2014. április 2., szerda

Tamara Webber: Easy- Egyszeregy

Még márciusban olvastam a könyvet, de most jutottam el oda, hogy kritikát is írjak róla. )Részben időhiány, és mert emésztgetni is szerettem volna.

Az alaptörténet:
Egy lány, aki úgy gondolja, a bizalmat megtörik, az ígéreteket megszegik és a hűség csak illúzió. Egy fiú, aki úgy hiszi, az igazság relatív, a hazugság elkendőzi a kibírhatatlan fájdalmat és a bűntudat örök. 
A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált… Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól. Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen; csak együtt nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére. Vajon a találkozásuk megerősíti őket hitükben, vagy megcáfol mindent?

A bejegyzés SPOILERT tartalmazhat! Az olvassa akit nem zavar! Bár a fülszöveg kellően burkolt, az alapsztori elég egyszerű. Alapvetően egy szakítás után egy szerelmi bánattal küzdő Jacqueline a főhősnő. A szakítás miatt romlanak az eredményei, ezért kell majd egy korrepetítor. De, hogy kicsit mélyebb értelmet is adjunk a dolognak, egyik este mikor egyedül megy haza egy buliból, le is támadja egy részeges ismerőse....  de Lucas, aki nem véletlenül járt arra még időben érkezik. 

És ettől már rögtön nem sablonos lányregény lesz. 

És hogy mitől is jó? 
Nem azért tetszett ez a regény, mert olyan érdekes a történet, eredeti nevek vannak benne, vagy mert olyan kifinomultan van megírva. Maga a történet elemei tetszettek. Az, ahogy egy fiúból kettőt lát :_D (Pedig már elég korán kiderül, mi az ábra.) 
A lüke barátnőjét. Ahogy csajosan vágyódik a fiú után, de még a másik szerelme is a fejében jár. Azt hogy Lucas titokzatos, mégis bízhatunk benne, mert a lénye bizalmat kelt ismeretlenül is. Az emailes levelezéseket mádtam olvasni. 
Ahogy Lucas segít az önvédelmi órák után. Ahogy megtartóztatja magát,  mert vár, és mert félti a saját, megtört lelkét is. Mind érthető és logikus. 
És persze a fő indok, hogy eleve be merte vállalni a bántalmazás témakörét. Van benne alkoholizmus, drogozás, halálesetek, a veszteség miatti fájdalom, és ettől lett igazán érdekes és komoly regény. 

Bár néhol találtam idegesítőbb részeket (főleg a nyelvezet miatt), de alapvetően szórakoztató volt, végig fenn tartotta az érdeklődésemet, és + pont a témaválasztásokért. A végére az is kiderül, honnan jött a cím:-D 

A borítóról: 
Szerencsére a Könyvmolyképzőnek sikerült megszerezni az eredeti borítót (fényképet), ha jól látom, és csak a feliratot változtatták meg pirosra, a név meg lentre került. Nem mondanám, hogy nagyon emlékezetes darab (ma már a YA könyvborítók felén emberi arcok, vagy emberek vannak valamilyen érzelmesebb pozícióban), de a karakterek jellemét eltalálták rajta.

És ezzel még nincs vége! 2014 májusára ígérik külföldön a folytatást, szintén róluk szól, de ha jól értettem Lucas szemszögéből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése