2016. január 31., vasárnap

Könyvajánló: On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

A könyv adatai: 

Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: nem 
Kiadási év: 2015
Oldalszám: 370 old. 
Folytatásos: nem (Végre, remélem nem.)
Borító: Magocsa-Horváth Éva


Fülszöveg:

Mia Anne tizenhat éves, és nem túl lelkesen Pestre költözik apja munkája miatt.
Egyik éjjel azonban különös fantasy világgal álmodik, ahol ő egy mágus, és onnan kezdve álmában egy helyes, pimasz lovagot bosszant.

Bele lehet zúgni valaki állába?

Kósza csavargó kölyökből lett lovag, semmi kedve egy lányba beleszeretni, és feladni a nehezen kiküzdött életét. Ám nyugtalanítja a szemtelen varázslólány, túl sokszor kalandoznak felé a gondolatai.Legszívesebben sose látná őt viszont, de a lány hatalmas veszélyben van, két világ akarja holtan látni.

Mitől férfi a férfi, és lovag a lovag?

Amon, az apa, világhírű agykutató zseni, ám nincsenek érzelmei, és a gyereknevelést is könyvekből oldja meg. Budapestre rendelik, Közép-Európa legnagyobb titkos laborjába, a négyes metró alá, ahol a katonaság kétségbeesetten próbálja megakadályozni a két világ között lévő mágikus Fal átszakítását.
De ki lehet az ellenség? Mi erősebb, a mágia vagy a tudomány?

Gondolataim a könyvről: 
Hát, hogy is mondjam? Tudtam, hogy On Sai (rendes nevén Varga Bea) nem fog egy hétköznapi tiniregényt írni, de azért ez nem volt semmi. 
Még utókari ajándéknak rendeltem meg, látatlanba az összes többi műve alapján, (ez a "mertnekemezmindenképpenkell" kategória) de nem volt időm elolvasni. A hét közepén kezdtem el valamelyik este, de akkor fáradt is voltam, nyűglődtem, és nem találtunk egymásra. Aztán elkapott valami vírusos nyavaja, a szombatot itthon töltöttem, és előkaptam a könyvet, hogy na, hátha és akkor elkapott. 

Alapvetően a sztori 3 szemszöges, belelátunk Mia Anne, Kósza és Amon professzor fejébe is. Szerettem mind a hármat, mert mind másért volt furcsa. Konkrétan voltak részek, amin majdnem sikítva felröhögtem (tíz év alatt csak 7 km? ) és ha az ember jobban belegondol, van benne valami. 

A szereplők mind érdekesek, szerephűek, Mia Anne kellően lányos, de közben mini tudós, és ijedt, és fél, ha kell, Kósza mindig kellően szemérmes, védené a női értékeket, és nagyon látványosan kikészül már egy bokától (ettől kész voltam, bokafétises), Amon pedig szinte utálható karakter a végtelen logikájával és az érzelemmentességével, bár tudom, hogy Bea szereti ezeket az agykutató szereplőket (gondoljunk csak Lucyra.) 

Ahol végképp feladtam a harcot a saját logikámmal az a diók szerepe volt. Komolyan mondom, ha megvernek sem jut eszembe a diókat kis agyaknak nézni, pedig a mamáméknál akkora diófa van, hogy azzal a fél falut le lehetne igázni, (szedik is róla a diókat rendesen, de azok nyugisak), itt átmentünk a fantasy, a sci-fi és az abszurd humor egy érdekes keverékébe. 


A másik világban imádtam a Lovag Rendet, szinte minden lovagot aki megjelent, hihi, és jókat vigyorogtam a fágyoltáncos jelenten, ami lényegében egy kifinomult középkori bordélyház. 

Majd jött az ugrás, és a világ megmentése a MondoConon. Hadd éljek itt egy személyes tapasztalattal (vagy kettővel). Bár én nem voltam sosem Mondo Con-on, viszont voltunk már többször is Tolkien Napon (LEP-Long Expected Party), szóval megvan az élmény, milyen az mikor hegyes fülű szép ruhás tündék, gondori lovagok, vagy épp rohadt nagy orkok sétálgatnak barátságosan az ember mellett és fotózkodnak mindenkivel. Az az élmény, az együtt rajongás ereje hatalmas, hogy egy könyv, film, mese, képregény, nevezzük bárminek, összeköt, és a rajongás miatt tudtok beszélgetni, és elvegyülni. 

Habár nem voltunk MondoConon, de azt hiszem a tavaszin együtt vonatoztunk jó párral, Szegedről mentünk Pest felé, és konkrétan a fél vonat tele volt lila, piros, iskolai egyenruhás lányokkal (a nagyja japán animéból öltözött be, de mi egyiket sem ismertük sajnos) és egész úton áradoztak, hogy kik lesznek ott, és kikkel kell találkozniuk, 

Szóval ez mind felmerült bennem tegnap olvasás közben, és megállapítottam, hogy ha akarnák, a technikával, a bátorságukkal és a hitükkel simán romba dönthetnének egy ősi Istent. Tehát Bea is látta mindezt mikor  kilátogatott (az ajánlásban megköszöni nekik az élményt). 

Egyébként sok érdekességet olvashattok a szereplőkről, nevekről, On Sai blogján (kicsit spoileres, annak ajánlom, aki már olvasta: Katt ide! )

Abszurd középkoros-mai romantika, Budapesten, némi mágiával, sok dióval, és a Mondoconnal! Szerettem, isteni kikapcsolódás egy napra ;-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése