2016. június 30., csütörtök

Könyvsorozat: Történetek az Árnyvadász Akadémiáról: 1-5. - összefoglaló

Ritkán készül ilyen poszt, de most egy ilyenre is sort kerítünk. Olyan időszakom volt júniusban, hogy több sorozatnak is nekiestem, amiből már több rész is megjelent magyarul. Ilyen volt például az Árnyvadász Akadémia első 5 része, ami bekerült a könyvtárunkba a szórakoztató polcra, és pár nap alatt ledaráltam az öt részt.






A történet alapvetően Simon körül forog, és időrendben a Végzet ereklyéi után játszódik, szerintem, olvasni is csak a 6. rész után érdemes, különben sok benne a spoiler, és épp a lényegi részeket lövi le.
Pont a tartalom miatt nem írnám le részletesen a cselekményeket, ezért nem is kapnak a részek külön posztokat, ebben az esetben még a fülszöveg is nagyon rövid és lényegre törő, hál istennek, nem sok poént lőnek le a novellákról. Viszont sok szó esik bennük a történelemről, és így megint találkozhatunk a régi és kedvenc karaktereinkkel, sok vicces, vidám, megható vagy megmosolyogtató pillanatban. Ezek afféle kiegészítések, vagy ha úgy tetszik, kimaradt részek az eredeti könyvsorozatokból. És lassan, megismerkedünk pár új karakterrel is, akikről ezután olvashatunk, itt csak egy kis kedvcsinálót kapunk hozzájuk, így én is azt tenném.

Alapvetően itt is 10 kötet van, mint a Magnus Bane sorozat esetében, ebből magyarul 5 jelent meg, most jön a hatodik és a hetedik. Terjedelmükben mind 100 oldal körül van és szerencsénkre ezeket is Kamper Gergely fordította. Fentebb láthatjátok a teljes borítós képet, amikből egy nyilazós Simon kerül elő. Sokkal izgalmasabb volt, mikor külföldön egyesével jelentek meg, és találgatták, árgus szemmel figyelték a képrészleteket a borítókon, de mivel külföldön már mind megjelent, nekünk szerencsénk van, hogy egyben láthatjuk őket. Na de lássuk a címeket és a borítókat.

1. Az Árnyvadász Akadémia
Itt derülnek ki a sorozat alapjai, megismerjük Simon barátját, és "ellenségeit" és hogy miért is került ide. Ez afféle útkeresés, a Végzet ereklyéis szereplőkkel találkozhatunk.

2. Az elveszett Herondale
Ez már lényegesen több izgalmat tartogatott, a Herondale-ek családfáját boncolgattuk. Tudjuk, hogy Will és Jace is ide tartozik, de az ebben a történetben előbukkanó szereplőkről még nem hallottunk, és ettől lett nekem ez a második kedvencem. :-)
Bár lassan és nem túl látványosan, de Simon is képződik, kicsit belekóstolunk az Akadémiai életbe. Simon emberére akad, és Isabelle is előkerül. Oh, és ebben van egy magyar is! Éljen a magyar Intézet!

"– A törvény szigorú, de a törvény az törvény – tette hozzá undorodva Simon."

3. A Whitechapel réme
Az eddig megjelentek közül a kedvencem!!! Londonban vagyunk, méghozzá egy olyan Londonban, amit "valós" szereplővel kapcsoltak össze. Ez az első olyan rész, ami komolyabban utal valamilyen történelmi korra, eseményre, és persze Hasfelmetsző Jack-nek is köze van az árnyvadászokhoz.
Kicsit krimis beütésű, de nem ezért imádtam. Megint találkozhatunk Willel, Tessával, és a testvérrel, nem is akármilyen környezetben. Szívet melengető, vidám volt újra róluk olvasni. Sajnálom, hogy nincs több része a Pokoli szerkezeteknek, róluk sokat olvasnék még.

4. Csak Árnyékok
Ez pedig az első olyan rész, ahol új szereplőket ismerhetünk meg a következő sorozatokból, méghozzá James Herondale és Matthew Fairchild személyében, akikkel egy furcsa barátság kezdetén találkozunk. Talán nem nagy újdonság, hogy James Will és Tessa fia, így sok mindennel meg kell küzdenie, de biztos, hogy az ő parabatai kapcsolatuk sem lesz unalmas. A harmadik kedvenc.

"James Harondale vagy, felelte Jem bácsi. Aki mindig is voltál. Részben anyádfia, részben apádfia, részben önmagad."

"Szép szoba volt, levegős, diófa ággyal és fehér vászonból készült baldachinnal. Járt hozzá egy faragott szekrény, sőt még egy könyvespolc is.
Meg a kelleténél eggyel több Matthew Fairchild."

5. Az imádott gonosz
Talán az öt olvasott közül ez tetszett a legkevésbé. Példabeszédként arról szól az ifjú hallgatóságnak, hogyan alapította Valentine Morgenstern a Kört. Ami viszont igazán érdekes volt számomra, egy másik parabatai kapcsolat (mennyi ilyen van a könyvekben, ugye?) Isabelle apjának a szerepe, sok mindent megtudunk Robertékről is. Itt igazi kis példabeszéd van, nem is akármilyen csattanóval. :-D


És amik hamarosan érkeznek a Könyvmolynál...
Elit könyvként jelentek meg, július 8.-tól kaphatóak a boltokban is.
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-robin-wasserman-pale-kings-and-princes-sapadt-kiralyok-hercegek-7317
A képre kattintva megrendelhető

 6. Sápadt királyok hercegek
Megismerkedünk Mark Blackthorne-nal és a tündérekkel közelebbről.
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-sarah-rees-brennan-bitter-of-tongue-keseru-szajiz-7362
A képre kattintva megrendelhető
7. Keserű Szájíz
És megint olvashatunk Mark-ról és a tündérekről, ezúttal Simon is csatlakozik.

Sokszor voltam úgy, hogy mire beleízeledtem, sajnos már véget is ért egy történet. Ezek csak kis szeletek, kitérők, ízelítők, vagy kedvcsinálók, egy-egy órára, estére, azért, hogy megnevettessen, hogy kikapcsoljon, és úgy kerülj vissza az árnyvadászok világába, mintha el se hagytad volna őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése