2018. április 6., péntek

Cassandra Clare: Árnyak Ura (Gonosz fortélyok 2.)

"Néha a legkönyörtelenebb szív mondja ki a legnagyobb igazságot."



Az első könyvről írt beszámolómat az Éjfél kisasszonyról itt olvashatjátok!

Lentebb a bejegyzés SPOILEREKET tartalmazhat, ha még nem olvastad!!!



Gondolataim a könyvről:
Végre megkaparintottam a folytatást, és rászántam a húsvéti szünetem nagy részét, hogy a költözés közti őrületben kicsit elmerülhessek egy újabb Árnyvadász könyvben. Ha minden igaz, 2018 decemberére ígérik a 3. részt, így nem kell már nagyon sokat várni a végkifejlettre.

A külföldön megjelent kötet belső borítójának posztere, Cassandra Jean rajzolta
Tehát a Blackthorn család. A második kötet ott folytatódik, hogy Emma ugye végzett Malcommal Fade boszorkánymesterrel a kötet végén, és Mark a kibogozott ügynek hála visszakerült a családhoz. Beilleszkedett, és valami igazán elindult köztük Cristinával. Ám sötét tengeri démonok kerülnek elő a tengerből, és a kis csapat sajnos társaságot kap még több Centurió személyében, tovább bővítve a Diego által már kiváltott ellenszenvet.

Itt jön be egy új vonal a kötet cselekményébe Zara Dearborn. Mire képes valaki a hatalom miatt? Mennyire lehet valaki elvakult, hitbuzgó, cselszövő vagy épp áruló a hatalom érdekében? Zara megtestesíti a fasizmus eszméit az árnyvadász világban és rámutat, hogy megint egy új elvakult rend van születőben. Az Árnyvadászok mindig is makacsok, kicsit beképzeltek és pökhendiek voltak. Egy ilyet már ellőttünk a Körrel az előző sorozatban, most a Cohors akarja megreformálni a világot, kizárni, listázni, megjelölni az alvilágiakat, és a boszorkánymestereket. Sajnos ez a csavar már nem volt annyira nagy durranás, de a vizet meg fogja bolygatni rendesen a harmadik részben.

Ettől lényegesen érdekesebb és humorosabb szál Kit (Christopher Herondale) érkezése és beépülése az árnyvadászok közé. Jace is próbál vele megismerkedni (ó, igen, sokkal találkozhatunk a Végzet ereklyéinek szereplői közül) de barátaivá az ikrek válnak igazán, azok közül is különösen Ty.

Tiberiuson keresztül, aki kicsit autista hajlamokat mutat, olyan szépen be tudja mutatni Cassie, hogy miért tűnhet a nem normális embereknek ő furcsának, de hogyan tudunk nekik segíteni, elfogadni, megszeretni az ilyen embereket. És könnyen tesszük ezt Kittel is, aki szeretetre vágyik, és Livvyvel is, aki csak a testvérére vigyáz, őt akarja megvédeni. Ty és Kit az egyik kedvenc szereplőim lettek a kötetben, és csodás példa arra, hogyan alakul ki a szeretet, nemtől, kortól, értelemtől függően.

Ty és Kit. Pinterest
A másik nagy szívtépés és csavarás, a Mark, Cristina, Kieran hármas. Az előző kötet végén, bár Kierannak köszönhető Emma és Julian nagy elpáholása, Mark mégis elindul Tündérföldre, hogy kiszabadítsa. Megint egy kicsit szélesítjük a tudásunkat a tündérekről, eljutunk az Ellentündérek udvarába a királyhoz (aki itt avanzsálódik majd hivatalos főgonosszá), találkozunk a Blackthornok nagynénjével, és van egy kis tánc, meg kaland is, aminek során Cristina és Mark szerelmi kötést kap. Ez is megkavarja a helyzetet, az is, hogy Kieran nem sok mindenre emlékszik, a Klávé és a Tanács miatt mégis szükségük van a segítségére, így Cristina hárít közöttük, ő a pajzs, és az, akit mindenki megért a kedvessége miatt. Közben pedig mind szeretik Markot, Mark is őket, de ahogy rávilágít, mindkettejüket máshogyan. Nagyon kíváncsi vagyok, ezt fel tudja e még Cassie oldani. Van aki Kierannak drukkol, és van aki Cristinának.Viszont nagyon finom jelenetek, mozzanatok párbeszédek vannak közöttük. Ilyen a tánc, vagy amikor Kieran beszél. Szerettem a stílusát a mondatai igazságát.

Alice Duke posztere Emma, Christina, Kieran, Mark, Jules, Gwyn ap Nudd

Aztán ott van Emma és Julian. Emma nagyon próbálkozik. Megpróbálta féltékennyé tenni a fiút Markkal, de az ugye több okból is nem működött, nem jött össze. Julian pedig csak nyel, egyre bosszúsabb, egyre keményebb és agresszívebb, némelyik jelenetben kegyetlen is. Főleg ha a családjáról és Emma védelméről van szó. Közben félti a testvéreit, a családját, hogy egyben maradjon, küzd azért, hogy Helen visszatérhessen, és Markot is elfogadják az Árnyvadászok.

A támadások miatt Arthur titka is kiderül, és mindenki számára egyértelművé válik, hogy Julian tartotta egyben a családot, az ő akaratának, és önfeláldozásának köszönhetnek mindent.
Eközben ő belül szenved, ég és tipródik, szerintem nála mutatkoznak már a parabatai átok hatásai.

Elnyomni nem tudták, és most több alkalommal is megmutatkozik az ereje, mikor ketten együtt dolgoznak a könyvben. Kíváncsi leszek, a száműzetésen és a távol töltött időn kívül találnak e rá valamilyen másik megoldást hogy megszüntessék a prabatai köteléket, de ne veszítsék el önmagukat. A Tündérkirálynő ajánlata túl csábítónak tűnt, de annak biztos van hátulütője, és elég végzetes lenne a többi parabatai számára is. Nagyon várom ennek a kérdésnek a feloldását, különösen úgy, hogy a harmadik könyv tételmondata a "Minden megváltozik". Hogy ezt most mire érti, a politikai világrendre, ami kialakult a Chorors, Zara és a Centuriók miatt, vagy inkább elfogadják a szabadabb gondolkodásúakat, az majd kiderül. Lehet, hogy találnak egy módszert a feloldásra, esetleg az átok megtörésére. Ötleteim vannak, kérdés, hogy Cassie merre viszi majd őket.

Phantomrim, Pinterest, Emma és Julian
Számomra a kötet egyik fő témája a hazugság volt. Az, és annak minden formája. Mark hazugsága, hogy Kieran segítsen. Emma hazugsága, hogy Julest és a családot védje. Malcolm hazugságai (ami a naplójából derül ki), mert Annabel Blackthornt szerette és akarta felébreszteni. Zara hazugságai a körülötte levőknek a hatalomért, amit átsző egy kicsit a fajtisztaság, a fasizmus gondolata.
A tündérek kis cselei, akik bár nem hazudhatnak, a teljes igazságot eltitkolhatják. Kieran meg is jegyzi egy esetben, hogy Julian mennyire úgy beszél (szerintem olyan fondorlatosan is gondolkodik), mint egy tündér. Hogy hová vezetnek ezek a finom kis belső hazugságok? Mi a kegyes hazugság, és mi az, ami már lelkeket, szíveket tud összetörni.

A nagy csavarokat Annabel Blackthorn okozza, többször is megjelenik, olvassuk a naplóit, nézzük a rajzait, és a nagy csattanó is hozzá kapcsolódik a végén. Hogy ez kire hogy hat, mindenki döntse el magában. Lehetett volna sokkal rosszabb is, bár ennek sem örülök, előre vetíti a következő könyv elejét. 

Arra nem lehet panaszunk, hogy hosszú a könyv, de nem történik benne semmi. Rengeteg szál, és cselekmény zajlik éppen. Követjük a gyerekeket, Emma és Julian kutatásait, a naplókat, Diana titka is kiderül (nem is akárkinek mesél róla). Járunk Tündérföldén és Idrisben is. Kapunk pár új karaktert, amiből egyértelműen Kit a favorit, de régi kedvenceket is, mint Magnus vagy éppen Alec immár apaként. Több szálon, több narrátorunk is van, és visszaemlékezések is segítik a cselekményt. Ezzel sosem volt gondja Cassienek.

Az hogy a végén pedig két gyilkosságot is kapunk, már nem is annyira meglepő. Majd minden sorozatában vannak halálok, és ha mondhatok valamit, akkor ez még a kisebb rossz. Rosszabb lett volna Ty vagy a kisebbek. Talán Robert szerepe sem pótolhatatlan, hátha még jól jöhetünk ki belőle. Lesz mit feldolgozni szegény karaktereinknek. 

Imádom benne, ahogy az érzelmekkel, a lelki gyötrelmekkel és a szerelemmel kombinál már a harmadik sorozat óta. A karakterei élnek, szenvednek, és persze mindig benne vannak a legnagyobb slamasztikában, de ezzel a parabatai szerelemmel most nagyon belenyúlt a világba. Alig várom a decemberben megjelenő folytatást, addig viszont a falat fogom kaparni.


Újraolvasós - tetszett, és valószínűleg fogom még olvasni 👈



Fülszöveg: 
A napos Los Angeles igazán sötét hely is tud lenni.
Emma Carstairs végre megbosszulta a szülei halálát. Azt hitte, békében élhet, mégsem tud megnyugodni. Hiába vágyakozik Julian után, meg kell védenie őt a parabataiok közötti szerelem rettenetes következményeitől, ezért inkább a fiú bátyjával, Markkal jár. Mark azonban öt évet töltött a tündérek között – vajon lehet-e még belőle valaha igazi árnyvadász?

Tündérföldén sincsen nyugalom. Az ellentündérek királya belefáradt a hidegbékébe, és többé nem hajlandó úgy ugrálni, ahogy az árnyvadászok fütyülnek. A tündérkirálynővel kötött alku és a Klávé törvényei között egyensúlyozva Emmának, Juliannek és Marknak meg kell találnia a módját, hogy megvédjék mindazt, ami kedves a szívüknek, még mielőtt túl késő lenne.
Gazdagítsd az élményeidet!


A könyv adatlapja:
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2017
Sorozat: Árnyvadász történet, Vörös Pöttyös
Oldalszám: 704. old.
Műfaja: YA fantasy
Fordította: Kamper Gergely
Folytatásos:igen, a trilógia vége 2018 decemberében jön a Goodreads szerint.
Angol címe: Lord of Shadows

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése