2017. április 16., vasárnap

Könyvajánló: Herman Wouk: A törvényalkotó






Gondolataim a könyvről:
Hihetetlen, hogy valaki 90 év felett ilyen szellemileg is összeszedett, modern, szeretettel, és hittel teli könyvet tud alkotni. Rengeteg szereplővel dolgozik. Történetünk középpontjában Mózes áll, több szempontból is. Wouk (az igazi, aki maga is benne van a könyvben) egy könyvet próbálna írni róla, míg egy csapat pedig az ő segítségével és egy tehetséges forgatókönyv íróval egy látványos filmen dolgozik.

És hogy mi a legszebb mindebben? Hogy az egész levélregény szerű. Levelezésekből, telefonbeszélgetésekből, jegyzetekből, és rövid fejezetkékből bontakozik ki a sok szereplőt mozgató cselekmény, benne Woukkal magával és a feleségével BSW-vel , akinek kettős kapcsolata ráhatással van az egész cselekményre.

Mindeközben Margo a forgatókönyvíró, aki a karrier és a művészeti élet miatt, szembe fordul a zsidó neveltetésével, a vallással, és a hazássági kérdések miatt az apjával is. Egy nehezen megérthető világot tár elénk Wouk, de kellő könnyedséggel, modern stílusban. Úgy beszél a szerelemről, a hit, és a véletlen kérdéseiről, ahogy talán előtte senki más.

Eddig sajnos nem olvastam Wouktól semmit, de ismerkedésnek tökéletes volt ez a kötet. Egy kedves kollégám ajánlotta, és azt hiszem, keresek majd még Wouk köteteket a könyvtárban, ismerkedünk tovább is.

Maga a szerző


Érdekességek:
A könyv keletkezéséről még annyit érdemes tudni, hogy maga az író felesége Betty halála után írta ezt a könyvet 97 évesen, 2012-ben, (2015-ben betöltötte a 100-at!) mintegy emléket állítva szerelmüknek is. Wouk nagyon régóta szeretett volna írni Mózesről, de azt mesélte, eddig nem találta meg a formát, majd, ahogy ez az ötlet felmerült, minden a helyére került. Azután még két könyvet tervezett írni.
Harmadik könyve a Zendülés a Caine hadihajón hozta meg számára az első nagy elismerést, a Pulitzer-díjat.

Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖


A könyv adatlapja:
Kiadója: Kossuth
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 224. old.
Műfaja: kortárs regény
Fordította: Nagy Mónika Zsuzsanna
Folytatásos: nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése