2011. november 20., vasárnap

Filmajánló: Lopott Idő

Barátommal néztem meg a filmet. A trailer alapján olyan nagyon izgalmasnak tűnt. Mit jelent, mikor a fizetásed időben kapod? Ki mennyit keres, annyi ideje van.

Az alapsztori: A nem túl távoli jövőben az idő lesz az új pénznem. Az emberek 25 éves koruk után nem öregszenek tovább, így a gazdagok akár örökké élhetnek, míg a szegények minden percért harcolnak.
Az egymástól jól elválasztott világok egyikében a huszonötnek kinéző, mindenre ráérő gazdagok múlatják végtelen fiatalságuk napjait, a másik oldalon, a gettóban pedig kétségbeesett, kapkodó harc folyik a minden percért. Itt nincsenek szabályok, és idejétmúltak az erkölcsök: csak a következő pillanat számít.
A múló időt a karba épített óra jelzi, egy különleges, a két csuklót összeérintő kézrázással viszont aki akarja, átadhatja másnak a saját perceit. Akinek eltelik az utolsó pillanata, és nem szerez még időt, annak megáll a szíve.
Egy gettóbeli srác (Justin Timberlake) váratlanul rengeteg időt kap egy ismeretlen időmilliomostól, ezért gyilkossággal gyanúsítják, és ő kénytelen menekülni. Túszul ejt egy fiatal, jómódú lányt (Amanda Seyfried), és magával cipeli. Az egyik percről a másikra élnek, de egymásba szeretnek: és ez felforgathatja a rendszer működését.


Ami nagyon tetszett: Spoileres! (A zárójeleket ne olvassa, aki nem akarja előre tudni!)
Maga az alap szitu. Manapság mindent a pénz irányít, és nem elképzelhetetlen, hogy a nem olyan távoli jövőben a fizetést is időben kapjuk. 
Érdekes folyamatok és hatások is megfigyelhetők a film közben. Mihez kezd egy szegény ember, ha végtelen sok pénze (ebben az esetben ideje) van? 
Mivel mindenki 25 év körül megáll, érdekesek a leszármazások ábrázolásai is: (Vajon a lány az anyám, a szeretőm, vagy a lányom? ... ) akár a vámpírlétben, a gazdagok örökre megrekednek a 25 éves létben. Örökké élnek, de félelemben.  
Tele van rengeteg elszólással, geggel és közhellyel, amely még szórakoztatóbbá teszi a világot: (Van egy perced? )


Elvarázsoló világ, ahol tényleg minden perc számít. Bár álmos voltam, mégis végig izgultam a film minden percét. És az is kiderült, hogy Justin jól tud futni az éneklés mellett és azt hiszem, színésznek sem rossz. 
Megkapó és Elgondolkoztató történet. Remélem, ilyen nem fordul elő a mi életünkben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése