2018. december 5., szerda

Varró Dániel: Mi lett hova?


 "Első rész, amelyben a költő álmosan ül egy kávéházban, és hiába várja, hogy fültövön csókolja a múzsa. Mindennek dacára megtelik dallal, ám a kávésbögréje közben kiürül"





Gondolatok egy verseskötetről:
Varró Daniról nagyon sokat hallottam már. Nem is olyan régen pedig személyesen is láthattam Szegeden a Móra Kollégium által szervezett író, olvasó esten, ahol mindannyiunk örömére több felnőtt verseskötetéből is olvasott fel hangulatkeltőket.

Mesélt sokat a családjáról (három fiúcska apukája, akik mellett most már egyre nehezebb időt szakítani az írásra), hogy milyen kávéházakban írni, és hogy legtöbbet a szerelemről, a kávéról és a nátháról tud írni (mert nem szenvedő szerelmes, így ha megfázástól szenved, az meghozza az ihletet.)

"Gyere babám, dédelgess,
nincs ma este BL-meccs."

28. oldal, Hitvesi líra I. (Középkorú férfi szerelmi szózata szíve hölgyéhez)

Elmondta mennyivel nehezebb a házasság után romantikus verseket írni a kedvesnek, mint a hős szerelmes korszakban. Hogy mennyire vonzódik mindenféle versformához, annak ellenére, hogy fiatalkorában ezekre mennyi kritikát kapott (elég sokat kap még ma is) és, hogy életcélja, hogy egyszer mindenféle verslábbal és versstílusban legyen egy verse. Én ezt nagyon imádom benne.
Szerintem baromi nehéz bármilyen kötött verselési formában is alkotni, hát még ha előbb találja ki a költő a formát, és utána kell arra megírni a pontos szöveget, mert hogy Dani így dolgozik.

Azt is szeretem, hogy van humora. És rengeteg öniróniával dolgozik. (Ami nem árt egy költőnél). Hogy reflektál a kortárs világra és nem szenveleg. Hogy van benne chat, sms, msn, internet és telefon. Ebben a korban élünk, azt kell beleírnia egy kortárs költőnek a verseibe, ami körülveszi, ami foglalkoztatja. És e mellett van útkeresés, próbálkozik mindenféle stílusban, keresi a költői hangját. Még ha ez kezdetben más költők verseinek parafrázisa volt is. Ma már nem csak az. És egyébként is azzal az eredeti költőt is népszerűsíti. Pláne ha az olvasónak utána kell néznie, ki volt a minta.

Egyszóval nagyon jókat derültem a verseken. Muszáj minden este elolvasgatni belőle párat. Mert felvidít. Mert kicsit kiengedsz tőle. Vagy nagyokat mulatsz és kacagsz. Mert elgondolkozol te is vele.

A kötet értékéhez pedig nagyon sokat adnak hozzá Rácz Nóra illusztrációi. Nem kifejezetten csak lerajzolja a jelenetet, inkább egyfajta metaforát készít belőlük. Összegyúrja a vers tartalmát, egybeolvasztja, és olyan rajzot tesz mellé, amit még percekig nézegethetsz, értelmezhetsz. Nem csak illusztrál, új jelentést, kifejezést is ad a tartalomnak. Egyediek, de nagyon szépen kiegészítik a könyvet.

Ha manapság csak egy kortárs költőre futja az időtökből olvasásra, akkor olvassatok Varró Danit!
Beleolvasó gyanánt sok versike megtalálható tőle a Moly.hu-n.
Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖


Fülszöveg: 

Küldök ​egy új verset, Óda a haladékhoz címűt, remélem, elég szívhez szóló, mert pár nap haladék még nagyon elkelne – írja a költő a kiadónak, aki természetesen meghatva megadja a haladékot, hiszen ez a kötet csupán tizenhét évvel a Bögre azúr, valamint épp hogy kilenc évvel a Szívdesszert után készül el, és hát a jó munkához, tudjuk, idő kell. Főleg, ha a költő nem kapkodós. Viszont bámulatos költemények születhetnek épp emiatt arról, hogy nem az, és hogy milyen nem még. Hogy nem kertbarát, nem e-mail- és telefonbarát, viszont gyerek- és családbarát, illetve hogy mit jelent számára a költői szerep, kiváltképp mikor hitvesi, esetleg létösszegző lírát vagy épp futballkommentátor-ódát, tehenészeti költeményt költ. Ebben a kötetben minden tiszta sor, mindent ki lehetett mondani, minden olyan mint minden, és Daniból közben Dániel lesz, mi pedig megtudjuk, hogy az ő korában / egy rendes költő meg van halva már. Azonban ő konokul ragaszkodik magánemberi rendetlenségéhez, miközben ha a rímek és ütemek rendjéről van szó, a nyelv és a forma úgy engedelmeskedik neki, ahogy nagyon keveseknek a kortárs költészetben.


A könyv adatai: 
Kiadó: Jelenkor
Kiadási év: 2016
Oldalszám: 110 old.
Típusa: verses antológia
Illusztrálta: Rácz Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése