2018. július 20., péntek

Könyvajánló: Leiner Laura: Ég veled






Gondolataim a könyvről:
Elég sok Laura könyvet olvastam ahhoz, hogy már ismerjem a stílusát, és tudjam, mikor esik jól az ilyen könnyed ifjúsági romantika. Ám most először fordult elő, hogy valami érdekeset, kicsit komolyabbat kaptam, mint amit vártam.

Hanna, anyukája halála után magába fordul. Csak azzal törődik, hogy a még életben lévő apukája egészségesen egyen, otthon legyen, míg ő maga valahogy elvegetáljon az iskolában a gyászával együtt. Bezárkózik, nincsenek barátai, se rendes tinédzser élete. Ráadásul az ő 'szuperképessége', az, hogy matekos. Ez így együtt elég nagy hátrány egy középiskolásnak.

Ekkor jön a kicsit social media fanatikus igazgató, aki benevezi az iskolája négy tehetséges gyerekét az IOV-re, vagyis az Iskolák Országos Versenyére (amiről még soha senki nem hallott). Ez egy országos szintű, nagyon titkosan megszervezett verseny, tehetséges középiskolások számára. Bár Hanna nem nagyon akarja két hétre otthon hagyni édesapját, a csapattársai kedvéért vállalja a versenyt.

Itt csatlakozik hozzá a "#párnaplábnap" Lóri, aki gyúr, Bernadett, aki szintén sportol, és Zsombi, aki kilencedikes, rejtett tehetsége még nem nagyon mutatkozott be. A karakterek kicsit hasonlítanak a már ismert sémákhoz, picit változtatott rajtuk csak Laura a Szent Johanna megszokott (Kinga, Zsolti,) szereplőihez képest. Viszont ami itt üdítő változatosság volt, az Kornél személye. Minden fiú főszereplő imádnivaló Laura könyveiben, és persze megvesznek érte az olvasók, de Kornél végre megközelíthető. Kedves, segítőkész, apránként, csendesen közelít, de ott van, meghallgatja az embert ha kell, lehet rá számítani. Nem elérhetetlen, nem bezárkózó, alapvetően nem egy istenített adonisz a középsulisok közt (vagy legalábbis ezt itt nem érzékeljük.)
Természetesen az ellenfél csapatában van, és természetesen nem kéne szövetkezniük, de hát ez már csak így megy a lányregényekben. Viszont nagyon sok kedves és cuki pillanatuk van, nem szenvednek annyit, mint Reni és Cortez.

A cselekményről tudni kell, hogy nagyjából az egész kötet 4-5 nap cselekményét foglalja magába, tehát ahogy azt Laurától megszokhattuk, elég aprólékos, és részletes a leírás, ám egyáltalán nem unalmas.
 És végre a helyszínt tekintve is újít, mert bár még mindig marad a magyar valóság, (tehát nem angol nevek, és városok szerepelnek benne) viszont elhagyjuk a várost, mivel a nagyon titkos erdei táborban játszódik a verseny maga. Szerettem benne, hogy nem tudjuk előre a feladatokat, úgy érzem Laura nem kicsit merített az Éhezők viadalából, de a feladatok a maguk egyszerű nagyszerűségükkel szuperebbek az éhezők szenvedéseinél. 

A humor most is nagy erénye, ahogy Hanna az apukáját rendszabályozza, ahogy telefonálnak a táborból az apjával és a nagyival :-D, de a szokásos szereplők közti viccelődés is megy, ami Laura sajátja.

Amiért mindemellett hatalmas pirospont Laurának, hogy el mert indulni egy komolyabb irányba, és már ő is komolyan veszi egy kicsit magát. Itt Hanna kapcsán már nagyon életszagúa történet, ugyanis az anyukája halála miatt van benne gyászfeldolgozás, ennek lelki problémái egy tinédzser esetén. Ma már rengeteg tini él csonka családban, vagy a válás miatt, vagy mert meghalt az egyik szülő. Beszélni kell erről is, nem lehet tabu téma, mikor ekkora részét érinti a gyerekeknek már ebben a korban. És mi más tudna jobban kirángatni ebből, mint az ismeretlen környezet, új barátok, a verseny hangulata és persze egy helyes és kedves srác. Főleg ha az még meg is vár az esőben :-D



Amiről végül még mindenképpen szót ejtenék, az az új, komolyabb, letisztult borító. Persze, megjelenik rajta az erdő, de végre nem csicsás, nem rikít, kevés színnel dolgozik, a szürkékben már ott van a komolyság, a gyász feldolgozása is.

Sajnos a kötet előbb véget ér, mint várnánk, épp csak most kezdünk belemelegedni, és a lapok szélén már látod, hogy nincs annyi oldalad, amennyi alatt kényelmesen jöhetne a folytatás, így hát persze, meg kell majd várni a folytatást. Trilógiának készül, és ha minden igaz 2018 őszén-telén jön a második kötet. Nyár végén kerülnek ki a hivatalos infók Lauránál a megjelenésről.

Még mindig #szeretjükazirononket :-D

Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈


Fülszöveg:
Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják.
Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá.
Hanna környezete ragaszkodik hozzá, hogy elmenjen a megmérettetésre, így a Szirtes Gimnázium négyfős csapata elindul az Iskolák Országos Versenyére.

Az Ég Veled az Iskolák versenye trilógia első része.


A könyv adatlapja: 
Kiadója:L&L
Kiadási év: 2017
Oldalszám: 432. old.
Sorozat: YA magyar ifjúsági
Folytatásos: igen, trilógia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése