2016. július 8., péntek

Könyvajánló: Mary E. Pearson: Az árulás szíve 2.

Még sötétebb, még ármánykodóbb, még több hazugság és titok. De egyre inkább kinyílik, minden ősi titkával, és mondájával együtt. 



A könyv adatlapja: 
Kiadója: Gabo
Sorozat: A fennmaradottak krónikái 2, SFF - YA
Kiadási év: 2016
Oldalszám: 408. old. 
Folytatásos: igen, 2 rész
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Eredeti címe: 
Borító: eredeti külföldi


Fülszöveg:
A Venda barbár birodalmában foglyul esett Lia és Rafe számára alig van esély a menekülésre. Kaden, hogy megmentse Liát, akit korábban meg kellett volna ölnie, most azt állítja, hogy a hercegnő különleges adottságot birtokol – ez pedig felkelti a vendai komizár érdeklődését.

Semmi sem fekete vagy fehér többé. Rafe hazudott Liának, ám feláldozta a szabadságát, hogy megvédje. Kaden az életére tört, most mégis megmenti. A vendaiakról pedig, akiket Lia világéletében barbárnak hitt, kiderül, hogy távolról sem azok.

Liának meg kell küzdenie a neveltetésével, az adottságával és saját érzéseivel, miközben veszedelmes játékba fog az ellenséges főváros szívében… és döntései mindörökre megváltoztatják hazája, Morrighan és a saját sorsát.


Gondolataim a könyvről: 
Megkaptam a hétvégére kölcsön a munkatársamtól, aki nagy szerencsémre, már megvette, így az első után a forró hétvégén nekiállhattam a folytatásnak is. 

A hercegnőt az orgyilkos Vendába hurcolja, ahol egyre több veszéllyel és fenyegetéssel kell szembenéznie. Itt már lényegesen több az izgalom, menekülünk, hosszú utat tesz meg Vendába a pusztán át, ahol a saját határait is megismeri, de ezt a fosztogatókból, gyilkosokból álló, a létéért küzdő népet is. 

A komizár

Van itt sötét gyilkosság, találkozunk a megnyerő vagabundokkal, és sok apró csodával is, amit mind Lia tapasztal az úton. Ám az igazi játék csak akkor kezdődik, mikor Vendába érünk, és találkozunk a komizárral, a vidék urával és "királyával". Itt is van hierarchia, a puszta földön szinte semmi nem terem meg, és Lia apránként megismeri honnan is jött Kaden igazából. Miért olyan, amilyen, mi hajtja, miben hisz. 

Megmaradunk a három alap szemszögnél, de Pauline -nal kicsit bűvül a kép. Kinyílik a világ, már 3 királyságról beszélgetünk, és harc készül, Venda titkol valamit, ami mindannyiukat megdöntheti. A herceg saját magánakcióba kezd, vicces volt olvasni a belső monológjait, és hallgatni, milyen ügyesen trükközik. 

Kadenről is sokkal több minden kiderül, a szokásaikról, a hitükről, mi hajtja, mi mozgatja ezt a sok éhező embert, ahol a lopásért is ujjlevágás jár egy gyereknek. Kegyetlen képet kapunk, de ugyanakkor ott vannak az apró jelek, a titkok, a ruhákban, a csontokban, Aszter kedvességében, amivel egy varázslatos helyet sikerült megalkotni. 


Bár nem hittem, hogy ezt a vonalat tudja még tovább bonyolítani, rengeteg ármány és hazugság van ebben a részben is, van ami világos, van amit csak sejtünk, de nekem a legjobban a Venda legendákkal, énekekkel kapcsolatos részek tetszettek. A sok párhuzam, és áthallás, a rokoni szálak kibogozása, nagyon ügyes ötlet, ami átfolyik a részeken.

Ez a rész is beszippantott, bár sokkal sötétebb. Már van benne gyász és fájdalom, és kínzás, és szenvedés. Néha ilyenkor belegondolok, hogy mennyire jó, hogy már nem ilyen kegyetlen királyságokban élünk (lásd pl. Trónok Harca), és nem attól függ az életünk, az uraink milyen kedvükben vannak.

Extrák:
Az írónő honlapján rengeteg érdekességet lehet találni a sorozatról, például egy nagyon jól összeválogatott Pinterest albumot,  képekkel a sorozathoz, van egy térkép is a fennmaradottak országairól, és végül vannak dallisták is, külön az első és a második kötethez.

Még több infót az írónőről és a könyveiről, a blogjáról és a hírekről itt találsz:
http://www.marypearson.com/

Sokkal izgalmasabb, szenvedélyesebb, csodás ás élvezetes a világépítése, és még jobban magával ragad. Két este fenn tartott és nem tudtam letenni. :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése