2015. június 3., szerda

15/50 37-es Szín van a címben: Kerstin Gier: Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld

15. elolvasott 37: Egy könyv, aminek szín van a címében: Kerstin Gier : Rubinvörös - Rubinrot, Zafírék - Saphirblau, Smaragdzöld -Smaragdgrün

Kicsit túlteljesítettem, mert csak egy könyv kellett volna, de ha már elkezdtem, nem lehetett félben abbahagyni, úgyhogy elolvastam a trilógiát (de így legalább egyben, és nem kellett rá éveket várni) és a címük miatt háromszor teljesítettem ezt a pontot. De lássuk a könyveket és a sztorit.

A könyv adatai: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Magyar kiadás: 2010, 2011, 2012
Oldalszám: 333., 358., 446. old. 

Fordította: Szakál Getrúd 

A TARTALOMRÓL:

Olykor tényleg nagy terhet jelent egy rejtélyekkel teli családban élni. A 16 éves Gwendolyn legalábbis meg van győződve erről. Amíg egy napon egyszerre – mint derült égből a villámcsapás – a 19. és 20. század fordulóján nem találja magát, és világossá nem válik számára, hogy ő maga a legnagyobb rejtély a családban. Amit viszont még csak nem is sejt: az időutazások alatt kerülendő a szerelem. Mert ettől aztán tényleg a feje tetejére áll minden!
Kerstin Gier bestseller-szerző utánozhatatlan érzékkel kelti életre a legcsodálatosabb érzést a világon!
Éld át te is Gideon és Gwen kalandjait, akik szerelmükkel áttörnek az idő korlátain! (Moly.hu, első kötet.)

Gondolataim a kötetekről:
Általában:
Nagyon régóta el akartam már olvasni ezt is, és most a szín kapcsán sorra tudtam venni a kihívásban. Alapvetően egy tini könyvnek indul, de az Őrzőkkel, a rengeteg mágiával, kövekkel, számokkal, titkokkal gyorsan elkapja az embert. Alig két nap kellett hozzá, hogy átfussak rajta. Gwendolyn talpraesett, bár kicsit ijedős, de gyorsan elkapja a fonalat. Az elején már várható, hogy nem Charlotte lesz majd a főszereplő, az ottani csavar nem olyan érdekes, de ahogy Gwendolyn elindul a múltba, beindul a sztori.

Szerettem a visszautazós részekben a korrajzot, Madam Rossini ruháit, Gideon-t, aki bár próbál lezser és macsó lenni, nem mindig jön össze neki rendesen.

Ami viszont még izgalmasabb, a háttérben lappangó titok, a nagy titok, és a kisebb, hogy Paul és Lucy miért szöktek meg, és tették azt, amit. Valami furcsa kapcsolat lehet köztük, de a könyv túl rövid és ahhoz képest nem derül még ki ezekről a dolgokról olyan sok minden az első kötetben (a másodikban már viszonylatilag igen, vagy legalábbis sejteni lehet.)

Szerettem a fejezetek elején az mondatokat, családfákat, ágrajzokat, egy jól felépített, kitalált világban vagyunk, bár néhol kicsit nehéz követni, ki kinek a kije, és melyik ükunokáról van szó. Túl hamar vége lett, nekem terjedelemben még kívánt volna egy kicsit, rövidek a kötetek, ahhoz képest, akár egy nagyon vastag kötetbe is összetehették volna.


A második részről:
Közben már elolvastam a másodikat. Meg kell hagyni, sokkal jobb mint az első. Jobban megismerjük Lucy-t és Paul-t bár még mindig elég titokzatosak. Leslie kedves karakter, itt is fontos, hogy tudálékos. Újabb szereplőket is kapunk, ebből a kedvencem Xemerius, a kedves vízköpő démon, aki üde vicces színfolt a könyvben. Szerettem a magánbeszélgetéseiket, a lüke fanyar beszólásait. Megjelenik Raphael is, de kevesebb szerepet játszik még eddig a történetben. Aki viszont fontos karakterré lép elő, az Gwen nagyapja. Bár már néha elég nehéz követni, ki mikor kivel, hogy találkozik, találkozott, vagy majd találkozni fog, de mindenképpen jó, hogy vele együtt nyomoznak. A szálak eléggé kuszák, de még épp követhetők, és érdekes volt, amikor már előre vártam egy -egy jelenetet, ami a múltban mondjuk megtörtént, de Gwendolyn szempontjából előbb vagy később került rá sor a történetben. Nem tudom ezeket hogyan vázolta az író magának, idővonalon, vagy máshogy, mindenesetre passzol, jól kitaláltam.

A befejező kötetről:
Itt meg aztán összeérnek a szálak, és jön a legnagyobb fordulat, hogy ami engem meglepett, mert nem gondoltam pont a tanár karakterére, és arra hogy ki lehet valójában. Ritka, hogy nem tudom kitalálni előre a könyv végét, de ez most ilyen volt, és tetszett. :-D Lucy és Paul titkára is fény derül, és a végén még azt is megtudjuk, mi lesz akkor, ha a vérkör bezárul (az is trükkös volt a végén, megijedtem egy pillanatra Gideonról olvasva.)

Összességében egy nagyon jól felépített időutazós, ha úgy tetszik "kosztümös" könyvtrilógia volt, vicces, humoros, izgalmas, pont elég romantikus szállal (és nem ez volt a lényege!) Megérte megvárni a teljes sorozatot, és elolvasni a kihívás alatt.

 Extrák: :-D

Érdekesség, hogy az első két részből már elkészült a film (Rubinrot, Saphirblau) . A csavar az benne, hogy a szerző német (az eredeti könyvek is németek, a német címek vannak a poszt elején) és a filmeket eredetileg német nyelven forgatták, sajnos alig lehet angol feliratú trailert találni, és angol feliratosan és szinkronosan is vadászni kell rá, ami azért vicces, mert egyébként az egész könyv Angliában, Londonban játszódik.
Mi talán azért hallottunk róla kevesebbet, mert egyáltalán nem is forgalmazták Magyarországon.  Akik szeretnék gyakorolni a nyelveket, már csak ezek miatt is érdemes megnézni vagy németül, vagy angolul, vagy angolul, magyar felirattal (tényleg ritka.)

Kedvcsinálónak itt a két film trailere.

Az első rész, az angol trailerrel:
A második rész trailere németül, angol felirattal (ez az igazi nyelvlecke):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése