2012. július 19., csütörtök

Filmmustra: Animációs filmek, nem csak a gyereknek

Végre, benne a nyár közepében, az ember lányának (vagy fiának) arra is van ideje, hogy mesét nézzen a szobában, vagy a moziban hűsölve.
A napokban megnézett animációs filmekről jönne egy kis összefoglalás.
Bár a most ajánlott filmeket kifejezetten gyerekeknek ajánlják, (ezért is időzítik többnyire a bemutatókat a nyárra), azt hiszem, a gyerek mellé beülő szülő, vagy nagyszülő sem unatkozhat.
A szövegben több SPOILER IS található!

Elsőként egy régebbi filmet, a RIÓ-t említeném.
A madarak mindig is kedves téma, színesek, vegyesek, és vidáman meg lehet énekeltetni őket a filmben:-)
Ha meg még szerelmes szál is van a mesében, egyenesen telitalálat.
Azúr története vicces, bájos, kedves, szerethető.
A fő szál mellett persze ott a két kicsit szerencsétlen madárgazdi, és a riói karneválhangulat, ami a filmet is áthatja.
Ami szintén nagy előnye, hogy a poénok belső poénok, nem szlenges, érti az is, aki nem járatos annyira a fiatalok világában.
3 éves kortól a 90-ig ajánlom, abszolút 5 pont.


Másodiknak megint csak egy kicsit régebbi filmet, de saját kedvencet ajánlanék.
Csizmás Kandúr sokunknak ismerős lehet a Shrekből, de a karakter ( és a készítők) is úgy tűnt elbírnak egy egész estés filmet is a hős macskával.
A helyszín Spanyolország, megismerkedhetünk Csizmás gyerekkorával, neve eredetével, és még egy népmese (vagy Grimm mese) motívummal is. (Égig érő paszuly, vagy bab.)
Ami számomra negatív az legjobb barátja, a Tojás Tóbiás vonal. Sem a karakter, sem a figura nem szimpatikus. Értelmét sem nagyon láttam, (pontosabban eredetét), inkább valami állatra tippeltem volna főgonosznak. Megjelenik a csábító hölgy, és megvan a mese tanulsága is, de attól függetlenül, hogy kitölti a délutánt, talán kicsit többet vártam.
A mese hangulata jó volt, de míg a Rióban a poénok könnyedek, egyszerűek, maguktól jönnek, itt kicsit már  néha nyögve nyelős. Kevesebb is, lehet hogy a mese más hangulata, komolysága miatt. Szerettem, de a Tojás miatt csak 3.5 pontos lenne az 5-ből.


Harmadiknak és negyediknek két sorozat, megint nagyon sikeres folytatását ajánlom.
Amikor az ember már azt hiszi, hogy az előző részt már nem lehet hova fokozni, a készítők mindig előállnak egy új darabbal. A MADAGASZKÁR 3. részében a cirkuszé és végre a hőn áhított New York-é a főszerep. Hőseink csak Európába jutnak el először, utána egy vonatos cirkuszhoz bekerülve zötyögnek, és segítenek felfuttatni az egykor nagysikerű cirkuszt, mai ötletekkel.
A cirkusz manapság megint nagy téma (ki tudja, talán a Vizet az elefántnak könyv és film újra elfedezése miatt), de amúgy is egy nagyon ötletben gazdag alaptörténet. Azt a bizonyos pluszt itt a négy állat jelenti. Miközben hazafelé igyekeznek, felfedezik saját magukat, (Melmel tud kötéltáncolni:-)))) a művész vénájukat, és hogy mire is vágynak igazán. De mindez csak akkor derül ki igazán, mikor végre tényleg megérkeznének saját, annyira áhított állatkertjükbe. A történet sava borsa a személyes kis kedvenceim, a pingvinek, akik mindig ált. jó helyen jelennek meg.
Sokat kacagtam hangosan, de ennek a mesének nagyobb tartalmi mondanivalója is van(ahogy majdnem mindenek az említettek közül.) Ha az ember hosszú út után tér haza, maga is sokat változik, és sokszor kiderül, hogy mire megérkezünk, értelmét veszti az addig annyira vágyott cél.
Valahogy így jártak a hőseink is. A látvány fantasztikus (főleg a cirkuszos rész), ez az igazi családi mese!
A négy közül ezt mondanám a legjobbnak, *5 -ös:-)

Végül, de talán nem utolsónak a JÉGKORSZAK 4. - Vándorló kontinens alcímmel része. Miután hazavittek egy ember gyereket, túlélték a felmelegedést, és Mani családot alapított, nem tudtam elképzelni, mi jöhet még. Most megtudtuk azt is, hogy alakultak ki a kontinensek. :-)
Mani lánya cseperedik, a kontinensek mozognak, a fő cél, hogy Maniék visszajussanak a földrészen maradt családhoz. Itt is belevitték egy kalózos vonalat ( ki tudja miért;-P) de a történet még mindig élvezhető. Végre hőn szeretett tigrisünk és méltó ellenfelet talál:-)
A motkány a makkot hajtja végig, őt is imádtam, de itt most személyes kedvenceim Sid nagyija :-))) és a mókus szerű makogó valamik. Nem vártam se többet, se kevesebbet, nincs különösebben nagy mondanivalója, csak szórakoztat. De azt nagyon. 4 pont :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése