2018. február 26., hétfő

Sarah J. Maas: Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák 2.)



Ajánlómat az első kötetről itt olvashatod!



Gondolataim a könyvről:
Végre egy YA fantasy ami nem fél több lenni ettől minden értelemben! Olyan mai, nagyon is aktuális problémákra lelünk benne sémákat és szimbólumokat, amik nagyon is beleillőek egy ilyen könyvbe. A mai fantasyk valahol korunk visszatükröződései is. Így ennek megfelelően ebben van kemény harc, csaták, de benne van a női elnyomás is. Hogy milyen amikor akár túlféltésből, akár azért mert lenézzük a társunkat, megszabjuk az életterét, beszűkítjük a lehetőségeit.

Bár megszabadultak Hegyaljáról, Feyre napjai egyre sötétebbek. Éjszaka rémálmok gyötrik, nem csinálhatja azt amit szeretne, és rengeteg mindent csak eltűr, megszokásból csinál. Tamlin nem engedi ki a faluba, nem mesélnek neki arról, mi történik a kastély körül, hanem Ianthéval karöltve letervezik az életét, anélkül, hogy Feyre is beleszólhatna. Bár az álmok Tamlint is kísértik, ezt sem tudják egymással megbeszélni.

Három hónap telik el, míg Rhysand először elviszi egy hétre Feyrét az egyesség szerint. De milyen egy hét az! És honnan is menti meg, milyen szorult helyzetből, már ez kész kaland. Míg a Tavasz udvarában csak sorvadt, itt pihenni tud, kinyílik, és Rhys képezi, erősíti a gyengeségeit, ahol az első lecke az olvasni tanulás! Annyira szerettem ezért Saraht! Hogy nem lenézi a hiányosság miatt, hanem rászorítja a gyakorlásra, amivel egy új világot nyit meg neki.

Feyre az újjászületésekor rengeteg képességet is kapott (az erejük magvát) a Főuraktól, és míg ezt Tamlin titokban akarja tartani, addig Rhys fejleszteni, erősíteni, gyakorlatozni szeretne vele. Teljesen más a céljuk, és egyértelműen megmutatja Sarah abbéli szándékát, hogy mennyire elüt a jó példa attól, akihez nem szabad ragaszkodnunk.
Ebben a kötetben már eljön az a holtpont, amikor Feyre is egyértelműen felismeri, látja és meg is utálja a túlféltés miatt Tamlint. A bezártság érzése, az uralkodni akarás, hogy nem hagyja fejlődni, ott éri el a tetőpontot, mikor kiengedni sem akarja. Itt lép akcióba Rhys és csapata.

Tamlin viselkedésének csodás ellentéte Rysand és a baráti köre. Rysand tudással, tanulással, kedvességgel és barátsággal áll Feyre oldalára, ezzel nyeri meg. Először a bizalmát, majd a barátságát, és így lesz a társa is. Harcos társ, és csapattag. Mert annak tartják, és nem félnek fejleszteni a képességeit, hatalmát. A karakterek ebből a szempontból csodásan ki vannak dolgozva, Sarah ebből a szempontból ebben a könyvben kihozta a maximumot.
Rhys, Cassian, Feyre, Azriel

Nem véletlenül olyan vastag amilyen, rengeteg szállal és szereplővel dolgozik. Cassien a légióparancsnok a humorával, míg Azriel az árnyénekes a türelmével nyugodtságával és a több évszázados barátsággal tűnnek ki. Morrigan a kedvességgel, Amren, aki nem kedves, viszont titkos erőkkel bír, szintén fontos lesz később.

Egyre több királyságba eljutunk, szélesedik a látóhatár a térképen. A nagy ellenség most Hybern királya, és fontos szerephez jut az Üst is, akit szinte istenként kezelnek, és emlegetnek a mondákban.
Ahogy Feyre felfedezi Velaris és a rejtett királyság szépségeit, az ember úgy esik mindannyiszor szerelembe Rhysandel. Komolyan mondom, Sarah írt már jó pár nagyon érdemes pasit, de asszem Rhysandot még Rowannál is jobban csípem (aki olvasta az Üvegtrón folytatásait, tudja miről beszélek.)

Charlie Bowater illusztrációja, az egyik legismertebb fanart
Szerettem, hogy Rysandnek is meg kellett küzdenie azért, hogy elfogadják társként. Ahogy kialakult köztük a kötelék, és a gondolat olvasás, sok humor forrása, ahogy a fejükben beszélgetnek. Aztán ahogy Feyre megmenti, mert rájön, mit is jelent neki Rhys, és hogy ezután meg tudják őszintén beszélni a dolgokat. A mellett, hogy szuper a cselekmény vezetése, nagyon sok fontos, alapvető témát jár körbe a párkapcsolatok terén. Mind más, és máshogy kell hozzá nyúlni, de a helyes utakat is megmutatja, hogy lehetnek ezek működőképesek. 

A kötet végén megint kapunk egy elég kemény csavart, csúnyán tőrbe csalják a csapatot, és itt lesz majd fontos szerepe Feyre két testvérének is. Nem hanyagoljuk el őket teljesen a tárgyalásokban már helyet kaptak, itt viszont valami egészen más miatt lepődünk meg a végén. Sajnos az ember könnyen le tudja a fanartok miatt spoilerezni magának a dolgot, vigyázni kell a netes képkereséssel.

Csillaghullás, Charlie Bowater illusztráció
Innen pedig Feyre megint egy olyan áldozatot hoz, ahol azt hihetnénk, hogy megint visszatértünk a kezdőponthoz, és feláldozza magát a csapat érdekében. De (majd a folytatásból kiderül, mert már olvasom), hogy nem véletlen, több szempontból is  hogy így döntöttek. Most már a bosszú hajtja és komoly ereje, meg képességei is vannak hozzá.

Aki belekezdett a sorozatba, annak minőségi és lélektani ugrás lesz a folytatás több szempontból is. Egyértelműen jobb, izgalmasabb, szebb és érdekesebb a folytatás, és csak reménykedhetünk benne, hogy a színvonal megmarad a 3. részre is. Addig is, marad az újraolvasás és az angol nyelvű folytatás.

Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖

Fülszöveg:

Én ​nem vagyok jó. Semmi vagyok, és a lelkem, halhatatlan lelkem el van átkozva… Mintha a tüdőm is cserbenhagyott volna, de próbáltam levegőt venni, hogy ki tudjam mondani, hogy nem. Nem.
Miután Feyre kiszabadította szerelmét, Tamlint a gonosz tündérkirálynő karmai közül, már halhatatlanként, tündérmágiája birtokában tér vissza a Tavasz udvarába. De nem feledheti sem a szörnyűségeket, melyek révén megmentette Tamlin népét, sem az alkut, amit Rhysanddel, az Éjszaka udvarának rettegett főurával kötött.
Egyre jobban bevonódik Rhys ügyeibe és fellángoló érzelmei hálójába, ám háború közeleg: egy minden eddiginél hatalmasabb gonosz erő fenyeget azzal, hogy mindent elpusztít, amiért Feyre valaha küzdött.
Szembe kell néznie a múltjával, elfogadnia különleges adottságait és döntenie kell a sorsáról.
Oda kell adnia a szívét, hogy meggyógyítsa a kettéhasadt világot.
Sarah J. Maas New York Times bestseller szerző lélegzetelállító fantasy-sorozatának második kötete.


A könyv adatlapja: 
Kiadási év: 2017
Sorozat: Tüskék és rózsák 2.
Oldalszám: 750. old.
Műfaja: YA fantasy
Fordította: Hetesy Szilvia
Folytatásos: igen, 3 megjelent angolul, a 3.1 folytatás májusban jön angolul
Angol címe:A Court of Mist and Fury

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése