2019. november 9., szombat

Tavi Kata: Sulijegyzetek 1-4. és extra infók

Tavi Kata Facebook borítója  :-D 

Szánom-bánom, de ez idáig még nem találkoztam Kata könyveivel. Láttam őt már többször dedikálni a könyvfesztiválokon, és követtem is valamennyire a Sulijegyzetek sorsát, de szerettem volna megvárni, hogy lezáruljon a sorozat, és bekerüljön hozzánk a könyvtárba is a vége.

Tavi Kata (alias Tóth Katalin) a II. Aranymosás pályázatot nyerte meg 2013-ban, akkor jelent meg az első kötet a Nyitótánc. 2013-2017-ig jelent meg a négy rész, de mivel a sikere még mindig töretlen a könyvtárakban, és elég nagy az olvasótábora, meghívást kapott Szegedre (a szülővárosába) a Somogyi-könyvtárba és az a megtiszteltetés ért, hogy én beszélgethettem vele.

A kép a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár,-ban készült


Kata akkor kezdte el a regényeket írni, mikor már a magyar szerzők körében is befutott jó pár ifjúsági regény (Leiner Laura - Szent Johanna, Papp Dóra, stb.). E miatt sajnos sokszor hasonlítják is a regényeit Laura Gimijéhez, én azért mindenkit bátorítanék a saját vélemény alkotásra, hogy tegyen egy kísérletet a sorozattal!

1. Nyitótánc (2013)
Az első részben ismerjük meg a művészeti sulit a Duna-parti Gimnáziumot, ahol főhősnőnk, Lilla épp most kezdi a gimit. Ami nekem külön tetszett, hogy ez a gimnázium kifejezetten a készségtárgyakra (rajz, tánc/ tesi, kosár) erősít rá, nem a száraz tananyagra, így Lilla táncol, a barátnői rajzolnak, míg kedvenc főhősünk, Krisztián, a Rockisten kosárlabdázik. Kata elmondta, hogy bár ő maga soha nem táncolt ( talán néhol ez látszik is), de nagyon sokat kutatott utána a tánc, a gimnáziumi élet, programok felépítésének, a kosaras szezonok megtervezésének. Nem szokványos gimit akart, viszont a problémák, amivel a tiniknek meg kell küzdeni, mindennaposak.

Lilla három barátnőt szerez, Grétát, a csendesebb rajzos 'emót', Flórát, aki sosem könnyű eset, és a kicsit okoskodó és tudálékos Jázmint, akinek nehéz megnyílnia a fiúk előtt. Ehhez jön még a két táncos fiú, a titokzatos Márk és a mindig vidám Kristóf, na meg persze Krisztián, akit direkt írt Kata ilyen rendesnek (igen, vannak még helyes, kedves, türelmes srácok, nem csak a rossz fiúkra bukhatunk.)
További érdekesség, hogy Kata mindig megküzd a címadással, az első rész címe is egy ajánlat volt, Varga Bea (alias On Sai) volt a szerkesztője, ő ajánlotta fel a Nyitótánc címet. A második, harmadik cím már Kata ötletein alapult.

2. Ballépések (2014)
A második könyv enged bepillantást a tinik mindennapi problémáiba. Van itt szerelmi csalódás, párok alakulnak, és barátságok változnak, hidegülnek el. Kata azt mesélte, hogy őt, bár persze a szerelmi része is érdekli, de a lelki folyamatokat, a mindennapi problémákat szerette volna megmutatni. Milyen ha kistesód van, ha elváltak a szüleid, ha nem tudod, merre indulj el érettségi után? Nem titok, hogy nem kevés civódás után Lilla és Krisztián itt talál egymásra, és Kristóf és Jázmin is jókat évődik az egész rész alatt. A kötet végén kap helyet egy kirándulás Szegedre (szegediek előnyben, végre nem csak Pesten játszódik egy ifjúsági regény), bár én itt is elbírtam volna több leírást, vagy ha mondjuk a belvárost járják végig valamilyen program keretén belül. Nyilván Katának nem ezen volt a fő hangsúly, ez is megérthető.

3. Táncvarázs (2015)
Ó, és igen. Ezt a könyvet már egy párként kezdik,  Végre valahára. Itt a kapcsolat megtartása a nem kis feladat, miközben mindenki meg akarja valósítani önmagát. Mennyit kell, vagy nem kell foglalkozni a barátnőnkkel? Mikor kell továbblépni, és hogyan? Lilla görcsöl az első alkalmon, ami valljuk be, azért legtöbbünknek nem kis dolog. Olyan mindenki által is feltett kérdéseket tesz fel, amire szerintem nagyon jó válaszok érkeznek, mind Lilla, mind Krisztián felől. És hősünk vár, és türelmes, pedig a féltékenység nagy úr.
Aztán kapnak egyéni lehetőségeket, kosárcsapat, és filmsorozat képében, és a végső kérdés csak fokozódik. Együtt vagy külön? És mi legyen életünk szakmája? Miért kell ezt 18 évesen eldönteni? Mikor sokan még 25-30 évesen sem biztosak benne. Van benne szerelem és szenvedésdögivel, de van egyfajta lelki vonal, ami nem minden ilyen jellegű tini könyvben kap helyet.
És itt kapunk végre egy kis Krisztián szemszöget, amit én kifejezetten szerettem. Kata jól ír férfi karaktert, és külön köszönöm neki, hogy nem a macsó, és kemény, de belül tipródó fiút jeleníti meg, hanem tényleg egy átlagos tinédzser srácot, aki a szomszéd fiú is lehetne, az amerikai allűrök nélkül.

4. Szívkeringő (2017) 
Végzős év, végzős problémák. Szalagavató, pályaválasztás, érettségi. E mellett a saját utak kitalálása. Krisztián még nagyobbat nőtt a szememben, mert nem csak a barátnőjéért áll ki, hanem saját magáért is. Lilla még mindig a nagy alkalmon gyötrődik, (talán ez volt már kicsit túl tolva a kötetekben, de jó módszerrel és elegánsan oldotta meg Kata a végén.)
Akiből talán most sokkal többet kapunk, az Márk. Itt hozzányúlunk az apa-fiú viszonyhoz, és kiderül, hogy Márk még mindig tud meglepetést okozni, akkor is, ha egyre több infót tudunk róla. Márk is kap saját szemszöget, de sajnos, amire én kíváncsi lettem volna, nem derült ki. Mi is pontosan a problémája? Én teljesen más felé gondolkodtam, és bár megértem, hogy az apja és a kosár miatt csalódott, nem hittem volna, hogy ez a nagy titokzatosság háttere.
A kötetet áthatja Gréta és Ákos fura párkapcsolata és Jázmin és Kristóf furcsa kettőse, akik nem igazán jutnak dűlőre egymással. Megint kapunk egy kis kiruccanást is, most két ízben látogatunk el a Balatonra, mind a kettő elég furán alakul.
A vége pedig nekem (és a Molyon olvasottak alapján másoknak is), kicsit elvarratlan. Nem kapunk igazi befejezést. Nem tudjuk meg, milyen jövőt választanak, merre tanulnak/dolgoznak tovább, és hogy a már kialakult párok tudják e együtt folytatni. A nyárral ér véget a történet és Kata válaszai alapján ez így is volt tervezve. Már elég korán tudta hol és mi lesz a vége, de a köztes részt (vagyis befejezni a 4. könyvet) kicsit tovább tartott kitalálni, itt két évet vártak az olvasók.
Pont e miatt a befejezetlenség érzése miatt zargatják az olvasók még egy könyvért, vagy legalább egy novelláért, de Kata már nem szeretne könyv folytatást írni, a novella elől még nem zárkózott el teljesen.

Hírek a folytatásról:
A végén már beszélgettünk az új projektekről, három fő ötleten dolgozik. Ebből egy trilógia első része már le van adva a kiadónak elbírálásra, de mivel elég sok a decemberi megjelenés, és azóta Kata már ki is írta, ez a projekt majd valószínűleg 2020-ban jelenhet meg.

Aztán mesélt a találkozón arról is, hogy kicsit kikacsintana az New Adult  világa felé, és annak a történetnek a szereplői már egyetemista korúak lennének.
De régen kacérkodott az urban fantasy világgal is, ez most is megvan még, és ha kiforr az ötlet, az is lehetséges, hogy majd urban fantasy kötet olvashatunk pár éven belül Katától.

Végül pedig nagyon köszönöm a Somogyi Károly könyvtár könyvtárosainak, hogy engem kerestek meg, és hogy Katával minderről egy jót tudtunk beszélgetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése