2015. július 10., péntek

Könyvajánló: Kresley Cole: Méreghercegnő - Árkánum Krónikák 1.

A könyv adatai: 

Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 475. old.
Fordította: Szoboszlay Anna
Eredeti cím: Poison princess 1. (Arcana Cronicles)

Fülszöveg:

A tizenhat éves Evangeline „Evie” Greene irigylésre méltó életet él – mígnem rémisztő hallucinációi támadnak. Amikor egy apokaliptikus esemény megtizedeli louisianai szülővárosának lakosságát, megölve mindenkit, akit szeret, Evie rájön, hogy a hallucinációk voltaképpen a jövőre vonatkozó látomások voltak – amelyek továbbra sem szűntek meg. Az életéért küzdő és válaszok után kutató lány kénytelen segítséget kérni a lápvidék rossz oldalán élő osztálytársától, Jack Deveaux-tól. De egyedül egyikre sem képes.
A meglehetősen hosszú bűnlajstrommal rendelkező Jack, a maga komisz vigyorával és kirívó viselkedésével, nem olyan fiú, akivel Evie barátkozni szokott. Bár egyszer már gúnyt űzött Evie-ból és mindabból, amit képvisel, Jack most mégis vállalja, hogy megvédi a lányt. Evie tudja, hogy nem bízhat feltétel nélkül a fiúban, de vajon képes lesz neki ellenállni, ha egyszer letörli a képéről azt a komisz vigyort?
Kiben bízhat Evie?
A látomások forrása után kutatva megismerkednek másokkal, akik hasonló cipőben járnak. Megelevenedik egy ősi jóslat, és kiderül, hogy nem  Evie az egyetlen, aki különleges képességekkel bír. Ám nem mindig egyértelmű, ki melyik oldalon áll...
Vigyázat, a bejegyzés spoilert tartalmazhat!


Gondolataim a könyvről:
Én eddig nem olvastam még ilyen könyvet Kresleytől. Olvastam már pár részt még régebben az erotikus sorozatából, azokat nagyon szerettem, de kíváncsi voltam, hogy tud -e jó YA könyvet is írni, és jelentem, hogy sikerült neki. 

A kötet keretes szerkezettel indul. A jelenben a világgal történt valami, Evie bolyong és egy idegentől kér segítséget... majd elkezd beszélni a múltról és itt visszaugrunk az emlékeibe. Hogyan lett olyan a világ, amilyen, hol töltötte a nyarat, és miért, mik kínozták, majd mesélt a csábos de jóképű cajun fiúról, és hogy mi történt vele a világ vége után. Azt is mondhatnánk ez egy szépen kezdődő utópisztikus/disztópás kötet, benne az esendő tinilánnyal, és a helyes, macsó, de szeretni való és jóképű tini pasival. 

Ami mindezt megbolondítja, a mellett, hogy majd egymás segítségére, elfogadására, bizalmára szorulnak a veszélyessé vált világban, az a tarot és az Arcanumok. Ha jól emlékszem 22 (vagy 24) tartot kártyáról beszélünk, amit a könyvben egy-egy ember testesít meg. És ezek között is a legerősebbek a fő Arcanumok (Evei persze közéjük tartozik, ő a Császárnő). Mindegyiküknek meg kell ismernie az erejét, és végül meg kell küzdeniük egymással, mert csak egy maradhat. 
Evei lassan de biztosan ráébred a saját erejére (ami a mellett, hogy eléggé morbid, szerintem jó képesség) de rá kell jönnie, hogy kiben bízhat, ki barát, ki ellenség, kivel szövetkezhet és ki ellen...

Az ötlet és a téma is nagyon jó, eredeti, még nem sok ilyet olvastam, főleg nem disztópiában. Az elején nekem kicsit lassan indultak be a szálak. Mesélünk, nem tudjuk hol vagyunk, mi történt pontosan, és ez egy felől lehet izgalmas, mert az ember kíváncsi és azért olvas tovább, hogy ezek kiderüljenek és kibontakozzon a cselekmény (én ezt az utat jártam be, bár nehéz volt az elején) vagy ha nincs szerencséje az írónak, itt adom fel, teszem félre, és későbbre hagyom, vagy nem is folytatom. Engem már nem köt le sokszor a háttérleírás, milyen minikben vannak, milyen csajos dolgokat akarnak csinálni. Onnantól kezdtem el élvezni a kötetet, mikor Jack-el beszélgettek, sokkal jobban érdekel és leköt egy jól megírt párbeszéd, mint egy fecsegős, csacsogós leírás, hogy aláfesse a hangulatot. Elég ilyet olvastam már, el tudom képzelni.

Onnantól, ahogy viszont ahogy a belső világ megváltozik (értsd, eljött a világ vége), a dolgok érdekesek lettek, menekülünk, vadászunk, és jönnek az új érdekes karakterek, belemélyedünk a világba. Innen elkapott, és beszippantott, a második felét egy este alatt olvastam el.

A karakterek közül Jack és persze Matt Mathew egyértelműen viszik a pálmát, Talán Matt-et szerettem benne a legjobban. Jack-et a párbeszédek és a karakter hűsége miatt. Evei meg egy kicsit tipikus lány főhősnő, néha gyámoltalan, és mindenre lassan ébred rá, de a könyv végére ő is összekapja magát. Akire nagyon kíváncsi vagyok majd a következő részekben az a Halál, elég csábítónak ígérkezik az látottak alapján.

Ott a végén van egy jó kis csavar, amit nem vártam, és nem gondoltam, meglepett, de nagy tetszett, végig mozgásban tartja az elmét, ott van, csak nem vesszük észre a jeleket, és amikor a végét olvastam, vissza akartam lapozni, azokhoz a részekhez, hogy lássam, tényleg benne volt -e, és csak én nem vettem észre, vagy csak utalt rá. Minden esetre egy könnyebb függővéget kapunk, de mindenképpen izgalmasak lesznek.

A folytatásokról és a borítókról: 

Rákeresgettem kicsit Kresley honlapján
és kiderült, hogy négy részes a sorozat, és külföldön már a harmadik kötet is megjelent, a negyediket 2016-ra ígérik         ( tehát még jó soká lesz nálunk mind lefordítva magyarra.)

A képen a felső sorban az eredeti borítók látszanak, ami végre nem az ember szereplős tipikus YA borítókat mutatja, nekem ez jobban tetszik, és ha megfigyelitek kis logók is vannak rajtuk, amit a fentebbi három sávos képen jobban lehet látni. Ez talán a fő kártyákra utal. 

Az alsó sorban levő az élőszereplős, velük készülnek a hivatalos könyv trailerek is, és a mi magyar kiadónk is ezt vette át. Hát, nem tudom, szép, szép, de láttunk már hasonlót. Megnézegettem több trailert is, nekem nagyon tetszik a 2. rész beharangozója, úgyhogy végül ezzel csinálnék kedvet az első és a második kötethez. 


Mindenkinek ajánlom, aki kicsit vágyik a varázslatra, misztikára, megfűszerezve egy kis disztópiával, és egy jó pasival. Ha elkap, beránt és nem enged. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése