2016. augusztus 8., hétfő

Michelle Hodkin: The Unbecoming of Mara Dyer – Mara Dyer eszmélése

A könyv adatlapja:


Kiadója: Könyvmolyképző
Sorozat: Mara Dyer 1.
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 448. old. 
Folytatásos: igen, 1 rész
Fordította: Komáromy Zsófia
Eredeti címe: The Unbecoming of Mara Dyer
Borító: eredeti külföldi




Fülszöveg:

Mara Dyer azt hiszi, az élete furcsább már is nem lehet, miután egy kórházban tér magához, és nem emlékszik, hogy került oda. Pedig lehet.

Amnéziája ellenére meggyőződése, hogy a barátait megölő, őt viszont titokzatos módon életben hagyó baleset nem egyszerű véletlen volt. Tényleg nem.

Nem hiszi, hogy mindazok után, amin keresztülment, lehet még szerelmes. Nagyon téved.


Gondolataim a könyvről: 

Rég olvastam ilyen jó horrorral és krimivel átitatott tini románcot. Nem vagyok a krimi nagy kedvelője, de nekem épp elég volt benne a titokzatosság és a rettegés. Van az a könyv ami a bőröd alá kúszik. Leesik egy papírdarab és megijedsz. Még veled marad a vacsi közben is, és minden zajra felkapod a fejed. Na Mara története ilyen volt. 

"Egyszer sem néztem rá firkálás közben, és egyáltalán nem vettem észre azt, hogy változatlanul derűs képet vágott, mialatt én a székemen fészkelődtem.
Sem azt, hogy öt másodpercenként a hajába túrt.
Sem azt, hogy megdörgölte a szemöldökét, valahányszor Mr. Walsh feltett nekem egy kérdést.
Sem azt, hogy borostás arcát a tenyerébe támasztotta, és egyszerűen csak…
Engem bámult."



A történet alapvetően már ismertnek mondható, A lány kiszökik éjszaka a barátaival egy omladozó épületbe, 'baleset' történik, majd jön az amnézia, a lány új iskolába költözik, ahol persze a leginkább rossz arcúnak kinéző sráccal gabalyodik össze. Ami ezt megfűszerezi, a paranormális jelenségek, az álmok, a hallucinációk, és a jelenések. Nagyon képszerű és filmszerű, az ember könnyen látja maga előtt a leghátborzongatóbb részeket is.

Csak a súlyosságot tekintve, több gyilkosság is van a könyvben, és egyik sem éppen szép "látvány".
Mi már elég korán rájövünk Mara titkaira és képességére, az ő "eszmélése" ennél sokkal lassabb, ám annál izgalmasabb, ahogy finoman kerülgetik egymást Noahval.
A fiú sokat titkolózik, de biztonság és valami misztikus lengi körül, és ettől szerintem mindannyian csak még jobban várhatjuk a folytatást, hogy mik derülnek ki Noah titkairól, az elképesztő családjáról, és hogy vannak -e még esetleg hozzájuk hasonlóak.

Érdekességek és extrák:
Az írónő hivatalos honlapján rengeteg infót találhatunk a trilógiáról (szerencsére csak 3 részes lesz) és már a második magyarul is megjelent nem régen. Itt találhatunk GYIK-et is, vagyis gyakran ismételt kérdéseket, amiket feltettek neki. Nem fordítanám le mindet, mert nem mind lényeges a mi szempontunkból, ami viszont igen, hogy a történet valós alapokon nyugszik. 

Az írónő 2007-ben New York-ban találkozott egy nővel, akivel beszédbe elegyedtek. A lánya súlyos balesetet szenvedett a barátaival, de csak ő élte túl, és poszttraumás stresszben szenvedett. Elérhetőséget cseréltek, hogy tudjon nekik segíteni jobb ügyvédet szerezni. Mikor az anyuka elfordult, a lány fagyos pillantást vetett rá, amitől az írónő megérezte, hogy több lehet a dolog mögött.

2009-ben újra New Yorkba utazott az testvére diplomaosztójára és eszébe jutott a lány. Felhívta a anyja által adott számot, de senki nem vette fel, és a listában sem találta. Azon az estén kezdte el gépelni a Mara első mondatait. Reggel 5-ig 5000 szót írt le. A történet csak nőtt. Soha nem használta a lány igazi nevét, így lett Mara, ami héberül keserűséget jelent. 



Pár héttel később csomagokat kapott. Képeket egy összeomlott épületről. Egy vázlatfüzetet rajzokkal. Mi alakul ki egy emléktárgyakból és mementókból készült történetből, ami bár nem tűnik valósnak, mégis belélegezhető. Még mindig kapja a leveleket és borítékokat.

És egy nap, jött egy levél egy tinédzser lánytól. Ami nyilvánvalóan lehetetlen, bár mi ezt soha nem fogjuk megtudni. :-)

Ami még kiderült a kérdezz-felelekből:
- Kb. 10 hónap alatt írta meg az első részt.
- kb. a második részt is 10 hónapig írta, míg a harmadikat 16 hónapig.
- Ez az első könyve (sorozata) és 27 évesen kezdte el írni, 29 éves volt, mikor kiadták a könyvet.
- Ő is Noahról szeret írni a legjobban, mert olyan kiszámíthatatlan, és mindene annyira különböző, a hangja, a kisugárzása. Ahogy Mara karaktere kialakult, és tudta mi lesz a vége, megjelent Noah karaktere, hogy mi lesz a feladata. Aztán kis kaméleon lett, trükkös és kiszámíthatatlan.:-D
- A könyv trailereket az öccse, Jeremy készíti.
- Szerinte a fanficek jó dolgok, nem olvassa, de attól örül nekik.
- Tolkien-t és Stephen King-et szereti és tekinti példaképének, ami sok mindent elmond. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése