2015. április 28., kedd

Könyvajánló: Jennifer L. Armentrout: Origin - Eredet (Luxen 4.)


A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 432 old. 

Fordította: Miks-Rédai Viktória


Daemon bármit megtenne, hogy visszakapja Katyt.

Sikeresen behatoltak a Mount Weatherbe, ám az akciónak katasztrofális vége lett. Katy elszakadt tőlük. Elvették. Daemon számára most minden arról szól, hogyan lehetne megtalálni.
Söpörje el, aki az útjába áll? Kérdés nélkül. 
Perzselje fel az egész világot, hogy megmentse Katyt? Boldogan. Tárja fel az emberiség előtt, hogy idegenek élnek közöttük? Örömmel.

Katy számára csak a túlélés marad.
Ellenségektől körülvéve az egyetlen, amit tehet, ha igazodik a helyzetéhez. Még a Daedalusban sem mindenki őrült… de a csoport céljai rémítőek, és amit elárulnak, felzaklató. Kik az igazi rosszak? A Daedalus? Az emberiség? Vagy a luxenek?
Ők ketten együtt bármivel szembenéznek.

A legveszedelmesebb ellenség azonban mindig is jelen volt. Amikor kiderül az igazság, és a hazugságok fala összeomlik, melyik oldalra kerül majd Daemon és Katy?
Együtt maradnak egyáltalán?

 Vigyázat, SPOILERES LEHET !!
Gondolataim a könyvről:
Ez a könyv is kihíváson kívüli volt, megláttam bent nálunk a könyvtárban a szieszta polcon, és haza kellett jönnie velem, pedig tudtam, hogy jönnek a könyvfesztes könyveim, de muszáj volt. Sajnos az előző három kötetről még nem írtam azt hiszem értékelést, viszont ez mindenképpen megérdemel egy posztot.

Nagyon vártam a harmadik függővége után ezt a részt. Katy fogságba esik, és az elején kifejezetten elborzasztóak azok a részek, amik a vizsgálatokat, kérdezősködést, faggatózást és kínzásokat írják le. A könyv szerencsére váltott szemszögű, így egyszerre követjük mi történik Katyvel, és Daemon érzéseit, gondolatait, belső tipródásait is mélyebben átérezzük. Onnantól, hogy Damennal találkoznak számomra gyorsabban haladt a cselekmény, kicsit az elején talán el lett húzvade sejthető volt, hogy Daemon nem hagyja magára Kat-et a bajban.

Nem emlékszem már, hogy volt -e Daemon szemszög az előző könyvben, (azt hiszem már igen) és most ezt különösen sikerült jól megírni, pasis lett. Hős, és szerelmes, vakmerő, de ugyan akkor tipródik, azt érzi, hogy nem érdemli meg amit kapott, mégis feladná az életét is érte. Láttunk már ilyet nem is egyet, mégis a pimasz humor, a kedveskedő megjegyzések, és a sok vicc sokat javít ezen a macsós klisén.

Az 51-es körzetben megismerkedünk a Daedalus kísérleteivel, a céljaival és persze az Originekkel. Érdekes a gondolat, bár nekem az egész könyv alatt olyan nyomasztó érzésem volt tőlük (lehet, hogy a képesség, vagy a "szörnyike" jelleg miatt, nem tudom), és vicces, hogy mennyi szó esik a védekezésről, néhol már alkonyati mélységre hajaz.

A gonoszok sora is bővült, de vannak új pozitív szereplők is, ilyen Archer, aki nagyon belopta magát a szívembe. Lassan bontakozik ki a karakter, de ez kifejezetten jót tesz neki. Kicsit többet tudunk meg Nancyről, Lucról, és Dawson és Beth kapcsolata is érdekesen alakul (ezt mondjuk kb. onnan, hogy megjelentek, lehet tudni.).

Aztán a végén mikor azt hinnéd, sikerült megszökni, jön a nagy jelent, az apokalipszis. Van vér és verejték, áldozatok mind a két oldalon (az jót tesz neki, hogy nem "amerikai álom" szerű) szóval egy igazi akciófilmes lezárást kapunk.

Összegezve:
Bár a Moly.hu-n benne van az első 5 -ben a kortárs, a romantikus és a fantasy kategóriában is, én most a kínzások, a sok pasis klisé, és a borító miatt levontam egy csillagot az értékelésből. 
Mindazonáltal mindenkinek ajánlom, mert izgalmas, fordulatos, helyenként vicces, érdekes fantasy és hát na, azért csak Damonról van szó. Akinek tetszettek az előzőek, ezt is szeretni fogja.


Amit még a sorozatról tudni érdemes (főleg a borítók kapcsán)
Aki esetleg még nem tudná (az most megtudja), az amerikai borítókon egy magyar fotómodell srác, Tóth Pepe szerepel minden köteten, szerencsére ezeket vásárolta meg a Könyvmolyképző is. Szerepelt már más borítókon is de egyértelműen a Luxen sorozat Daemonja ként lett ismert. 
És ami még biztos, hogy egy része mindenképpen lesz, mert bár nem olyan nagyon durva függővéggel, de elég egyértelműen úgy hagyták abba, hogy nagy kérdéseink és kétségeink legyenek az 5. részre. Mutatom a borítókat egyben és nagyobban az ötödikét, ami már sugallja az ellentétet, és utal a negyedik végén eljött fordulatra. 
Bár sajnos a kinézet nem egyforma, csak az első három kötet hajaz stílusban, utána mind a színvilága, mind a képek megváltoznak, amit sajnálok, mert szépen lett elkezdve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése