2017. március 22., szerda

Könyvajánló: Michael Ende: A ​sátánármányos-parázsvarázs-­pokolikőr-puncspancs-­lódítóbódítóka

"Elég veszedelmesek mindketten külön-külön is, de ha pénzboszorkák szövetkeznek laborvarázslókkal, akkor jójcakát, akkor aztán örökre befellegzett a világnak."






Gondolataim a könyvről:
Minden szilveszter napján kezdődött.
Lidérczy Belzebubnak kötelességei vannak, és nem teljesítette amit ez év végéig megígért. Rombolást, pusztítást, szennyezést, és ezért ellátogatnak hozzá, és figyelmeztetik, hogy már csak ma éjfélig van ideje.

Ekkor érkezik nagynénje, akinek szintén tartozása van a Sátánnal szemben. Pénz, tudás és hatalom száll szembe az ezek után következő 7 órában, hogy a pokolikőr segítségével beváltsák ígéretüket. De nem csak ők kerülnek elő a történet során.

"Az idétlen, ám korántsem ártalmatlan varázslópáros kifürkészésére két esendő kémet küld házukba az Állatok Nagytanácsa: Maurizio di Maurót, a butuska, beképzelt kandúrt és Krakél Kareszt, a csapzott proletárvarjút, akit legalább nem lehet az orrá… a csőrénél fogva vezetni. A két botcsinálta kis hős, ha nem is fennkölt bátorságról, de tiszteletre méltó civilkurázsiról tesz bizonyságot, amikor felveszi a harcot az ádázokkal." (Fülszöveg)

Ha nem is vetekszik a Végtelen Történet epikus elemeivel, mindenképpen a humor és az irónia elég erősen nyomot hagyott benne. A témája miatt rengeteg a mai áthallás, metafora. Tetszett a fejezetek elején az óra motívum, hogy azzal követhessük az idő múlását. 


Plusz pontot érdemel a rengeteg fekete-fehér illusztráció is, ami Regina Kehn munkáját dicséri. Hol egy abszurd jelenetet, hol egy érdekes mozzanatot kap el, de a legjobbak a két gonoszról készült életképek. 
Találunk benne nem egy érdekes részletet, ilyen például számomra a könyvkukac többszöri említése, vagy amikor a két állat a toronyban kalandozik, és a könyvespolc felsorolásánál Ende saját könyvének említése. 

Összességében könnyed, szórakoztató mese, de azt hiszem, főként felnőtteknek, vagy kicsit idősebb gyermekeknek íródott. A klasszikus mesei elemek már alsóban is érthetők, a mellékes tartalomhoz talán kell pár év, és némi háttér ismeret a mai korról, a Föld állapotáról. A fanyar és néhol keserű humor nagy előnye, és mindenképpen kedvenc lett a macsek és a varjú is. 


A könyv adatlapja:
Kiadója: Kolibri
Kiadási év: 2014
Oldalszám: 182. old.
Műfaja: ifjúsági regény
Fordította: Lázár Magda
Borító és illusztrációk: Regina Kehn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése