2017. július 18., kedd

Cassandra Clare: Éjfél kisasszony (Gonosz fortélyok 1.)



Előzménynek a korábbi posztjaim Cassandra sorozatairól, novellás sorozatairól 



Gondolataim a könyvről: 
Viszonylatilag sokat vártam rá, mire magyarul is megjelent és bekerült a könyvtárba is. Csodálatos a borítója, elsőként ezt kell kiemelnem, szerencsére az eredeti külföldit szerezte meg a kiadó. Mivel megjelent már kint nem is olyan régen a második része angolul, úgy láttam, épp itt az ideje belekezdeni egy új Árnyvadász trilógiába.

Amit a történetről tudnunk kell....
Öt év telt el a nagy háború óta, (vagyis a Végzet ereklyéi sorozat és annak szereplői közt, akikkel azért hébe-hóba itt is találkozunk) új helyszínt kapunk, új családdal, és érdekes szereplőkkel. Most a Los Angelesben lévő Intézet lesz színpadon, tengerpart, meleg, új és misztikus helyszínek. Nekem kifejezetten tetszett ez a változás a nagyvárosok után.


A másik üdítő változás maga a család. A történet két főhőse, Emma és Jules, akik nem csak harcostársak, de parabataik is, ők lesznek a középpontban. Mivel a háborúban elárvultak, a két nagytestvér Helen és Mark pedig távol van a tündér vérvonaluk miatt, így Julesra marad a kisebb testvérek nevelése. Így öten vannak ők testvérek, Emma és látogatójuk Christina.

Szerettem, hogy bár rengeteg az új karakter, eleget beszélünk a szereplőkről ahhoz, hogy pl, teljesen meg tudjam szeretni, és különböztetni az ikreket, és a kisebbeket is. Aztán jön a nagy fordulat, és Mark még ha csak feltételekkel is, de visszacsöppen közéjük, új rejtvényekkel, és nagyon sok változással. Ez már nem az a Mark, akit régen ismertek, és a világ is kezd ismeretlen lenni körülöttük.




Talán soha nem állt még Árnyvadász könyv középpontjában ennyire a Parabatai-kapcsolat. Ismerünk már más kapcsolatokat (Will-Jem, Alec-Jace), de eddig nem láttunk még lány-fiú köztit közelről (na jó, Claryékét még nem ismerjük rendesen, de annak is volt előzménye). Mivel együtt nőttek fel, ésszerű a magyarázat. De mi van akkor, ha ez valami mássá alakul? Ha esetleg mindkét fél máshogy érez? Miért tiltják? Ezekről elmélkedik igen sokat a könyv, viszont ennek kapcsán rengeteg új infó is kiderül a kötelékről.

Aztán pedig ezzel eljutunk az én nagy problémámhoz is. Miért csak szenvedő, nem lehetséges szerelmeket tud írni gyönyörűen Cassie? És miért kell ilyen hosszan? Értem hogy az esetleg újonnan belépő olvasónak sok mindent el kell magyarázni az Árnyvadász világról, de nem kell ötvenszer szájba rág hogy "A törvény szigorú, de a törvény a törvény." és e miatt főszereplőink rengeteget vekengenek, szenvednek, néhol indokolatlanul sokat, amiből én szerkesztőként sokat meghúztam volna.

Sokáig készítették elő a főbb cselekményt, valami megint készül, a hideg béke sem könnyű a tündérekkel, és persze zakkant emberek is vannak a világon, akik csak a maguk hasznát akarják. De mindezt miért kell 700 oldalban taglalni. Tolkiennál az 2 kötet, Trónok harcában is, és ott sokkal több minden történik. Persze, közös főgonoszunk is, van, fel kell göngyölíteni a gyilkosságok ügyét is, de közben a gyerekek felnőttek, most ébrendek az érzéseik, és persze beindulnak a hormonok.

Sok apró részlet van, ami nagyon tetszett (pl a rengeteg új rúna, pl. terhesség ellen? Micsoda modern világ....) és persze a régi szereplőket sem hanyagoljuk el, kapunk egy kis Alec-Magnus párost, és még régebbi korokból is bukkannak fel ismerősök.

Kicsit meglepődtem az elején, amikor bejelentették, hogy a már meglévő két sorozat (Pokoli szerkezetek, Végzet ereklyéi) mellé még jön kettő. Miben lesz ez más, kérdeztem én? Oké, hogy mások a karakterek, de tud még újat mondani a világgal kapcsolatban? Tovább mélyíteni, kifejteni, esetleg más részeit megmutatni? És szerencsére, még ha egy kicsit bőlére eresztve is, de tud. Most a parabatai kapcsolat és a törvény útját, kapcsolatát járjuk majd körbe, persze kemény emberi sorsok árán, de úgy érzem érdemes lesz.
A könyv folytatásának angol borítója  rajta Jules, elég érdekes elrendezésben

Addig is, amíg a magyar folytatásra várunk, örülök a csomó új kedvencemnek (Tibérius nagy favorit, és Mark is az lett a végére) meg persze a két dinka főhősnek is, akiket menet közben párszor jól kupán csaptam volna egy nagyobb lapáttal. Mindig azon a fránya kommunikáción bukik el a dolog.

A fenti illusztrációk Cassandra Jean alkotásai, via Pinterest

Nem bántam meg - nem volt annyira egyedi, de jól szórakoztam 💃


Fülszöveg:
Öt év telt el a Mennyei tűz városa eseményei óta, amikor az árnyvadászok a kihalás szélére sodródtak. Emma Carstairs már nem gyászoló kislány, hanem egy fiatal nő, aki elszántan keresi szülei gyilkosát, hogy megbosszulhassa szeretteit és az őt ért veszteségeket.
Oldalán a parabataiával, Julian Blackthornnal egy démoni cselszövést próbál felderíteni Los Angelesben, a Sunset sugárúttól egészen a Santa Monica partjait mosó, igéző tengerig követve a nyomokat. Emmának meg kell tanulnia bízni a szívében és az eszében. A szíve azonban veszélyes irányba húzza…
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Julian bátyja, Mark – akit a tündérek öt évvel ezelőtt elraboltak – egy alku részeként váratlanul hazatérhet. A tündérek mindenre hajlandók, hogy kiderítsék, ki gyilkolja a fajtájukat… és ehhez szükségük van az árnyvadászok segítségére. Ám a tündérek földjén másként telik az idő, így Mark alig öregedett, és nem ismeri meg a családját. Vajon valóban sikerülhet visszatérnie közéjük? Tényleg elengedik a tündérek?


A könyv adatlapja:
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2016
Sorozat: Árnyvadász történet, Vörös Pöttyös
Oldalszám: 688. old.
Műfaja: YA fantasy
Fordította: Komáromy Zsófia
Folytatásos:igen, a második rész most jelent meg ez trilógiának készül
Angol címe: Lady Midnight

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése