2018. június 25., hétfő

Könyvajánló: Szilasi László: Luther kutyái





Gondolataim a könyvről: 
Nem olvastam Szilasitól még semmit ezelőtt. Tudtam, hogy szegedi, és a BTK-n tanít, napi kapcsolatba viszont csak akkor kerültünk, amikor elkezdett bejárni a könyvtárba, mert kutatószobát használ, itt dolgozott a könyvein. Ennyit tudtam eddig.

Aztán jött a könyvhét, és kiderült, hogy milyen témában írta meg az új könyvét. Akkor döntöttem el, hogy nekem ebből mindenképpen kell egy példány, el szeretném olvasni a történetét, majd pedig dedikáltatom vele, amíg bejár hozzánk dolgozni.
Azóta túlestünk a dedikáláson is, stílusosan monogrammal kaptam, mint a könyvben a nevek, és viccesen megjegyezte, hogy mivel már a dedikálásokat is kutatják, bár ő Szegeden írta alá a könyvemet, hogy megtréfáljuk a kutatókat, nekem a szülőfalumat írta bele. :-D



A regény úgy indul, hogy Szilasi a  bevezetőben elmondja, hogy két nap kiesett az életéből, ennek a kimaradását próbálja mások emlékeiből, beszámolóiból pótolni. Beszél itt a kollégája, a volt felesége, a barátnője, kivéve őt, mert ő nem nagyon volt eszméleténél. Félelmetesen őszinte mindennek a beszámolása, elképzelni is elképesztő, milyen lehetett mindezt mások szemén át rekonstruálni. 

Utána kiderül az agydaganat, a gyors műtét, és már sodródunk is a magyar egészségügy komor valóságába. Majd utána a rehabilitáció, kezelések, és a "posztoperatív műveletek" ahol viszont egy teljesen más irányt vesz a könyv.

Már az elejétől kezdve vannak benne személyes villanások, kiszólások, emlékképek. Hol a volt feleségéről, hol a lánya gyerekkorából, hol a saját gyerekkorából, és be kell vallanom, én ezeket nagyon élveztem, viszont ezekhez nagyon nagyon mélyre kell menni az embernek. Néhol azt is mondhatnánk, hogy ez már már szinte önvallomás, saját út és életkeresés.

Ezek a kis szösszenetek és persze az ezekben rejlő hol fanyar, hol kedves humor tölti meg élettel a regényt. A posztoperatív műveletek alapvetően arról szól, hogy Szilasi átgondolja (akár maga, akár terapeuta segítségével), hogy hol, milyen okok, viselkedés vezethetett a tumorhoz. Van itt minden, cigi, gyógyszer, alkohol, és nagyon érdekes családi háttértörténetek.

Voltak esték amikor le kellett tennem. És nem is csak a tumor, meg annak körülményei miatt, inkább a családtörténetek húsbavágósága volt az ok. A nagymama története, aki legnagyobb testvérként szinte családfő lett az anyuka helyett. Drezda bombázása... nem tudom, hogy ezek tényleg eredeti családi történetek-e, és mesélés alapján vagy csak kutatások során bukkant ezekre a tényekre, emlékképekre és kiszínezte, de mindenesetre nagyon képszerűek, és nagyon sokat mesélnek arról a korról, azokról a családokról, akiknek unokái ma is köztünk járnak.

Darvasi László Szilasi Lászlóval beszélget Szegeden a könyvhéten 2017
 A regény 2016-ban véget ér. Nem kapunk egyértelmű válaszokat, most kísérleti kezelés folyik, de talán van még idő, és remény elmondani pár történetet. Ahhoz képest, hogy a műtét előtt semmi jóval nem biztatták, és utána szinte újra kellett tanulni írni, olvasni, visszatérni magához.... ez a regény maga a csoda. A lélek csodája, és szabadsága, hogy még mindig ragaszkodik a testhez.

A címhez: A regény elején csak egy utalást találunk, amiben Szilasi Luther evangéliumait olvassa, abban van szó a kutyákról akik mély hittel néznek egy darab húsra... nem tudom, sajnos nekem nem adja vissza sem a tartalmat, sem a mondanivalót, viszont címnek nagyon ötletes, eredeti és ritka. Ezzel pedig elérte a célját.


Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖

Fülszöveg: 

"Szilasi ​László legmegrázóbb művét tartja kezében az olvasó. Viharsarki és szegedi regények, reformkori portréképek megfestése után eddigi legszemélyesebb történetét beszéli el az író. Híres irodalmi példának aktuálisan kézenfekvő volt Karinthy skandináv utazása. Egy nagy, halálos betegség fölötti drámai győzelemről szól tehát ez a regény. Témája a test, amely váratlanul és elementárisan hagyhat cserben bennünket, hogy aztán mégis kivételes ragaszkodást produkáljon. Témája az elveszett tudat, az érzékelhetetlen idő, a gyógyulás lehetetlensége és mégis-csodája. Témája egy család szorongattató széthullása, illetve egy új család fölépülése. Témája a családi múlt, a személyes történelem, szülők és nagyszülők sorsa, a huszadik század traumái, háborúk, békeidők, szegénység és túlélési praktikák; mindezekről kitárulkozva a confessio műfaját is fölhasználva beszélnek a rövidre vágott, visszafogott, feszülten pulzáló sorok. Ízlelgessük a baljósan gyönyörű címet: Luther kutyái.
Íme, egy regény, amelyben visszahódították az életet."
(Darvasi László)

A könyv adatlapja: 
Kiadó: Magvető
Oldalszám: 285. old.
Kiadási év: 2018.
Folytatásos: nem
Típusa:szépirodalom, kortárs, életregény/ naplóregény


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése