2019. június 26., szerda

Róbert Katalin: 6 hét a világ



"Semmi olyat nem szúrtál el, amit ne lehetne helyrehozni."

"– Küzdj érte, amíg még megteheted."



Gondolataim a könyvről: 
Kati könyvei mindig különlegesek, de ez a kötet, most ezek közül is kitűnik. Én magam is nagyon szeretem a színházat, volt idő általánosban és az egyetem alatt, mikor vettünk egy-egy évadra külön bérletet is, hol Pestre, hol Szegedre.

A regény nagy érdekessége, hogy miközben persze van tini románc és kapunk szerelmi szálat is, bepillantást nyerhetünk a színház belső kis titkaiba, a kulisszák mögé.
Nem tudom, hogy Kati végzett e kutatómunkát, van e ismerőse színházban, vagy beszélgetett olyan emberekkel, akik ott dolgoznak, dolgoztak, mindenesetre a leírások és a háttér nagyon hiteles. Megismertet a színházi szakmákkal, párat részletesebben is megismerünk (rendező asszisztens, dramaturg), ki miért felelős, mi a feladata a színházakban.
Parasztbecsület nyílt próbája a Szegedi Nemzeti Színházban, forrás: szinhaz. szeged.hu

Elképzeled a büfét, ami olyan, mint egy kis falu, és mindig történik valami. A ruhatárat, az öltözőket, és persze a háttér osztályt, a PR-t, mert a mai internet és a média orientált világban szükség van erre is, ha az értékes kultúra fent akar maradni.

Főhősnőnk Nelli azért akar bekerülni a gyakornoki programba, hogy végre meghódíthassa álmai fiúját K. M.-et, aki szintén a Móra színházban dolgozik színészként. És épp csak azt nem veszi észre, ami kiüti a szemét. A sztori ismerős, Nelli csak egy vágyálmot kerget, és csak annak a fiúnak az ideáljába szerelmes, miközben nem veszi észre az érte igazán, szívből epekedő Mátét.

A szerelmi szál elég hamar eldől, azt már Máté felbukkanásakor lehet sejteni, mi lesz a végkifejlet, viszont a darab előkészületei, a próba folyamata és a leírás sokkal érdekesebb. Én nem ismertem ezt a Hamletes átiratot, amit bemutatnak a könyvben, így még annak a mondanivalója is új volt. (Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern.)
English Teatres logó

A másik ami nagyon tetszett, a színházi blog a próbafolyamatról. Ma, amikor mindenki azzal küzd (mindenki alatt értsd a kultúra dolgozóit, színházak, könyvtárak, múzeumok), hogy hogyan vonjuk be a fiatalságot, akiket csak a közösségi médián és az interneten keresztül lehet elérni, egy blog ötlete szerintem még mindig szuper ötlet és lehetőség. Személyes, érdekes, egyszerű és nagyszerű ötlet, és igen, aki járatos ebben a vlogolással, és a videós blogokkal is foglalkozhat. Más szegmens, de muszáj megszólítani a fiatalabbakat is, különben nem lesz majd utánpótlás, aki fenntartja ezeket az intézményeket. Egy szóval, imádtam a blogolás ötletét, és körbe is nézek, hátha van már ilyen valamelyik magyar színháznál.

"– Sosem késő második esélyt kérni, ha beláttuk, hogy hibáztunk."
És azt hiszem,ennek a könyvnek nem is a szerelmi szál, vagy a színházi bepillantás a fő mondanivalója. Hanem a fiatal pályakezdők számára pár fontos üzenet: Merj a saját lábadra állni! Megvalósítani, kitalálni önmagad, a saját utadat követni, és ne azt, amit a szüleid, a családod esetleg megkövetel vagy kijelöl. Merj kiállni magadért, vagy akár a szerelmedért! És ha elbuktál, próbáld meg helyrehozni, és tanulni belőle.

Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖

Fülszöveg: 
Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?

Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!

A könyv adatlapja:
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 326. old.
Műfaja: ifjúsági YA
Folytatásos: elvileg nem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése