2019. május 31., péntek

Leigh Bardugo: Hat varjú 1. - Six of Crows (Grisaverzum)

"Mindannyian szörnyetegek vagyunk valaki szemében, Nyina."





Gondolataim a könyvről: Még, még, még! Még többet a grisákból, és főleg ebből a hat karakterből. Hogy lehet valaminek ilyen függővége? Nagyon szeretem, ahogy Leigh megteremti a világot és az atmoszféráját kiépíti a regényeknek. Megállja a helyét az első kötetek nélkül is, de szuper lenne, ha befejeznék végre a Grisa trilógia magyarra fordítását is.


A regény még mindig a Grisa univerzum része, bár most nem Alina van a középpontban. Helyszínünk Ketterdam, tolvajok, rablók, és bordélyok gyűjtőhelye. Hőseinket itt hozza össze a sors.

Kaz, a fiatal tolvaj, a Varjak (Varjú Klub) vezetője, aki egy olyan betörésre kap megbízást, ami még senkinek nem sikerült, és a biztos halállal kecsegtet, viszont a jutalomért cserébe megéri a nagy kockázatot. Ám egyedül nem sikerülhet neki a betörés,a csapatából magával viszi Inejt, a Kísértetet (és volt kurtizánt), Ninát aki a grisa rendekből a szívtörők táborát erősíti, Jespert, aki nagy kártyás, de cserébe bármit eltalál puskával. Végül meggyőzik Wylant, a munkaadó fiát, és kiszabadítják Matthias-t is, akinek nem semmi közös múltja van Ninával.

"– Mondhatnánk, hogy zárfeltörő vagyok.
– Bizonyára nagyon tehetséges.
– Az vagyok – közölte Kaz, és kissé hátradőlt. – Tudja, minden ember páncélszekrény: titkok és vágyak tárhelye. Vannak olyanok, akik kedvelik a durvaságot, én viszont jobban szeretem a finomabb dolgokat: a megfelelő pillanatban a megfelelő helyen a megfelelő nyomást gyakoroljuk. 

Kényes dolog.
– Mindig metaforákban beszél, Brekker úr?
– Ez nem metafora – mosolygott Kaz."

Mindegyiküknek megvan a maga baja, és elég nehéz háttértörténete, de ami még izgalmasabb a köztük húzódó kapcsolatok és szálak. Kaz és Inej párbeszédei, hogy finoman kerülgetik egymást, de nem elcsépelt módon, Nina és Matthias kapcsolata pedig mint a tűz és a jég, mindig változó, az ember nem tudja, hogy most épp segítik egymást vagy egymás ellen vannak.

A regény első fele az emberek bevonásával, a tervezgetéssel telik, de jól fel van építve, mert kapunk egy csomó flashbacket a háttér történetükből. Szerettem, hogy mindenki fejébe belelátunk, és nem csak egyszereplős a kötet.

A hangulatteremtés pedig isteni. Nagyon megszerettem a Grisák világát már az első két könyvben is, de itt a leírásoknak köszönhetően érzed a csatornák szagát, a füstöt, és nagyon érzékletesen elmondja a környezetet pár bekezdésben, nem 10 oldalas leírások szakítják meg a cselekményt. Van ahol az is nagyon imponáló, de nem ebben a könyvben. Sokszor nyomott és sötét a hangulata, kézzel fog, és nagyon gyorsan beránt a világba az olvasás, ez mostanában velem kevés könyvnek sikerült.

Cselekményünk is van bőven, az ember csak kapkodja a fejét, ahogy elindul a bejutás az erődítménybe. Nagy fordulatokban nincs hiány, és szerencsére egyik sem sejthető előre. Bár itt is érvényes, hogy ami elromolhat, az el is romlik, és persze mind csávába kerülnek még a megmenekülés előtt. Ám mielőtt fellélegezhetnénk, bedobják a csalit és olyan függővéget kapunk, hogy most lehet tűkön ülve várni a folytatást.
Nincs gyász. Nincs temetés. - a csapat jelmondata.


Minden percét megérte. Ha egy sötét hangulatú, de jól felépített, izgalmas fantasyra vágytok, vegyétek, vigyétek a Grisa verzum egy újabb gyöngyszemét. 
 
Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖 

Képek forrása:  Pinterest

Fülszöveg: 
Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

A könyv adatlapja: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2018
Oldalszám: 568. old.
Műfaja: fantasy
Fordította: Felföldi Edit
Borító: az eredeti
Folytatásos: a Goodreads szerint igen trilógiára tervezi, a második megjelent : Crooked Kingdom
Angol címe: Six of Crows

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése