2015. augusztus 6., csütörtök

21/50 Egy nap alatt: Jessica Park: Flat Out Matt (1,5) és Flat Out Love (1.)

A könyv adatai: 

Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2014
Oldalszám: 155.  old.
Fordította:Komáromy Zsófia


Spoiler veszély az első kötetre nézve!!!!!

Fülszöveg : 

Matt harmadéves a Massachusettsi Műszaki Egyetemen. Kockafejű, szellemes, zseniális srác.
És nagyon, de nagyon buta is.
Amikor a szépséges, menő, éleselméjű Julie beköltözik a házukba, mégis miért (jaj, miért?!) bújik Matt a bátyja, a hiányolt Finn bőrébe, azzal áltatva magát, hogy csak a lány kedvéért teszi?
A dolog egész ártalmatlannak tűnik, amíg Julie átmeneti vendégeskedése hosszú távúvá nem válik. És amíg a helyzet szívszorító őrületté nem fajul. Na meg amíg Matt bele nem szeret Julie-ba, Julie pedig bele nem szeret Finnbe.
De hát… Matt a hozzá való. Bárcsak megértethetné ezt Julie-val! Méghozzá anélkül, hogy el kelljen árulnia neki az igazat, ami mindannyiukat tönkretenné. Főleg Celeste-et, sérülékeny lelkű húgát, akinek talán mindenkinél jobban szüksége van Julie-ra.
A Szeretni bolondulásig-ban Julie szemszögéből láthattad Mattet. Ezzel a kisregénnyel, a Szerelem bolondulásig-gal most mélyebbre hatolhatsz Matt világába. Átélheted a történetet az ő oldaláról, megszakadhat érte a szíved, amikor megszakad a szíve, és ismét beleszerethetsz ebbe a szokatlan hősbe.
Indulj érzelmes utazásra az előzményeket bemutató két fejezettel, majd a Szeretni bolondulásig ezúttal Matt szemszögéből elmesélt hét fejezetével, és végezetül vár Julie történetének vadonatúj, pikáns fináléja!



Bár nem olyan hosszú a kötete, cirka 150 oldal, de ma már nagyon nehezen olvasok el egy nap teljesen egy kötetet. Vagy azért, mert belealszom (néha sajnos előfordul), vagy azért mert hagyom lecsengeni, merengek rajta, vagy egy kicsit tovább húzom, hogy tartson még az élmény.De nem beszléhetek anélkül erről a könyvről, hogy ne említeném az első részét:

Az első kötetről:
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2013
Oldalszám: 382.  old.
Fordította:Komáromy Zsófia


Ez a kis rövid kötete a Flat Out Love kiegészítő kötete, az az eredeti, Julie szempontját írja le (jóval hosszabban), míg  ez amolyan háttér történet. Pár fejezetet, előzményeket és egy utófejezetet :-D tartalmaz Matt szemszögéből. Ettől sokkal jobban értelmezhető Matt mit miért tesz és mond, szeretem a több szemszögből való nézetet. 
Az első kötetben adott a séma. Julie Bostonba költözik az egyetemre, de az albérlet, amit kifizetett nem létezik, és anyja egy régi barátjának családjánál húzza meg magát egy időre.
Aztán megismeri a kocka, vicces, ám néha csodabogár Matt-et, Celeste-et és Fotó Finn-t, majd elkezd levelezni Finn, az Istennel. Egyre jobban megkedveli őket, és olyan netes kapcsolatba bonyolódik, aminek csak rossz vége lehet...

Matt és Julie is végtelenül jó karakter, mind a ketten jól kitalált, felépített szereplők. Nem sok matek-fizika szakos kockáról olvastam, és e miatt lett még nagyobb kedvencem a rövidke Matt szemszög. Julie a maga vidámságával, kíváncsiságával, és életigenlésével maga az optimizmus és a valóság a rengeteg furcsa karakter, és szereplő között. Bár szereti a pszichológiát, mégis kicsit későn fedezi fel a lényeget (legalábbis szerintem).

Ahogy elkezdődnek a chatelések, az ember még nem is gyanakszik nagyon, ám később már vannak benne apró nyomok, minden oldalról (Matt, Celeste és az anyjuk is utal rá, elég egyértelműen) de igazából nekem csak 200. oldal felé esett le a tantusz, és a végén vált bizonyossá, hogy valójában mi történt, és hogyan. 

Mivel nálam volt mind a két kötet, ahonnan megtaláltam a páros fejezeteket, onnan párhuzamosan olvastam, előbb Juliét, utána Matt-ét, nagyon aranyos volt így, és nekem legalább nem kellett hónapokat várnom a két megjelenés közt. (Ez is előnye annak, ha valaki később olvass adott köteteket, sorozatot, lecsökken a várakozási idő:-D.)
 A végére már nagyon bánatos voltam én is, rettentően sajnáltam Celeste-et és Matt-et is, mert nem semmi így megbírkózni mindennel. Mattnek előbb kellett felnőnie, és az egész család terhe mind rajta csattant, ezt nagyon jól ki is fejti a saját kötetében az író. Ott van a saját fájdalom, Celestről való gondoskodás, és a szülei, a suli, és később még Julie is.
Mindig nehéz egy ilyen traumából felállni, de ilyen helyzetben, azt hiszem még inkább. Végtelenül örülök neki, hogy ezt elolvastam, mert sokszor nem tudjuk, mi marad egy családban, ha az egyik fél eltávozik,  hogy változik meg a felállás, mi megy/mehet végbe bennük. Itt Julie a kívülről szemlélő, és az aki nem érintett, így könnyen át tudja őket lendíteni, meg tudja változtatni a felállást.


Ez a két kötet a feldolgozásról, a fájdalomról, és a reményről szól!
 Végtelenül tetszett az ugrás metaforája, ahogy végigvonul a könyvön, ha majd olvassátok, kiderül. Először Finn beszél róla, majd Matt, amikor Julie-t kell megnyugtatni, végül együtt is átélik. Nekem ezek voltak benne a felemelő pillanatok, na és persze a sok chates beszlégetés, meg talán a karácsony a fa alatt. 

A kettő közül mindenképpen Matt könyve tetszett jobban, bár kétségtelen, hogy az első rész nélkül nem értelmezhető, ott folyik a cselekmény, ez mindenképpen csak kiegészítő kötete pár kiragadott (és nagyon jó) fejezettel.  De érdemes együtt olvasni a kettőt, ha van rá lehetőség, mert úgy teljes.

A végére most néhány idézet jön, kedvcsinálónak: 


"A zuhanás nyugodt volt. Matt úgy érezte, mintha lassított felvételben
esnének. Szinte csönd honolt, a levegő fütyülését alig lehetett hallani."


"Bár Matt azt hajtogatta magának, hogy Celeste-nek van szüksége Julie-ra, a lelke mélyén arra gondolt, talán őneki is szüksége van a lányra. Ha valaha is készen állna az ugrásra. "

"Matt Watkins A Bűnbánó Szakkör mai foglalkozása elmarad: nincs is rá szó, milyen nagyon, de nagyon sajnáljuk! "

"Celeste farkasszemet néz a szendviccsel – gondolta Matt. Vajon ki nyeri a csatát? Ki lesz a győztes? Óriási a feszültség…"

"– Te vagy a mindenem – szólt Julie. – Nagy kihívást jelentesz, nehéz
eset vagy, és rém zárkózott. És én mindezt imádom benned. Lenyűgöző vagy, bonyolult, zseniális és vicces. És én ezeket a tulajdonságaidat is
imádom. Szerelmes vagyok az önzetlenségedbe és a túl nagy önfeláldozásodba. Szerelmes vagyok abba az oldaladba is, amelyik fél,
szenved, és ellök mindenkit. Szerelmes vagyok a sebezhetőségedbe és
az erődbe. Szerelmes vagyok a képességedbe, hogy hevesebben és hűségesebben szeress, mint amit valaha lehetségesnek hittem.
Szerelmes vagyok a döntéseidbe, még a hibákba is, mert azok vezettek minket ide. Mindenekfölött egyszerűen szerelmes vagyok beléd,
mindenbe, ami te vagy. A múltadba, a jelenedbe, a jövődbe."


Érdekességek: 
- Ha bele akartok hallgatni, miket ajánl és hallgatott az írónő, megtaláljátok a könyvekhez kapcsolódó dallistát itt!

- Ha pedig nem volt elég még a történetből, jó hír, hogy őszre ígéri a Könyvmoly a folytatást Flat Out Celeste (2) címmel, ahol a kishúgért izgulhatunk, ő hogyan kezdi el az egyetemet.  


Ajánlom mindenkinek, aki egy komoly mégis vicces, érzelmes, fájdalmas de szép romantikus történetet akar olvasni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése