2016. május 20., péntek

Könyvajánló: Brigid Kemmerer: Spark - Szikra (2.)

A könyv adatlapja:
Kiadója: Könyvmolyképző
Sorozat: Elementálok 2.
Kiadási év: 2014
Oldalszám: 472. old. 
Folytatásos: igen, 2. rész
Fordította:Vallató Péter
Eredeti címe: Spark- Elementals
Borító: az eredeti kiadásé


Könyvajánlóm az első részről: Storm - Vihar

 Fülszöveg:
Gabriel Merrick a tűzzel játszik. Szó szerint.
Néha még uralja is. Máskor viszont képtelen rá.

Gabrielnek mindig ott voltak a testvérei, különösen az ikerbátyja, Nick. Amikor viszont egy gyújtogató hoz káoszt a városukra, minden jel Gabrielre mutat. Csak épp nem ő gyújtogat.

Ráadásul mintha senki sem hinne neki. Kivéve Layne-t, a félénk, kitűnő tanuló tizedikest, aki magas nyakú garbóban és farmerben jár – és teljesen feldúlja Gabriel érzelmeit. Layne nagyon jól megérti, milyen az, ha családi problémákkal küzd az ember, és érti a titkokat is. Neki is van jó néhány.

Gabriel nem engedheti meg, hogy Layne rájöjjön, milyenek is a testvérei, a képességeik, és milyen veszélyek leselkednek rájuk. Van azonban néhány olyan kockázat, amit nem hajlandó vállalni. 



Nem sikerült még kiderítenem a nevét annak,
aki a borítón van, de nekem ő Gabriel, teljesen



Gondolataim  a könyvről:
El kell mondanom, rettentően elfogult vagyok. Én beleszerettem ebbe a karakterbe. Gabriel végtelenül sebezhető és félénk, ezért is nagyon nagy a szája, és keményen próbál ellökni magától mindenkit, aki segítene neki. 

"– Ki a nővére?
Gabriel a hátizsákjába nézett, és nemtörődöm hangot erőltetett magára.
– Csak egy lány a matekóráról.
– Csak egy lány, mi?
Gabriel mérgesen Chrisre meredt.
– Csak egy lány.
Chris elmosolyodott.
– Beccával is így kezdődött."

Először is ott a Matek. Aztán az hogy a mindig ott levő ikertestvére számára más is kezd fontos lenni - ebben talán a gyermeki féltékenység dominál. És ráadásul hiába próbálkozik, még ha jót szeretne tenni, akkor is a rosszat feltételezik róla. És mivel mindenre csak a harc és a sértegetés a válasz ennek megfelelően a többiek is csak távolból figyelik, és nem tudnak neki sokat segíteni.

Több érdekes folyamat is van a könyvben. Az egyik, ahogy Chris is, Gabriel is kénytelen a határait feszegetni a tűzzel kapcsolatban és a képességét fejleszteni. Ebben Hunter lesz a fő segítsége. Itt kezd árnyalódni Hunter személye, jól előkészíti a harmadik részt neki. Érdekes volt nézni, hogyan alakul a barátságuk.Hogy erősítik egymást, és azzal, hogy veszélybe sodródnak, életeket mentenek.

A másik kapcsolata természetesen Layne, a jó tanuló, stréber matek 'korrepetítor', akinek szintén van mit takargatnia (szándékosan írom így), és persze maga is segítségre szorul, és ő az egyetlen, aki Gabriel igazi arcát látja. Itt megjelenik Gabriel magánya, hogy mennyit tipródik, hogy mennyire nem bír segítséget kérni, mennyire mardossa a bűntudat a szülei miatt. Tipródó tini lélek, aki nagyon nehezen nyílik meg, és ha valaki rá kíváncsi, támad és ellenáll.

Sok olyan pillanat volt benne, ami a testvériességet erősítette, Michael és Nick is kap ilyet a végén, de van ilyen Layne és az öccse között is. Layne öccse kapcsán előkerül a bántalmazás is (ami sajnos gyakori a felsőbb évfolyamokban, főleg ha integrált gyerekről beszélünk, és valamilyen 'fogyatékossággal' indul). A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, főleg egymással, ha valaki kilóg közülük, erre is látunk most egy segítő példát.  

Kitekintésnek pedig itt van a Spark egy másik, azt hiszem angol borítója, és be kell vallanom, nekem a miénk sokkal jobban tetszik, már csak a testvériesség miatt is. Kifejezi, hogy fiútesók vannak a középpontban, és nem megint egy átlagos szerelmes tini YA regényt tart kézben az olvasó 


A karakter érzéki, izgalmas, néhol szívfacsaró, de pimasz és azonnal beleszeretsz. Mindenképpen emeli a tétet, a helyzet egyre forróbb, megvan a kedvencem a testvérek közül! Jöhet a harmadik könyv!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése