2018. október 24., szerda

Könyvajánló: Michelle Marly: Coco ​Chanel és a szerelem illata



"Nincs jövője annak a nőnek, aki parfümöt nem visel." - mondta Coco 1923-ban.




A könyv útja hozzám: 
A könyv kapcsán e-mailben kaptam értesítést, amelyben könyves bloggereknek küldték ki a Kossuth kiadó őszi megjelenésű könyveit egy listán. A történelmi könyvek közül rögtön lecsaptam Coco-ra, a romantikus és az életrajzi szál is nagyon érdekelt belőle. 

Miután leleveleztük a PR-os kollégával a kötetem átvételét, a magyar posta hihetetlen gyorsaságról tett tanúbizonyságot. Hétfőn írtam meg a címem, kedden már érkezett a csodaszép kötet a könyvtári postával. És bár én csak e-formátumra számítottam, boldogan bontogattam a papír kiadás csomagolását.

Kézbe véve egy nagyon igényes kiadásról beszélhetünk. Bár ragasztott a gerince, nagyon masszív a puhakötés, visszahajló fülszövegével szintén erősítették a puha borítást, ami kicsit keményebb, matt papíron kapott helyet.


Gondolataim a könyvről:
Az előhang Coco fiatalkoráról mesél pár oldalban. Itt derül ki, miért olyan fontos az 5-ös szám, és hogy Coco már fiatal korában is tisztában volt ennek számtalan jelentésével. Akár a férfi (3)- nő (2) jelkép, akár az érzékszerveink, legyen feng sui, vagy geometriai szabályosság, ez mind mind bőven belefér az 5-ös számba.
Aztán az árvaházi jelenet után viszonylatilag gyorsan eljutunk Gabrielle Coco Chanel 30-as éveibe, az 1919-1920-as évekbe, ahol a háború utáni időkben már befutott divattervezőnek számít. Itt két nagyobb AHA élményem is volt. Az egyik, hogy Gabrielle a keresztneve (szégyenletes, tudom, de én eddig ezt nem tudtam), és a másik, hogy teljesen kimaradt a fiatalkora. Bár tudom, hogy a regény fő vonala a szerelmi élete, és a parfüm megalkotásának története, de egy pár bekezdésen túl semmilyen 'visszaemlékezés' nem kapott helyet.
Az is csak egy röpke bekezdésből derült ki, hogy 5 testvére volt, a fiúkat eladták gazdaságba dolgozni, a lányokról pedig szinte említést sem tesz, a későbbiekben nem tartja velük a kapcsolatot, nincs róla infónk. 

 

A Chanel No. 5-ös története akkor kezdődik, mikor Coco elveszíti élete szerelmét Arthur Capelt akit mindenki Boyként ismer. Ezt viszonylatilag részletesen tudjuk meg, a halálhírtől, a sokkon és a gyász fázisain keresztül, Coco minden belső gondolatával. Miután elég sokáig, olykor radikálisan siratja a férjezett szeretőjét, egy kedves barátnőtől Misiától jön az ötlet, hogy állítson neki emléket egy parfümmel - amit aztán fel tudna használni a divatházánál.

Ezután jön a tanulás, részletesebben belemegyünk a parfümkészítés titkaiba, majd Coco Velencébe megy tanulmányútra, és feltöltődni. Itt (vagy talán korábban) ismerkedik meg a híres orosszal Dmitrij Romanov herceggel, akinek révén hozzájut az alap illatanyaghoz, amiből majd leendő parfümje elkészül. Talán nem titok, hogy a Chanel No 5. nagyon hasonlít az orosz cárné parfümjéhez, a Rallet -féle  Bouquet de Catherine-hez.

A cárné híres parfümje megtalálható egy zsebkendőn, ez lesz az alapja a későbbi No. 5-ösnek.
Itt teszünk egy elég nagy kitérőt Igor Stravinskyval folytatott viszonya miatt. Gabrielle magához veszi az egyik házába az elszegényedett komponistát és családját, majd a futó kaland után  gyorsan véget ér a románc, ám ennek a könyvben kb 60-70 oldalt szentelt a hölgy, én itt húztam volna meg nagyon a cselekményt. Nem hiszem, hogy a parfümkészítés szempontjából ennyire fontos adalék lett volna az Igorral folytatott viszony.
És bár utána olvastam az életének, tény, hogy olyan nagy nevek között mozgott, mint Picasso vagy Szergej Gyagilev, híres írók, költők, művészek, mégsem hiszem, hogy a románcoknak ilyen fontos szerepe lenne Gabrielle élete vagy a parfüm szempontjából.
Igor után a könyv második fele Gabrielle és a Romanov herceg utazásait, felfedezéseit taglalja. Hogyan töltenek heteket a francia riviérán, és hogyan ismerteti össze Dmitrij Ernest Beaux-val, akinél Coco kiválasztja az 5-ös számú mintát. Innen pedig a megjelenés már történelem.

Coco megtervezi a szolid flakont Boy egy gyógyszertári flakonjának mintájára, a dobozt pedig a saját színeivel fekete-fehérre, minimalista stílusban.
Miután a nagyherceg a trónigénye miatt visszautasítja Cocót, elkészülnek az első parfümök, és a divat mellett Gabrielle hatalmas sikerrel betör a parfümpiacra is.

A könyv 1922-ben véget ér a parfüm piacra dobásával, de külön örültem, hogy a főbb szereplők életét a végén összefoglalja az írónő pár mondatban. Így nincsenek függővégek, szeretem, ha kerek lezárt a történet. Az írónő a végén saját elmondása alapján több Chanel életrajzot is elolvasott a parfüm keletkezéstörténetéhez, de sok a finoman szőtt háló, és a mese, amit Gabrielle még életében és önéletrajzaiban hátrahagyott. Ezért próbálta Michelle a baráti kör szemén, az ismeretségein keresztül bemutatni Coco-t, amennyire a dokumentumokból hitelesen lehetett.

Sok mindenre kaptam választ, például, hogy honnan jön az 5-ös mánia, mit jelent, hogy készült a logója, és miért becézte mindenki Coco-nak a Gabrielle helyett. De még mindig azt mondom, hogy elviseltem volna több tényadatot, és kevesebb írói kreativitást. Bár bevallottan ez a könyv irodalmi regénynek készült és nem dokumentumregénynek, díjazom, hogy sok mindent felkutatott a szerző az életműben.

Érdekesség: 
Gimnazista éveim alatt leánykari kórustag voltam, és nyaranta volt lehetőségem több külföldi versenyre is kijutni. Az egyik ilyen út során látogattunk el Grazba, ahol a Fragonard parfümgyár múzeum épületében is tettünk egy rövid látogatást. Itt kerültem először kapcsolatba a parfümökkel, a rengeteg illattal. Láttunk eredeti rézüstöket, virágfajtákat, a régi parfümgyártás eszközeit.A múzeum látogatás mellett szagolhattunk illatmintákat, és persze a hivatalos boltban mi is vehettünk eredeti Fragonardot, vagy épp testápoló, tusfürdő és szappan termékeket.
A kis arany üvegcsékben rengeteg a virágillat, de ma már nagyon sok mást is gyártanak mellette. Mindenképpen szuper élmény volt, és egy pár illatos szappannal tértünk haza mi is a gyárlátogatás után.

Kaptam is meg nem is ettől a kötettől, de az biztos, hogy Coco Chanel személyisége nem mindennapi, és mindig rejteget egy csomó apróságot, részletet. Fogok még róla olvasni, az biztos!

Köszönöm a kötetet és a lehetőséget a Kossuth kiadónak!
Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈

Fülszöveg: 
1919. Párizs.
Coco Chanel, a párizsi divat nagyasszonya szép szakmai sikereket ért már el, mikor a magánélete szörnyű válságba jut. Szerelme autóbalesetben életét veszti, s a boldogtalan nő képtelen a gyásszal megbirkózni. Támogató barátnője segítségével idővel új életcélt talál, amikor a szeretett férfival közös ötletüket, egy Chanel-parfüm megalkotását veszi tervbe. A nagy csoda, a Chanel No 5 megálmodása az első lépés egy olyan úton, amelynek a vége a szerelem illatának felfedezése. A gyötrelmes útra a saját múltjának árnyaival is küzdő Coco szerető lelki társat kap a sorstól, a karizmatikus Dmitrij Romanov herceget.

A könyv adatlapja: 
Kiadója: Kossuth
Kiadási év: 2018
Oldalszám: 432. old.
Műfaja: életrajzi regény
Fordította: Várnai Péter
Borító: a német kiadás alapján
Folytatásos: a Goodreads szerint nem
Német címe: Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése