2019. december 16., hétfő

Könyvajánló: Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc


Kitti korábbi könyveiről az ajánlóimat itt olvashatjátok.



Gondolataim a könyvről: 
A könyv témájával az ismerkedés akkor kezdődött, mikor 2018 őszén Kitti Szegeden járt, és én beszélgettem vele a Somogyi Könyvtárban A kisemmizett angyal kapcsán. Akkor megígérte, hogy a következő története egy kicsit vidámabb lesz, másról fog szólni, de ugyan úgy lesz benne lelki, pszichológiai vonal.

Aztán 2019 tavaszán egyik este rám írt, és megkérdezte, hogy melyik a legmagasabb épület Szegeden. Kikerestük neki a választ, majd innentől már kezdett érdekelni a dolog.

Most ősszel már jöttek a részlet, a hírmorzsák és persze a magenta színű könyvborító. Ezúttal is magyar szereplőkre, magyar viszonylatokra írta meg a sztorit, de mindig van benne valamilyen egyedi fűszerezés, ami újdonságként hat, és talán még okulunk is belőle egy kicsit.

Nekem akkor még kevésbé tetszett ez a borító választás, nem szeretem a "telekom" színt, viszont azt nem tagadhatjuk, hogy mindenhol feltűnik, és kiugrik a szemnek. Nem mindennapi történethez nem mindennapi borító dukál. 

Főhősnőnk Dorina, rövidtávú memóriazavarban szenved. Én erről eddig kb. annyit tudtam, ami a Némó című meséből kiderült, de ez ugye korlátozódhat percekre és egy egész napra is. Dorina az utóbbi, nála az alvással kitörlődnek az előző nap eseményei, kivéve az évekkel ezelőtti trauma előtt történt dolgokat, tehát a családjára még emlékszik, és kb. ennyi. Míg nem egy este megnéz egy színházi darabot, majd másnap emlékszik a színészre Nolenre, és ezzel kezdetét veszi a nyomozás, és a cselekmény is.
Nolen a mai igazi szépfiút testesíti meg. Híres barátnője van, de mellette több nővel is kavar. És nem tudja lerakni a telefont a kezéből. Kitti a nárcisztikus személyiségzavarra szerette volna felhívni a figyelmet Nolen karakterével, aki figyelemre éhes, de nem foglalkozik mások érzelmi világával, nem  empatikus, és azt szeretné, ha őt istenítenék.
Általában a lakosság 1% szenved ettől (tipikusan férfiak), de többnyire gyermekkori problémákon alapul (ez a nők hibája, ők nevelik őket ilyenné.) Kitti regénye szépen kidomborítja, hogyan lehet felismerni a jeleket, mennyire lehet sivár, visszataszító olykor egy ilyen ember élete, és hol gyökerezik a probléma (többnyire az anyánál.)


Ahogy Dorina megismerkedik Nolennel, a srácnál is egyre inkább ledőlnek a tabuk, megnyílik, érzékenyebb lesz, vagyis közelít a normális felé. Míg mindez történik pedig jókat kacaghatunk Írisz, az élelmes menedzser poénjain. Kitti minden karaktere él, és elég jó pofák általában, de Írisz most kivételesen kilóg a sorból. By the way csípem, hogy minden regényében van egy kis csillogás, színház, film, vagy valami, ami az újságírós háttérbe enged betekintést.

Míg a regény első fele a lelki folyamatokra fókuszál, és a két fiatal ismerkedésére, addig a második rész egy kicsit roadtrip /útikönyv jellegű. Bejárjuk Amerika nagy tájait, ahol hőseink persze lelkesen műsort forgatnak, de hát itt történnek igazán az izgalmas dolgok.

Amit külön szeretek Kittiben, hogy minden könyvéhez alapos háttérmunkát végez, legyen ez egy beszélgetés pszichológusokkal, az érintettekkel, vagy utazás valami messzi messzi vidékre. Itt most tényleg elutazott Amerikába, és nem csak végigjárta, de végig is forgatta nekünk az utat.
Aki a könyv olvasása közben kedvet kap Amerikához, nézze meg az ott készült vidiket, én így tettem olvasás közben,nagyon jó élmény bejárni a stúdiókat, természeti látványosságokat velük.



Összességében megint elég tartalmas regény. Van benne pszichológia, romantikus szál, és egy kis road trip Amerikába. Karácsony előtt pont tökéletes kikapcsolódás, amiken jókat kacaghat az ember.


Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖

Fülszöveg: 


A ​huszonnyolc éves egykori pszichológus-hallgató Dorina hosszú ideje rövidtávú memóriazavarban szenved, ami azt jelenti, hogy csupán egyetlen napig képes az új ismerőseire és a friss élményeire emlékezni. Aztán egy este elmegy a családjával megnézni egy színházi előadást és minden megváltozik: reggel arra ébred, hogy emlékszik a monodráma főszereplőjére, Heltai Nolenre, akit szakmai berkekben nemcsak az egyik legígéretesebb feltörekvő színészként, hanem a legrémesebb hazug szoknyapecérként is számon tartanak. A harminchárom éves férfi jóképű és csábító, de számító és rideg is. Egy dolog érdekli igazán: a saját boldogulása. Azonban az, hogy az amnéziás lány belép az életébe, alaposan a feje tetejére állítja a sekélyes világát. Mindkettejük számára szédületes belső utazás kezdődik…
Meddig hordozhatunk vérző sebeket büntetlenül? Képesek vagyunk-e a vélt vagy valós bűneinkért megbocsátani egymásnak, de elsősorban önmagunknak? Szurovecz Kitti új lélektani szerelmes regénye leginkább ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az egyetlen ismerős arc a mélyre ásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmának története.


A könyv adatlapja: 
 Kiadója: Athenaeum
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 304. old.
Műfaja: kortárs lélektani romantikus
Borító: az eredeti
Folytatásos: nem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése