2015. január 9., péntek

1/50 24-es pont: Susan Ee: Angefall - Angyalok bukása

A könyves kihívásos listáról az első amit olvastam:
1. elolvasott: 24. Egy könyv, aminek a borítóján teljesen az van, amit a történet kifejez: Susan EE. - Angelfall

A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2013
Oldalszám: 342. old. 

Fordította: AncsaT 

Az alaptörténet a fülszövegből:
Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát.
Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal.
Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét.
Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.

Hogy miért ezt választottam ebbe a kategóriába? 
Mert szerintem meseszép, gyönyörű a borítója, és lényegében teljesen elmondja mi történik benne. Angyalokról szól, akik megkopnak, elbuknak, meghasonlanak magukkal, és azt a szárnyak körüli sötétség, és a foltos arany pöttyök jól kihangsúlyozzák. Bár az egy kicsit túlzás, hogy össze lehet mérni az Éhezők viadalával (ezt hirdeti a felirat), azért az lényegesen más világ, ez inkább fantasy és gyengébb disztópia, az viszont teljesen egy erős disztópia más beütésekkel. 



Már hónapok óta ott várt a polcon, mert kikölcsönöztem a könyvtárból, de nem volt időm elolvasni. Most karácsony után végre kerítettem a kihívás miatt időt és nem csalódtam. Alapjáraton kaland-scifinek lövik be, de mondhatjuk kicsit disztópikusnak is. Nagyon tetszett, hogy ilyen “furcsa” családba született Penryn.

Maga a sztori annyi, hogy az apokalipszis angyalai megszállták a földet, ezek az angyalok nem jók és segítőkészek. Penryn a skizofrén anyjával és a 7 éves kerekesszékes húgával menekül mikor szemtanúja lesz, hogy 5 angyal megfoszt a szárnyától egy fehér és igen helyes angyalt. Közben a meneküléskor húgát is elragadják, és Penryn kétségbeesésében megmenti az angyal életét, mert segítséget remél tőle. Rafi persze az elején "bunkó", és keveset beszél, de figyel a háttérből, szépen lassan, ahogy válltvetve egymást segítik és védik, úgy változik meg a véleményük.

Különösen tetszett, hogy Penryn erős hősnő, ő tartja össze a családot, és nem mellesleg jártas a harcművészetekben, van a könyvben leírva pár jó harcjelenet. Az egész egy kicsit olyan vándorlós - roadtrip szerű, de ebben a környezetben a vége felé már eldurvul a helyzet. Lesz ott ellenállás, robbantás, és mindenféle beteg kísérlet. Aztán persze a végén Rafi is rájön, hogy néha érdemes kimondani a dolgokat, mielőtt késő lenne, tetszett a végén, hogy egy kicsit őt is megbüntették.

Tetszett benne, hogy ragaszkodik a bibliai angyal nevekhez, mégis itt más értelmet nyernek ezek a nevek, kicsit el lehet vonatkoztatni. Van Isten, arkangyalok, meg az egész hierarchia, de ebben a disztópikus világban máshogy nézzük mindezt. Érdekes volt a nagy arkangyal Raffaellt le "Rafizni' mikor evvel pont elvész a magasztos megszólítás. De van itt Mihály és Gabriel is, rettentően kíváncsi leszek a további részkben az angyalokra.




Sajnos a könyvnek függővége van, ami azt jelenti, hogy a második kötet is felkerült a listára. A jó hír, hogy 2015  márciusára ígérik a magyar megjelenést, a még jobb, hogy külföldön erre az év májusára ígérik a harmadik részét (ott még csak angolul, tehát magyarul még jóval később.) Még nincs alcíme és borítója, de az biztos, hogy az Angefallnak három része lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése