2012. február 26., vasárnap

Könyvajánló: Tolkien könyvek

Mostanában nagyon kevés a könyvajánló. Mivel a szakdolgozatomhoz, és így Tolkiennel kapcsolatban olvasok, hagy ajánljak most ebből a halomból egy csokrot.

Az én egyik személyes kedvencem TOLKIEN : Kürtő Úr című kis meseregénye.
Egy sok kalapos emberről szól, aki csak autót akart venni, mégis mindenféle kalandba keveredett. A gyakorlatom során a gyermekkönyvtárban bukkantam rá, majd kivettem magamnak is, elolvasni. Hála istennek, faximile kiadásban adták ki (hasonmáskiadás, megegyezik az eredetivel) így míg az egyik oldalon magyarul olvashatjuk a mesét, addig a másik oldalon ott található Tolkien mester szép, régies cikornyás írása, a nagyon kreatív rajzokkal. Már  A Gyűrűk Uránál is kiderült, hogy tud rajzolni, itt viszont egész végig illusztrálja és kommentálja a mesét, a rajzok pedig segítenek megérteni a leírt történetet.
Fantasztikus könyv, Nem csak gyerekeknek!


Az életéhez kapcsolódóan is több könyvet sikerült elolvasnom. Számomra a legszimpatikusabb a Humprey Carpenter féle J. R. R. Tolkien élete: Ember a mű mögött. Tele van tényadatokkal, fontos háttér információkkal az írásairól, műveiről, és érdekes magyarázatokkal, Tolkien hitvilágára, vallására, művei témáira. Minden Tolkien fanatikusnak alapmű, ha meg akarja érteni a művészt és a műveit.



Ehhez hasonló egy ugyan ilyen angol kiadás, természetes angolul Michael White tollából, Tolkien : A Biography címmel. Ez is rengeteg tényadatot közöl (sok megegyezik a fentebb említettel), de sokkal szabadabban. Többet idéz Tolkien levelezéséből, így több érvényt szerezve saját gondolatainak a találgatások helyett.







Aki nem csak a szerzőről, hanem a művei értelmezéséről is szeretne egy kicsit olvasni, annak ajánlom figyelmébe Gregory Bassham - Eric Bronson : A Gyűrűk Ura  filozófiája című kis válogatást. Ezt a könyvet 17 magasan képzett professzor (irodalmár, filológus, filozófus, és persze Tolkien rajongó) készítette, körbejárva a Gyűrűk Ura filmet és könyveket. a JELSZÓ: A Gyűrűk Ura okos embereknek. Olyan témákat említ mint a Gyűrű és a hatalom kérdése, a boldogság keresése (Tolkien szerint), a jó és gonosz küzdelme Középföldén, a halál és idő, a halhatatlanság témája, mindezt a szereplőkkel elemezve. Körbejárja mindezt vallási, mindenféle középkori filozófusi alátámasztással. Nagyon érdekes, és rengeteg plusz dolgot tanul az ember, nem csak a könyvekről, hanem saját általános tudásához is. Szintén minden Tolkien fannak ajánlom. Aki már túljutott a könyveken, és valami érdekesre vágyik!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése