek azok az életek, amelyeket a Zónában vett el, megpróbál új életet kezdeni Mallal egy ismeretlen földön, és közben igyekszik titokban tartani, hogy napidéző. De sokáig nem hagyhatja maga mögött sem a múltját, sem a sorsát.

Mal és Alina by Cassandra Jean
Az Éjúr rettenetes új hatalom birtokában hagyta el az Árnyzónát, és veszedelmes tervet sző, ami a végsőkig próbára teszi a természeti világ határait. Alina egy hírhedt kalóz segítségével visszatér a maga mögött hagyott országba, elszántan, hogy szembeszáll a Ravka ellen törő erőkkel. De ahogy hatalma növekszik, Alina úgy süllyed egyre mélyebbre a tiltott mágiába és az Éjúr játszmájába, és távolodik el egyre jobban Maltól. Valamiképpen választania kell hazája, hatalma és a szerelem között, amiről mindig úgy hitte, az vezérli – különben azt kockáztatja, hogy mindent elveszít a közelgő viharban.

Gondolataim a könyvről:
 Rettentően vártam ezt a folytatást, és sajnos majd két év telt el az első és a második kötet között. Nem tudom, hogy nem keresték -e elegen, mindenesetre nekem most számozott könyvem van, mert az első közt vettem meg a Könyvfesztiválon! :-D

Tamar, Nyikolaj és Tolja

Alina és Mal áthajózott az Igaz-tengeren, miután a Zónában túlélték a harcot az Éjúrral. Egy egész város pusztult el, és Alina küzd a bűntudattal, a Békjó erejével, amikről ebben a részben még többet tudunk meg. Morozova talán őrült volt, de mindenképpen hatalmas és erős dolgokat alkotott, aminek még csak most kezd megmutatkozni az ereje. Itt derül ki, hogy a sorozat borítóinak elemei is erre épülnek. Ez a második rész nem egy átkötő, unalmas, 'a vége előtt még éppen történik valami' kötet. Új helyszíneken járunk, a tengeren hajózunk nem is akármilyen kalózokkal, akik később fontosabb szerephez is jutnak.

Tamar és Tolja by Cassandra Jean
Alina belül tipródik, küzd a grisaságával, és hogy normális szeretne lenni. Mal pedig mindennél jobban szereti Alinát, de ő ezzel a közeggel küzd, nem szereti sem a várost, sem a Grisákat. 

És ott vannak az új szereplők: először Sturmhond, akinek sok arca, még több titka van, és nagy tervei Ravka megmentésére. Tolja és Tamar, akik a kedvenceim lettek, mind hallgatásukkal, mind hűségükkel, és nekik is van titkuk bőven. 

És régebbi szereplőkkel is találkozunk, több szál is előkerül az első részből, Bagrah, az Apparátus, Zsenya, nem is akár milyen helyeken, na meg persze az Éjúr, aki bár nincs mindig jelen, annál fenyegetőbb. 

Meg persze ott vannak az orosz nevek, amik nekem személy szerint ebben a sorozatban a kedvenceim. Én már nem tanultam oroszt, ezért ezek mind az egzotikum erejével hatnak: Vaszilij, Nyikolaj, Fjedor, Morozova, Alina, Szergej, és még sorolhatnám. Imádom a helységneveket, és hogy lassan de biztosan egyre több misztikum és varázslat szorul bele. Itt nem kap akkora szerepet a világépítés, a népek nem különülnek el egymástól drasztikusan, de érdekes, és misztikus hátteret adnak a történetnek. 

Ám ebben a részben még egy nagyon fontos elemet találunk: a vakbuzgó hitet, a vallást, ami Alinát szentnek tekinti egyedülálló ereje miatt, és Napidézőként szentként tisztelik. Ennek az elvakult hitnek az erejéből csak út közben láttunk egy kicsit, és a végén, de azt hiszem, nagyon is fontos szerephez jut majd a következő kötetben.

Összességében rettentően vártam, és nem csalódtam. Még mindig izgalmas, leköt, és egy oroszos, ismeretlen világba kalauzol, ami tele van varázslattal, titkokkal, és cselszövéssel. Minden sorát imádtam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése