2011. november 20., vasárnap

Filmajánló : A király beszéde

Nagyon régóta vártam, hogy megnézhessem, sok jót hallottam róla. Nem is csalódtam.


Az alapsztori:
A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt - igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni. (Port.hu)


Szereplők:
Colin Firth (VI. György király)
Helena Bonham Carter (Elizabeth királynő)
Geoffrey Rush (Lionel Logue)
Guy Pearce (VIII. Edward király)


 Maga a történet nagyon szokatlan. Nem gyakran látunk olyan filmet, ami ilyen személyesen és nyíltan mutatja be egy király fogyatékosságát, ha nevezhetjük annak. György dadogott, és ez abban az időben rettenetes szégyennek számított egy ilyen előkeléségnek.

Ami számomra érdekes, a módszerek, hogy hogyan próbálták ezt akkoriban az orvosok kezelni.
De ami ennél is érdekesebb, az Louge módszere. Semmi más, csak az emberrel való személyes foglalkozás, és kapcsolat. Nem a betegséget kezelte, hanem, mint ma ezt már tudják, megpróbálta feloldani a gátlásokat, amik kiváltották a betegséget. Az embert kezelte, nem a tünetet. Vicces volt nézegetni a sok ugrálást, forgást, mondókát, nyelvleckét.
Közben egy végtelenül őszinte kapcsolat jött létre, ami megváltoztatta mindkettőjük életét, mind a félénk királyét, mind az újító logopédusét.

Nekem nagyon tetszett, bemutatta azt a nagyon nagy küzdelmet és utat, amit egy-egy ilyen nehézségekkel küzdő embernek át kell élni. A megaláztatást, a belső önmarcangolást, az e miatti bezárkózást, a harcot hogy az ember maga legyőzze a saját gyengeségeit. Majd végül a felemelő pillanatot, mikor mindenki előtt megmutathatja: Ki tud mondani egy mondatot egyben, dadogás nélkül.

Hiteles volt mind két főszereplő játéka, érdekes volt Colint egy ilyen szerepben látni.

Nekem megható és tanulságos, ám egyben szórakoztató is volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a komoly mondanivalójú filmeket.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése