2012. május 17., csütörtök

Könyvfesztiválon jártunk...sok mindent láttunk.

Életemben már másodszorra is sikerült feljutnom Budapestre a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. Megint főként a Könyvmolyos kedvenc szerzők sarkalltak bennünket megmozdulásra, de e mellett azért röviden beszámolok mit is láttam, tapasztaltam. 

Nővéremet és barátomat becserkészve, reggel korán már a vonattal robogtunk Pest felé, azt várva, milyen lesz majd a hangulat, milyen nyeremények, akciók lesznek, és kinek mi lesz az az egy könyv, (mivel gazdasági válság van nálunk is:-) amivel majd hazatér. Az eredetileg a könyves és könyvtáros szakmának indult Fesztivál és konferencia nagyon hamar kinőtte magát, így egy pár évvel később megjelentek a dedikáló szerzők, és velük együtt a népes közönség is, így az eredeti helyét hamar kinőtte és a Millenáris parkba költözött, ahol a 4 nap alatt most is több ezren látogattak el a standokhoz.

10 körül már ott sétálgattunk a tó mellett felállított kinti standok között. Bár mi már csak ápr. 22-én, vasárnap jutottunk fel, még a zárónapra is maradt bőven látni, venni, találkozni való. Konkrétan a ruhatár bejáratnál szerencsére épp Spirit Blissbe futottunk, aki bár szombaton dedikált, csak vasárnap indult haza így épp elcsíphettük, őt és hű olvasótársam, Czékus Zsuzsit is. 

A karszalagot megkapva, és belépve hasonló látvány fogadott a tavalyi képhez. A standok felállítva, rengeteg plakát és szórólap osztós emberek. Gyorsan körbeszaladtunk, és megcsodáltuk mit, hol, mennyi kedvezménnyel árulnak, de ez a csodálkozás kitartott a nap végéig, mert ahányszor körbementünk, mindig találtunk újat. :-)

Megkerestünk a fő célunkat ( A Könyvmoly standját) és nagyjából egy fél napra le is cövekeltünk ott. Először B. M. Grapes volt soron, ő 10-től dedikált, és nővérem dedikáltatta nála a párjától kapott könyvet. (Igen, vannak figyelmes férfiak, akik tudják mi kell egy könyvmoly hölgynek:-)

Míg ők beszélgettek, mi leültünk csoportosan tesztet kitölteni, (Zsuzsa, Spirit, Dani és én), aminek meg is lett a nap végén a nagyon pozitív eredménye:-) Dani este értesült, hogy egy pendriveot nyert, és 3 nap múlva meg is kapta postán:-) 


Délben érkezett Szurovecz Kitti, akivel mindannyian beszéltünk egy kicsit, de hozzá is csak úgy özönlött a sok ismerős arc, és sok jó barát. Végre először elhozta vagány beszólásairól ismert Ádiját, így vele is megismerkedtünk egy kicsit. (Tündér pofa:-) 


Sajnos 13 óra után menniük kellett, de mi még bőszen kitartottunk. Miután körbenéztük a Könyvmoly újdonságait, nehéz döntéseket hoztunk:

Nővérem Gail Carriger - Soulness = Lélektelen című, szombat délután megjelent újdonságát választotta, amelyről azt rebesgetik, a Könyvmoly új csodasikere lesz a Twilight sorozat után. Bár ez csak a sor első darabja, a parókamániás írónő készül a következő kötetekkel is, és a krimivel átszőtt vámpíros, farkasos halhatatlanos mű a régi Angliában megint ígéretesen hangzik. 

Az én kedves párom pedig engem lepett meg nem is egy, hanem két könyvvel, így ő választotta a magyar szerző Tara Monti : La Mattanza című művét, és csodamód általa kiharcolva gazdagodtunk egy Ironking -Vaskirály című, csak kifejezetten a fesztiválra nyomott, még korrektúrázatlan, előkiadvánnyal, aminek mégis mindene megvan (gyönyörű borító, és belső formázás) ez főleg számomra volt ajándék ( keresem a hibákat gyakorlásképpen) ;-P. Ez is a Könyvmoly egyik újításaihoz tartozik, és később erről még lesz szó:-P 

Miután bevásároltunk és elmentek az írók, alaposabban is körbesétálgattunk mindenhol, és két csodás felfedezésre is bukkantam. Az egyik, ez az eredeti angol, piros borítójú Gyűrűk Ura kiadás, amely alapján az Európa a magyar feketét készítette (a minta ugyan az) és számomra nagyon fontos a szakdogám miatt. 


 A másik csoda nem is annyira csoda, inkább észrevétel, amit több helyen is örömmel láttam. Az ember szereti a könyveit a polcán szépen, rendben, egységesen tartani, és ehhez az egyik legjobb módszer kiadói marketing szempontjából a sorozatban kiadott könyvek, valamennyire egységes borítóval. A nagyobb multi könyvárusoknál láttam, (de kisebbeknél is) hogy az egy témába, sorozatba tartozó könyveket szépen kirakták egymás mellé, és meg lehetett csodálni őket teljes díszükben. Bár sok helyen láttam, csak egy kedvencemet fotóztam le, konkrétan a Magvető kiadásában a MESÉK sorozat 5 darabját. A MESÉK életről halálról és ujjászületésről című könyvvel még Szegeden találkoztam a gyakorlatom alatt, és azóta imádom. Gyönyörű volt a kivitelezése már magában is, de így együtt...méltó zárása egy hosszú napnak.


16 óra körül indultunk haza, kissé megfáradtan, de nagyon boldogan.

A legközelebbi, nagyon várt találkozás minden rajongó Könyvmoly számára a június elején kezdődő  Könyvhét, ahol 3 kedvenc írónk megint könyvbemutatót tart:

Benina : Megsebzett szabadság 
Spirit Bliss: Démoni érintés 1. - A múlt árnyai ( csak lesz nyomtatva is ilyen című könyve , aki régóta olvassa a blogját, tudja miről beszélek:-))
Szurovecz Kitti : Borostyánkönny- Gyémántfiú 2. 

Ha minden igaz a könyvek június 9-én jelennek meg, akkor lehet találkozni a lányokkal is!
Nagyon várjuk mindet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése