2016. március 30., szerda

Könyvmustra: J.J. Abrams-Doug Dorst: S- V. M. Straka - Thészeusz hajója

Ó, ez most az új szerelmem. Rengeteget tudnék mesélni erről a könyvről, de ez most főleg egy képes színes szagos posztnak készül, spoiler mentesen, csak illusztrálva a könyv szépségét és érdekességeit.

A Star Wars írója J. J. Abrams és Doug Dorst megálmodott egy olyan projektet, ahol te is benne vagy, része vagy egy kutatásnak, nyomozásnak a mellékletek segítségével. Ez egy afféle könyv a könyvben stílusú/keretű történet. Két egyetemista, egy lány és egy fiú kezd el levelezni V. M. Straka Thészeusz hajója című könyvében. Ennek a könyvnek a főszereplője a titokzatos S, aki emlékezet kiesése miatt önmagát keresi, és sok furcsa, ijesztő, néhol misztikus, néhol horrorisztikus, néhol filozofikus dologgal találkozik.
A fiatalok együtt nyomoznak S kiléte után, de Straka, a mű szerzője még annál is izgalmasabb, érdekesebb téma, ugyanis róla sem tudunk szinte semmit, kezdetben csak a fordító bevezetőjéből és lábjegyzeteiből tájékozódhatunk, majd a sok politikai, nyomozási háttér ezt mind árnyalja.

És hogy mi teszi mind ezt még részletesebbé, és izgalmasabbá? A két fiatal levelezése, a kibontakozó kapcsolat, az együtt nyomozás öröme, hogy közben megosztják egymással a félelmeiket, a vágyaikat, a kétségeiket, mindezt gyönyörű kézírással a margón, különböző színekkel jelezve a párbeszédek idejét. Ők is megismerik egymást, mi is őket, a múltjukat, a jelenüket, és a néhol félelmetes jövőt. Kemény karakterfejlődés is van benne, szépen végigkövethető már a közepén is, mennyit változik a történet, mennyi idő telhet el, mi történik közben a szereplőinkkel.

E mellé már csak ráadás a több mint 20 kivehető melléklet, levelek, képeslapok, cikk kivágás, térkép, gyászjelentés, szalvéta, mindent, amit egymásnak küldenek a könyvben, mi is megkapunk.

Így talán már nem is csodálkozunk annyira, mikor meglátjuk az árát. Mindez vászonba kötve, eredeti megsárgított papírral, fekete, keménykartonos díszdobozzal, amin te vághatod fel a címkét, a rengeteg melléklet színes előállításával és pontos tükrözésével. És ha ez ég nem lenne elég, a színes kézírás magyarításával, aminek során úgy hírlik, két kalligráfust is elfogyasztott a kötet, mert annyit kellett írni a margóra, hogy az egyik írója ínyhüvely gyulladást kapott, és le kellett váltani. A Geopen több évig dolgozott ezen a projekten, hogy kiadhassák a könyvet, és sajnos most nincs is nekik már készleten, ezért döntöttem gyorsan a mellett, mikor az Alexandra leakciózta múlt héten, hogy ezt nekem meg kell szereznem. És most  nem tudok betelni vele! Nézzétek!



 Umpa lumpák! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése