2020. január 5., vasárnap

Leigh Bardugo: Ruin ​and Rising – Pusztulás és felemelkedés (Grisa trilógia 3.)


Az előző két kötetről írt beszámolóimat itt olvashatjátok!

"A faragott kőerkélyen álltam széttárt karral, reszketve, olcsó köntösömben, és próbáltam jó munkát végezni. " (első mondat)




Gondolataim a könyvről: 
2015-ben olvastam az első részt. Két évet kellett várnom a másodikra és két évet vártam a harmadikra is. Még szerencse, hogy hazánkban forgatják a sorozatot a Grishaverse-ből és így Leigh Bardugo Budapesten dedikált, különben lehet, hogy soha nem fordították volna le, és jelentették volna meg a 3. rész.
Alina és az Éjúr.

Olyan nagyon vártam ezt a befejezést. Jó kis függővéget kapunk a második könyv végén. Alina megsérül és az Apparátus segítségét kérve elmenekülnek a föld alá a Fehér-Katedrálisba, ahol jól szervezett közegben próbálja 'megvédeni' Alinát a főpap az Éjúrtól és szövetségeseitől. Az más kérdés, hogy nem kell megvédeni, és inkább fogságnak tekinthető mindez a naptól elzárva a föld alatt.

Az előző részekből megismert csapat itt kovácsolódik egységgé, és persze a hűséges Mal vezetésével jó kis tervet eszelnek ki. Találkozunk Zsenyával, Daviddel, Tamar és Tolja is biztos hátteret ad, és még pár grisha együtt menekül Alinával. A Szent hatalmát kihasználva a Soldat Sol új haderőt jelent, ez majd a végső csatában lesz nagyobb segítség.

Szeretem azt Leigh könyveiben, hogy soha nincs felesleges időhúzás. Nem írt 20 oldalt a lelki tusáról, csöpögős monológokat, vagy részletes leírást a helyszínekről. 350 oldalba nagyjából minden belefér és izgalmas, van benne pár megható jelenet, de nem húzza el a végét, és mégis azt érzed közben, hogy mindent megkaptál, amit szerettél volna.

Nyikolaj hozza a formáját, tartogat még meglepetéseket, a Forgó kerék szuper ötlet, kár, hogy nem sokáig használhatták a könyvben. Sajnos az Éjúr is tartogat meglepetéseket, úgyhogy így Nyikolaj sem kap akkora szerepet a könyvben, amekkorát én szerettem volna.

Tetszett Mal tetoválása és a felirat. "Penge vagyok." Tényleg az mindenféle értelemben. Védelmezője, segítője, szerelme Alinának. Kapunk egy kis romantikát még a vég előtt, aztán jön a nagy csattanó a Zónában.

Alina egyetlen célja, hogy megtalálja a harmadik erősítőt, a tűzmadarat (Ő  van a borítón is, ahogy a másik kettő az előző könyveken.) Ám a keresés közben társak áldozzák fel magukat és kiderül Mal igazi szerepe a sztoriban. Nekem nem esett le eddig, pedig ha figyeltem volna, tényleg lejön, hogy mindig akkor találnak erősítőt, ha érintkeznek. Mal a dolgok kulcsa, és Leigh bátor volt, nem félt felhasználni is.

E mellett azért persze grisha trükkök és technikai dolgok is vannak benne. Alina erejét is jól kihasználják, David és Zsenya jól kitalálják a hajó trükkjét. A másik meglepetés Tamar és Nágya, bár nem kapnak hangsúlyos szerepet, finom kis utalásokat kapunk. Nem tudom miért, Tamar nekem sokáig férfiként élt a fejemben, aztán most leesett, hogy lány.


Nagyon szép lezárást kapunk. Mind a párocska számára, mind az Éjúr számára. Szerettem azt a furcsa kapcsolatot Alina és az Éjúr között. Nem szerelmesek, nem testvérek, nem is mondanám igazán barátoknak őket, mégis nagyon sok minden összeköti őket. Jó volt olvasni most is ezt a furcsa viszonyt a párbeszédeik alatt. Furcsa, érdekes kémia van közöttük.

Mal és Alina pedig megkapták a saját lezárásukat. Egy nyugodt, varázs mentes életet, ahol nincsenek szem előtt, és békében, egymásnak és a hivatásuknak élhetnek. Méltó befejezése a trilógiának.

Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈


Fülszöveg: 
Katona. Idéző. Szent.

Az ország sora egy megtört idézőn, egy kegyvesztett nyomkeresőn és egy egykori nagy mágikus sereg szétvert maradványain múlik.
Az Éjúr árnytrónján ülve uralkodik, míg a meggyengült és sebesült Alina Sztarkov igyekszik felépülni, az őt szentként imádó Apparátus kétes védelme alatt. Minden reményét egy rég eltűnt ősi lény mágiájába veti, és abba az esélybe, hogy egy bizonyos törvényen kívüli herceg még életben van.
Ahogy a szövetségesei és az ellenségei a háborúba sodródnak, egyedül Alina áll az ország és világ örök rabságával fenyegető, áradó sötétség között. Hogy megnyerje ezt a harcot, meg kell szereznie egy legendás lény hatalmát – ám a tűzmadár utáni hajsza váratlan fordulatot tartogat.

Kövesd végig sorsa minden fordulatát!

A könyv adatlapja: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 392. old.
Műfaja: fantasy
Fordította: Sziklai István
Borító: az eredeti
Folytatásos: ez a trilógia lezárult, de ebben a világban vagy egy másik sorozat, a Hat varjúval kezdődik
Angol címe: Ruin and Rising

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése