2012. július 19., csütörtök

Könyvajánló : Tara Monti: La Mattanza

Mit is mondjak erről a könyvről. 
Minden szóval egyetértek, amit a borító hátulján állítanak. 3 nap alatt olvastam végig, mert nem tudtam letenni, míg nem ismertem a végét. A témája magával ragadó, és mégis oly egyszerű és olyan ősi. 


Spoiler!!!!
A Magát elvesztett rendőr, hogy traumáját elfelejtse egy Szicília melletti kis szigetre menekül, hogy ott teljes némaságba burkolózva elfelejtse mi is történik vele. Ezt a nyugalmat egy amerikai újságíró zavarja meg, aki felborítja megint a férfi lelkivilágát, és nem csak szenvedélyt, de szerelmet is hoz az életébe. Mire megszólalna, hogy mindezt elmondja, a lánynak nyoma vész... és minden kaland itt kezdődik.
Maga a felépítése, a szerkezete, a cselekménye remek. 


A mattanza csak a Tonhalvadászatot jelenti, de a La mattanza egy lélekformáló könyvet. Sokat merít az életből. 
Manapság túlbecsüljük a beszédet, mert hogy ennek köszönhetően váltunk felsőbbrendű fajjá, holott, talán néha sokkal többet érhetünk el a csönddel. Nekem ez az üzenete a La mattanzának, amellett hogy egy letehetetlen romantikus krimi, érdekes, és eddig ritka alaptémával (nem a nyomozásra gondolok, hanem a halászatra, de sok minden van ebben a mesterségben).


Érdekesség: 
A könyv már korábban is megjelent Tengertánc címen (lásd moly.hu). Mivel Tara a Könyvmolyképző Kiadónál dolgozik szerkesztőként (előtte újságíróként dolgozott) , Katona Ildikó is felfigyelt a kéziratra( Ő szerkesztette B. M. Grapes Hálóját, és Simon Tamás Alfiját) .
 Ildikó is nagyon szerette volna kiadni a művet, így átdolgozták, írtak bele új részeket, és a Mattanzát helyezték a középpontba. Így jelent meg a kiadó Gand Selection, (macskás, krimis ) sorozatában, szép új fekete, virágos borítóval a könyv. 


Tarának nem ez az első könyve, a Mattanzán kívül megjelent már korábban a Fianna is, amelyet először az Ulpius -ház adott ki 2002-ben. Ennek is készül a javított, átdolgozott kiadása a Könyvmoly kiadónál, de újdonságra is számíthatunk. 
A több részesre tervezett mű (2-3 ?) a Canossa városában játszódna, és ha minden igaz, az első kötet címe Macskakő lesz. Mindenesetre érdeklődéssel várom, mi sül ki ebből is :-) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése