2015. július 27., hétfő

Könyvajánló: David Levithan: Nap nap után

A könyv adatai:
Kiadója: Maxim
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 312. old. 
Fordította: Vincze Judit
Eredeti cím: Every Day 1. 

Sorozat: Dream válogatás 

Fülszöveg:

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Gondolataim a könyvről: 
Ez megint egy Szieszta polcos könyv a könyvtárból. De nem bántam meg, kedves kolléganőm találta és olvasta el előbb, majd ajánlotta nekem. 
David Levithan neve már nem volt ismeretlen, tudtam, hogy együtt írták John Green-nel a magyarul Will és Will (Will Grayson, Will Grayson) című könyvet, és mivel Greentől már olvastam, és azt mondják hasonló kaliberű a két szerző, így David saját könyvére is nagyon kíváncsi voltam. Amit érdemes a szerzőről tudni, hogy ha éppen nem ír állandóan, akkor a Scholastic kiadó vezető szerkesztője, és olyan nevekkel dolgozik együtt, vagy kéri ki tanácsukat íráskor mint Suzanne Collins, Maggie Stiefvater vagy épp John Green.

David a honlapján elmondja, a könyv megírásakor két dolog érdekelte. Hogy milyen lehet úgy felnőni, hogy a tinédzsernek nincs sexuális beállítottsága, nemi identitása, szülei, barátai, milyen személy lesz így, mivel főleg ezek alapján osztályozzuk magunkat? A másik, hogy milyen lehet így szerelemben lenni valakivel, hogy minden nap változik, egyáltalán lehetséges -e? David erre adta meg a könyvvel a saját válaszát. 

Maga az alaptörténet végtelenül érdekes. Minden nap más bőrében ébredni, rengeteg előnnyel és rengeteg hátránnyal jár. Megismerhetsz sok családot, nyelveket, kultúrákat, szülőket, testvéreket, kisállatot... Ugyan akkor mindennek ott a másik oldala is. Mindig csak egy napra. Ha tetszik egy hely, nem maradhat, nem élhet át azokkal a szülőkkel családdal több időt, nem tudja meg, mi történik az után, miután elment, nincs történet, múlt vagy jövő, csak a jelen. 

Nem is tudom, olyan felemás volt a könyv. Egyrészt iszonyatosan tetszett a sok kultúra, hogy "A" mindenkivel elfogadó, előzékeny, próbálja rendesen élni alteregói életét, amíg bennük tartózkodik, (amit magyarázhatunk azzal, hogy a rengeteg különböző tapasztalat miatt jobban megért mindenkit, a sok vallás, a bőrszín, a rasszizmus, a nemi kapcsolatok) aztán bejön a képbe Rhiannon, és minden megváltozott, csak ellóg a suliból, és találkozni akar vele. 

Más részről, bár az ötlet tényleg hatalmas, számomra elképzelhetetlen lenne egy ilyen kapcsolat. Nem látni, nem őt érezni, mindig más testben, maga a gondolat szép, hogy a lélekbe vagyunk szerelmesek, de a gyakorlatban... azt hiszem számomra biztos nem működne. Ez valahogy az éteri szerelem alapja lenne, mikor egymás szemébe nézünk, és tudjuk, érezzük, hogy bárki van belül, őt szeretjük. 

Viszont ez a történet félig lezáratlan, és ha kapunk, csak a második részben kapunk magyarázatokat rá, mi miért, és miért úgy van. A könyv folytatása, ha azt nézzük az Another Day, amely ezt a történetet Rhiannon szempontjából meséli el, és reméljük a folytatás is kiderül ennek a kötetnek a végén. Mi lett A-val. És Rhianonnal, közel engedte magához a másik srácot? Őt el tudta fogadni? Vagy még mindig hű maradt A-hoz?

Összességében egy új, gondolatokat bontogató, elmét nyitogató könyv, érdekes szemlélettel. John Green rajongóknak ajánlom, hasonló stílusú.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése