2014. július 2., szerda

A JATEPress 5 új e-könyvet mutatott be, gondolatok az e-könyvről

Manapság nagy kérdés, hogy egy tudományos kiadónak érdemes -e és szükséges-e elektronikus könyvet készíteni és kiadni?

Ehhez hasonló témaköröket jártunk körbe jún. 16-án hétfőn a JATEPress e-könyveinek bemutatóján Szegeden az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A kiadó epub formátumban készítette el 5 könyvét, melyek alkalmasak az e-book olvasókon is olvasásra. Ebbe a formátumba könnyen beilleszthető még a kép, képaláírás, lábjegyzet, az olvasók mind tudják kezelni.

Előnyeit emlegetve szó esett arról is, hogy az e-ink/e-tinta technológiának köszönhetően az olvasó használata szembarát, nincs mögötte háttérsugárzás, napfényben is tökéletesen olvashatóak, és hogy egy egy bepakolás során nem kell azon tanakodni, melyik könyveket vigyük magunkkal, mert elfér akár több ezer is egy kötetnyi helyen.

Hátrányaként azonban felmerült a szerzői jog és a jogvédelem kérdése, a kemény és puha jogvédelem. Kemény jogvédelem esetén nagyon megkötött a vásárló/olvasó keze, ezt egy adott gépen, adott időben, adott eszközzel és hozzáféréssel olvashatjuk. A puha jogvédelemhez tartozik például a kötetek vízjellel való ellátása, de sajnos ez kevésbé hatékony és elfogadható forma a kiadók, tankönyvkészítők, könyvtárak számára.

Szó esett a DRM-ről is, ami az e-könyvek biztonsági védelmét jelentené, de e körül is zajlik a vita. Mennyire biztonságos? Feltörés esetén megint ott a probléma, hogy sokszorosítható. A könyvek ezekkel való ellátása viszont sokkal több pénzbe kerül még most, mint amennyit az e-könyv eladás megtermel. 

A helyzet különbségeit érzékeltetve, ezek után került szóba egy ismerős révén szerzett információ megemlítése miszerint Austinban az egyetemisták jogot kapnak már a beiratkozáskor, hogy e-könyv olvasóikkal hozzáférjenek az elektronikus tankönyvekhez, tananyagokhoz. Viszont mindezek mellé azt tudni kell, hogy ott minden e-könyv olvasóba alap tartozékként bekerül a 3G -s internet elérés, így fel tud csatlakozni az olvasó bárhonnan, és olvashatja az általa kívánt könyvet. 

Bár nem oldottuk meg a problémát, az mindenképpen fontos, hogy piaca most indul, érdemes a kiadóknak már ebbe az irányba is elindulni, a tudományos kiadóknak ez még fontosabb cél lenne. Már csak a jogi és a biztonsági kérdésekre kellene válaszokat keresni és találni. 

De addig is keressétek a lehetőségeket, az olvasók ára egyre barátságosabb, és néhány helyen már elérhetőek a nyomtatott könyvek e-book -ként is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése