2015. június 21., vasárnap

Könyvajánló: Sarah Dessen: Along for the Ride - Álom két keréken

A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 392 old. 

Fordította:Benedek Dorottya

Fülszöveg:

Mióta a szülei elváltak, Auden képtelen aludni. Olyan rutint alakított ki, aminek a segítségével átvészeli az éjszakákat. De amikor úgy dönt, hogy a nyarat a tengerparton tölti apjával és új családjával, megpróbál felhagyni régi életmódjával.
A nyaralás több kihívást tartogat a számára, mint képzelte. Nemcsak apja új családjába kell beilleszkednie, de a környékbeli pletykás lányokkal is meg kell találnia a közös hangot. És ott van még Eli is, aki szintén álmatlanságtól szenved, és aki állandó éjszakai partnere lesz. A hosszúra nyúlt nyáréjszakákon szinte bármi megtörténhet…

Gondolataim a könyvről:
Ez egy tipikus egy nyári, nyaralásra pont alkalmas, laza könnyű kis romantikus könyv. Dessen könyvei általában sokat elemeznek, (olvastam tőle az Altatódalt is) és a mellett, hogy szépen bontja ki a szálakat és a cselekményt, mindig próbál egy kicsit többet is mondani a témákról.

Itt esetünkben egy elvált szülő páros gyermeke a példa. Auden egy író apa és egy sikeres irodalmár professzor anya gyereke. Az apa nem bírta elviselni a felesége sikereit, előnyeit, és válás lett a vége. De arról már nem beszél, sem a lányának, sem magának, hogy ő milyen hanyag módon viselkedett családapaként, mindig az írással 'takarózva' mikor semmit nem akart csinálni a gyerekek körül és a családban. Ám, amikor bekerül a képbe a terhes, fiatal mostohaanya, aki meghívja őket nyárra magukhoz, Auden eldönti, hogy akkor végre nem csak a jó tanuló, magának való kislány lesz, hanem igazán kiélvezi az utolsó nyarat még középiskolásként, az egyetem előtt, és innen végre beindul a történet.

Dessen egyik kedvenc témája a nyár, a nyár, ami sok mindent megváltoztat, ami alatt sok minden születhet, és válhat szét, főleg ha végzős az ember, és elszakad a barátaitól. Ezt a témát fogja meg és kezdi el boncolgatni egy fiatal felnőtt szemével. És egy anyuka szemével, ugyanis épp szülés után volt, és a kislányával a kezében, az előző könyve után éppen pihenni akart, amikor megmozgatta az élmény, és eldöntötte, hogy ezt beleírja ebbe a könyvbe is. Elmeséli, hogy bár kimerítette a baba, éjszakánként írta a könyvet, mikor a pici aludt, vagy épp a bébiszitterrel volt. Valószínűleg a sok éjszakázás, sírás, és trükkök a csecsemő elhallgattatására mind személyes tapasztalatból származnak és ebből lett Auden karaktere.

És mivel minden jó romantikus könyvbe kell egy fiú, megszületett Eli, a csöndes biciklis srác karaktere is, aki súlyos sebeket, bűntudatot hordoz és akit Eli társasága, a beszélgetések, az együtt evés és vásárlás billent ki a mély depresszióból. Dessen azt is elmondja hogy a férjét látta biciklizni az udvaron, és onnan jött az ötlet, hogy elmeséljen egy ilyen két különböző világot egymás mellé állítva.

Számomra kicsit néhol lassú volt, néha a párbeszédeket vártam volna, és idegesített hogy nem haladnak, vagy csak lassan, de lehet, hogy ez már az én szocializált világom miatt van. Ahogy tanult kollégám mondaná, "már nem vagytok hozzászokva a lassú, kézfogós romantikához."

A borítóról:
A Könyvmoly az eredeti kiadás borítóját vette meg, többnyire mindenhol ezzel találtam, nem túl eredeti, bár az írónő stílusába és a többi könyvéhez passzol.Itt érhető el a honlapja, igényes, szép és modern, és több infó is található a könyveiről. A Pinteresten is csak egy változatot találtam, ami teljesen más stílusú, de ehhez a könyvhöz készült, nekem ez egy fokkal jobban tetszik, Van fekete és fehér változatban, és az összes könyvét kiadták ebben a sorozatban is. Mintásak, de szépek, összeillenek, és kifejezik miről szól a könyv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése