2011. október 9., vasárnap

Filmajánló : Coco Chanel

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel

1883 augusztus 19-én született Saumurban, Franciaországban. A francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, a 20. század első fele divatjának egyik legmeghatározóbb személye.
Tartós divattá tette a rövid szoknyát, a „kis fekete ruhát”, a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legünnepeltebb parfümjét, a Chanel N°5 – öt. Hosszú élete során botrányos szerelmi ügyei számos pletyka forrásául szolgáltak. Abban az időben például, amikor táncosnő volt egy vichyi mulatóban, egy huszártiszttel állt össze. Később viszonyt folytatott a tehetős westminsteri herceggel, aki segítette abban, hogy megnyissa első divatházát. Legtöbbet vitatott szerelmi viszonyát egy fiatal német katonatiszttel folytatta Párizs megszállása idején. A kapcsolat miatt a második világháború végén kollaborációval vádolták meg. Sikerült viszonylag ép bőrrel megúsznia, védekezésképp szerelemre hivatkozott. Chanel sok történetet kitalált életéről, és számos tényt eltúlzott, de a valóság néha izgalmasabbnak bizonyult, mint a fantázia.

Kezdetben bárénekesként, táncosnőként aratott nagy sikereket, a Coco =kakas című dallal kapta meg becenevét is.Majd később Párizsban találkozott a jóképű, gazdag Beau Capellel, aki fiatalon hunyt el, és akit élete nagy szerelmének tekintett. Capel segített neki abban, hogy 28 éves korában a rue Cambon 21. szám alatt kalapboltot nyisson, amely gyorsan felkapott hellyé vált. Nem sokkal ezután Chanel butikot nyitott Deauville-ben, a normandiai tengerpart divatos üdülőhelyén. Ott kezdte gyártani bő szabású, kényelmes alkalmi ruháit, amelyek híressé tették. Látva, hogy butikja hihetetlenül népszerű, úgy döntött, megnyitja a House of Chanelt. Elvetette a fájdalmas és összetett elegancia minden értelmét (pl. fűzők), és bemutatta a kényelmes és egyszerű elegancia egy új stílusát.

Később fantasztikus ruháihoz strasszok ékszer is társultak, majd majd megalkotta A Parfümöt (Chanel N°5), mely forradalmasította az akkor parfümvilágot az aldehidek használatával, és a mai napig is igen előkelő helyet foglal el a parfümök közt.



A film 


Coco Chanel

(Coco mielőtt Canel lett)

 

Rendező: Anne Fontaine

Főszereplő: Audrey Tautou

Zeneszerző: Alexanndre Desplat 



Gyönyörű film egy divatdiktátorról, gyönyörű főszereplővel és zenével, látvánnyal. 


 

Maga a film a fiatal Coco életét mutatja be főként, hogyan került árvaházba, hogyan kereste a betevőjét nővérével bárokban, hogy ismerkedett meg a varrással egy vidéki szabóműhelyben. Hogyan emeli ki mindebből a kor gazdag bárója Etienne Balsan, akinek segítségével megtervezheti első kalapjait, majd ruháit. Hogyan ismeri meg a beteljesületlen szerelmet. És hogyan lesz a divat nagyasszonya...

 

Ami tetszett: 

A film kicsit keveredik az életrajzi filmek és a művészfilmek elemeivel. Korhű, és látványos néha sokszor nagy, egymás szemébe nézős pillanatokkal. Audrey, a filmjeiben már megszokottakat hozza, éteri, megfoghatatlan, mégis könnyed, és egyszerű. 

Imádom Alexandre Desplat zenéjét, még mindig. Hasonló témák fedezhetők fel a New Moonhoz, kicsit borús, kicsit melankólikus, de nagyon tetszett. Művészi aláfestés. 


Nagyon tetszett a sok ruhakészítős rész, hogy láttam milyen anyagból, eszközökkel dolgozott. Mesebeli ez a világ, rengeteg ötlet és kreativitás kellett hozzá, ami végül is egy alapvetően nagyon egyszerű ötleten alapszik, miszerint: 

Hordjuk valami kényelmeset, ami elegáns. Ne szenvedjenek a nők azért, hogy szépnek tűnjenek. 



Hasonlóan gondolkodom a divatról mint ő, és a film vissza is adta nekem az általa képviselt érdekeket és nézetet, emellett megismertük életének azt a szeletét, ahonnan ambícióit megszerezte a sikeres üzletasszony figurájához.


Ami kevésbé: 

Kicsit olyan átlagos művészfilm jellege van. Megkaptam amit elvártam, de esetleg lehetett volna több érdekességet, ruhaterveket, még ha képként is beletenni. Nekem a vége kicsit összekapott volt, nagy a váltás a bemutató és a annak oka között, ami kiváltotta nála a függetlenséget. Talán kicsit többet vártam volna még a ruháiról, ékszerekről.



Összességében : 8/10 pont


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése