2018. március 29., csütörtök

Morgan Rhodes: Királyok ​harca (Falling Kingdoms 1.)




Gondolataim a könyvről: 

Olyan jónak indult. Csodaszép borító, három királyság, megvan az ellentét, és a főbb karakterek. Limeros a gazdag, harcos, ahol a gonosz Vérkirály uralkodik. Fia Magnus aki önmagát keresi, próbálja szerelmét titkolna húga, Lucia iránt, akinek titkos képességei még rejtőznek.

Auranos gazdag királyság, itt él Cleo nővérével, és barátaival, akik egy kiruccanás során Paelsiába, a legszegényebb országba vándorolnak , hogy bort vegyenek. Cleo részeg barátja itt követi el a bűnt Jonas testvére ellen ami majd beindítja az eseményeket...

Paelsia pedig maga a kizsákmányolt mélyszegénység, ahol miután Jonas bátyját meggyilkolják, beindul a láncreakció, és a törzsfők elkezdenek szervezkedni.

Mindezt a Szentélyben levő istenek/bölcsek, figyelők követik szemmel, akik már nagyon régóta keresik az ősköveket, hogy a világ fennmaradjon. Ez volt benne talán az egyetlen érdekes szál, de ebből nagyon keveset kapunk. 

A fülszöveggel ellentétben nagyon, nagyon messze van a Trónok harcától. És YA-nak is elég gyengécske. Az elején még haladtam, de elég gyatra a szöveg. Sablonos, nagyon egyszerű párbeszédek, a cselekmény lassan csordogál, és e mellé tele van elgépeléssel, és a fordítás sem valami alapos.

Ha egy középkori idejű fantasyban járunk a szereplő ne essen már kómába, és ne használjon állandóan szlenget. Lehet, hogy az eredeti is ilyen (nem tudom, a nőnek milyen lehet a stílusa), de akkor a fordító dolgozzon meg azon, hogy ez kevésbé legyen érzékelhető.

Jellemfejlődés nem nagyon van. A kis fiatal, butának tűnő hercegnő megijed mindentől, majd egyedül útnak indul egy baráttal, hirtelen vagány csajszi lesz, majd három mondat és két pillantás után beleszeret a testőrbe. És ez igaz Magnusra és Jonasra.
 Bár a három királyságban párhuzamosan követjük az eseményeket, de a szereplők bizonytalanok, nincs meg a karakterek konkrét célja, akarata, a cselekmény kb 50 oldal után kitalálható, ami lássunk csodát, a végén véres mészárlásba torkollik (esetleg itt van egy kis párhuzam a Trónokkal, de ahhoz képest még ez is gyenge.)

Sajnos a rossz hír az, hogy kint 6 kötete jelent meg, az eleje 3.5 pont körül van a Goodreadsen, és  tényleg ennyit is ér. De az, hogy sok része van, nem magyarázza meg azt, hogy az elsőben gyatra és kevés a cselekmény, és ilyen szinten van tálalva. Trilógia is lehetne, ha pergősebb, kidolgozottabb lenne a cselekmény, és a szereplők jobban fel lennének építve, átgondolták volna a fejlődésüket.

Sajnos én nem hiszem, hogy a folytatásokat bevállalom, most is csak azért olvastam végig, mert ebben az évben megfogadtam, hogy igyekszem befejezni a könyveket és nem félbehagyni őket. Nem tudom jó szívvel ajánlani, csak mazochistáknak.



Egyszer elment - végigküzdöttem, de nem tetszett 💤

Fülszöveg:
Mytica három királyságában már rég a feledés homályába merült a mágia. Bár évszázadok óta béke uralkodik a birodalmak között, a felszín alatt most megmozdul valami fenyegető sötétség.

Mindhárom királyság vezetője egyeduralomra tör, így az alattvalóik élete nagy fordulatot vesz. A főszereplők – köztük a királyi családok tagjai és a lázadók – ráébrednek, hogy sorsuk visszafordíthatatlanul összefonódik. Cleo, Jonas, Lucia és Magnus egy olyan új, őrült világban találják magukat, ahol gátlástalan árulók, hidegvérű gyilkosok és titkos szövetségesek keresztezik útjukat. Utazásuk során egyre több váratlan fordulattal, titokkal és ismeretlen érzéssel találják szembe magukat.

Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetnek, hogy az egyik birodalom el fog bukni. De vajon lehet bárki győztes, amikor minden széthullik körülöttük?
A Trónok harca YA verzójaként emlegetett Falling Kingdoms végre magyarul!


A könyv adatlapja: 
Kiadója:  Menő Könyvek
Kiadási év: 2017
Sorozat: Falling Kingdoms 1.
Oldalszám: 414. old.
Műfaja: YA fantasy
Fordította: Nagy Boldizsár
Folytatásos: igen, külföldön már 6 része megjelent
Angol címe: Falling Kingdoms

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése