2014. március 25., kedd

Divergent - A beavatott - Moziélmény

Múlt héten pénteken nekünk is sikerült párommal Szegeden megnézni az utópisztikus könyvből készült, kicsit YA filmként reklámozott A beavatottat.

Az alaptörténet ugye az, hogy egy utópisztikus világban járunk, ahol Chicago-t kb. száz évvel ezelőtt háború pusztította, de most a béke honol az öt csoportnak köszönhetően. Ők a Bátrak, az Önfeláldozók, a Barátságosak, a Műveltek és az Őszinték. Hősnőnk Beatrice Prior az Önfeláldozók közé született, de a tesztnek, amelynek el  kellett volna dönteni, hogy melyik csoportba kerül 16 éves kora után, nem volt egyértelmű az eredménye, és ez alapján csak egy dolog lehet csak -Elfajzott. De ezt titkolnia kell, különben nem éli túl a beavatását...

Már az alaptörténet is nagyon izgalmas, hát még filmen. Nyugodt lélekkel mondhatom, hogy egy nagyon könyvhű adaptáció született. Szinte minden apró részlet benne van, nagyon jó, ahogy a lepusztult Chicago megjelenik, a csoportok ruhája, viselkedése, egyszóval a látvány és a fényképezés tökéletesre sikerült.

A félelmekkel kapcsolatos jeleneteket vártam a legjobban, mind a farkasos, vizes dobozos, mind Négyes félelmeit, de mindet nagyon jól megoldották.

Egy nagyon mozgalmas, akciódús film született, végigmentünk az edzésfolyamatokon, (birkózás, kés, fegyver), látszik Tris fejlődése, ahogy a könyvben is. Elég kemények benne a harcok, látszik, hogy tényleg felkészültek, nem csak imitálják, jól ki van dolgozva, ezeket a részeket a párom is nagyon szerette:-D

A karakterekhez illő szereplőket választottak, a két kedvencem, aki a főszereplő mellet jó választásnak bizonyult, Jenine, a műveltek vezetője, ha úgy tetszik, a Fő ellenség, és Kate Winslet tökéletes kemény arcélével erre a karakterre.

A másik Erik, aki az egyik kiképző a Bátraknál, jellemében, megjelenésében is a Bátrak "sötét" oldalát képviseli.
A kedvenc jelenetem az óriáskerék mellett játszódó csata, ahol kiderül Tris milyen bátor, és mennyire feltüzeli az adrenalin, és  Négyest is egy kicsit jobban megismerjük, a mellett, hogy ők is jobban megismerkednek. Nagyon tetszettek a csilli-villi zászlók.


Amit még megemlítenék: a tetkók. Mivel ugye a Bátrak vadabbak, merészek, itt előjön a tetoválás, a piercing, és minden fontos és jelentős tetkó amit a könyvben csináltatnak, szépen megjelenik a filmben is. 
Tris 3 madara, Négyes nagytetkója a hátán szóval  jó volt viszont látni ezeket is a filmben, és persze kedveztek az ez iránt rajongóknak is.
Mondhatjuk, hogy adaptációhoz képest nagyon jól sikerült filmre vinni, minden lényeges momentummal, a színészek jók a karaktereikhez, nekem nagyon bejött. Ezt az is mutatta, mikor szétszorongattam a barátom kezét egy -egy jelenet alatt. 
Sokan hasonlítják utópisztikus volta miatt az Éhezők Viadalához, de szerintem ez merőben eltér, szerencsére egy -két alapvonáson kívül nem találtam sok hasonlóságot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése