2015. január 26., hétfő

3/50 45-ös pont: Egy könyv, ami Karácsonykor játszódik: Charles Dickens: Karácsonyi ének

A könyves kihívásos listáról a harmadik amit olvastam:

3. elolvasott 45: Egy könyv, ami Karácsonykor játszódik: Charles Dickens: Karácsonyi ének


A könyv adatai: 
Kiadója: Szépirodalmi
Magyar kiadás:1968
Oldalszám: ~100 old. (két mű volt benne) 


Dickens a világirodalom legnagyobb elbeszélő tehetségű írói közé tartozik. Nem csupán életműve, de irodalmi jelentsőge is rendkívüli. Művei – melyek ma is világszerte népszerűek – új ösvényt nyitottak a regényirodalomban. Hangja, jellemezésének módja , humora, valamint érzelmessége igen sok íróra hatott. Legszebb novellája, a Karácsonyi ének, 1843-ban – immáron több mint százötven esztendeje – jelent meg először, és mind a mai napig semmit sem vesztett értékéből, szépségéből.  (Moly.hu)


A történet:
Ebenezer Scrooge vén korára egy kapzsi, zsugori és magának való öregúr lett, aki nem szereti és nem is ünnepli a karácsonyt. Unokaöccsét elhajtja, az írnokát megszidja szóval egy kiállhatatlan ember. Majd eljön a karácsony este és megjelenik neki volt cégtársa szelleme, nem is akármilyen rabigában. Üzenetet hoz, amit majd a Múlt, a Jelen és a Jövő szellemei továbbítanak, mélyítenek el. Scrooge utazásra indul, sok mindenre rájön, vagy rávezetik az este alatt, és lehetőséget kap, hogy változtasson. 

Az alap történet, hogy én miért szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, csupán annyi, hogy otthon, Törtelen, van egy Tanyaszínházunk, ahol helyi ‘amatőr színészek’ dolgoznak át egyfelvonásos darabokra klasszikusokat. Így készült el már az Indul a bakterházból a Bendegúz mese, Ludas Matyi történetőből a Matyi a Ludasból (nálunk egy falu melletti rész neve) a Mágnás Miskából a Nyárfás Miska, és most ebben az évben a Karácsonyi énekből a Karácsonyi Álom.

Sajnos én nem láttam csak képekről a bemutatót, de ha olyan fergeteges volt, mint a többi, akkor mindenképpen kacagtató remekmű. És nagyon érdekelt az alapmű, mert tudom, hogy van belőle rengeteg feldolgozás (film, színházi darab, mese, képregény stb.) én most kifejezetten az eredetire voltam kíváncsi.

Az egyik ilyen nagyon jól sikerült feldolgozás, ami a karácsonyi éneket veszi alapul, Az Isten pénze, amit itthon nálunk 2014. nov. 28-án mutattak be és játszanak az Operett színházban musicalként. Nagy színészek vannak benne, a művészeti vezető Keró, ami azért mindig garancia, és több kedvencem, Kerényi Miklós Máté és Szabó P. Szilveszter is benne van.
A szereposztás: 
Az Isten pénze musical szereposztása:
Ebenezer Scrooge: Földes Tamás / Szomor György
Jacob Marley: Szabó P. Szilveszter / Németh Attila
Bob Cratchit: Szerényi László / Pálfalvy Attila
Mr. Fezziwig: Serbán Attila / Peller Károly
Fred: Szabó Dávid / Gömöri András Máté
Belle: Váge Bernadett / Kékovács Mara
Fiatal Scrooge: Kerényi Miklós Máté / Veréb Tamás
Mrs. Dilber: Lehoczky Zsuzsa / Kolti Helga
Fanny: Vágó Zsuzsi / Simon Panna
Mrs. Cratchit: Nádasi Veronika / Kalocsai Zsuzsa
Joe bácsi / Iskolamester: Dézsy Szabó Gábor
Mosónő: Vásári Mónika / Ullmann Zsuzsa
Kapitány: Petridisz Hrisztosz
Jonatan: Marik Péter

Összességében:
Azt hiszem, ez egy örök tanmese arról, hogy mi a fontos az életben. Lehetünk gazdagok, élhetünk fényűző vagy kevésbé fényűző életet, ha nincs benne szeretet, család, megbocsátás, boldogság , nem sokat ér, és úgy járhatunk, mint Scrooge a Harmadik látomásban:-D Bár a történet rövidke, röpke 100 oldal, a nyelvezete szép régi angolt idéz, e miatt kicsit nehezebb értelmezni, viszont gyönyörű mondatok és szóvirágok vannak benne. És örök nagy igazságok is :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése