2019. július 31., szerda

Sarah J. Maas: Tower ​of Dawn – A hajnal tornya (Üvegtrón 6.)


"A világnak több gyógyítóra van szüksége."


Gondolataim a könyvről: 
 A könyvet még januárban szereztem be, és röviddel azután el is olvastam, viszont csak most jutottam el odáig, hogy le is írjam az élményt. Hagytam neki időt ülepedni rendesen. :-D 

Minden úgy történt, hogy még tavaly novemberben megvettem a 7. részt, a záró kötetet angolul. Azt már előre lehetett tudni, hogy bár hivatalosan ez a kék kötetecske az Üvegtrón 6. része, lényegében csak Chaol, Nesryn és később Irene és Sartaq regénye lesz. Aelin csak említés szintjén kerül bele, abból a szálból semmit nem kapunk, tehát egy köteten keresztül rághatjuk a kefét.
 Nyilván ez egy tudatos döntés, húzni minél tovább az izgalmakat és az olvasókat. Hát bejött neki. De csak az angoloknál. Mert a magyarok közül aki cseles, novemberben megrendelte a 7. részt angolul, és már tudtam, mi lesz a vége A hamu királyságának, most ezzel csak a hiányzó darabkát raktam a helyére Chaol és Nesryn útjáról. Magyarul lényegesen jobb volt olvasni, és sok minden helyre került, ahol csak kapkodtam a fejem az új szereplőknél a 7. könyvben. Úgy is lehetett mindent érteni, de na, így teljes a történet.

Az alapsztori annyi, hogy Chaol és Nesryn délre mennek, hogy Chaolnak gyógyítót és Aelinnek segítséget és sereget szerezzenek. De mindezt nagyon óvatosan kell tenniük mert a Kaganátusban és főleg a királyi családban farkastörvények uralkodnak, egymás ellen is áskálódnak, és szinte senkiben nem szabad megbízni. 
Irene Towers fanrt  by Tokladze Sal

Viszont itt helyezkedik el a világ legerősebb gyógyítóinak iskolája is a Torre Cesme, ahol az egyik legerősebb gyógyító Irene Towers tanul. Őt rendelik ki Chaol sebének és gerincének gyógyítására, míg Nesryn próbálja kiépíteni a kapcsolatot a rukok vezérével, az egyik herceggel, Sartaq-kal. 

Nem tudtam, miért ilyen iszonyatos hosszú a könyv. De itt van idő felépíteni a keleti arab és afrikai mintára felhúzott Kaganátust és Anticát. Megteremteni a ruk lovasok hazáját, akik mind lovon vagy rukon ülve tudnak harcolni. Afféle harcos, nomád nép, ahol mégis királyi család uralkodik, és a harc és a gyógyítás élteti őket. Van történetük, kultúrájuk, a rémjelek és a rémszörnyek még nem érintették meg ezt a kontinenst. Egészen addig, amíg hőseink meg nem érkeztek. 

A helyzet már így sem vidám, de mivel meghal a királyi család egy tagja, a hangulat már így is elég rossz a történet kezdetekor. Ekkor kezd a munkába Irene és Nesryn. 

Az egész kötet fő mondanivalója a gyógyítás. Irene tanítása szerint vallja, hogy nem csak a sebet kell begyógyítani, a lelket is. És ez ennek a kötetnek talán a legfontosabb üzenete. Chaol fájdalommal, bűntudattal, gyásszal, kétségekkel és félelmekkel érkezett, és amíg nem hajlandó szembenézni a saját félelmeivel és bűntudatával, addig nem fog a seb mélyéből a rém sem eltűnni. Irene-nak pedig saját magát kell elfogadnia ahhoz, az örökségét, a családját, hogy ő is Résvár szülötte, és a gyógyítók legnagyobbika lehet, ha megbékél a gyászával és használja az erejét. 

Chaolnak beszélni kell a történtekről, megbocsátani Aelinnek, és magának Nehemia halálát, elfogadni a családját, a rossz gyerekkorát. A sebet felnyitva villanásokat kapunk emlékkeként mindkettőjükből, nagyon jól van megírva, ahogy egyre közelebb kerülnek az igazsághoz, egyre több dolog derül ki a háttér sztorijukból. 

Közben megy az áskálódás a testvérek között, és Chaol és Irene pedig kutatást végez a rémjelek és a rémkulcsok után. 

A másik szálon Nesryn nyer egy utat Sartaq csodálatos arany rukján, Kadarán a rukok hazájába, ahol ő is megküzd a saját démonaival, de közben meghódít egy hercegi szívet. Nesryn az örök második, aki mindenkinek csak pótlék, aki bár a harci képességei tökéletes vezetővé teszik, mégis csak második lehet a sorban az urak mögött. Sartaq meglátja benne ezt a csodát, és miután ők is átélnek pár kalandot, Sartaq a saját szemével látja és tapasztalja a fenyegetést, könnyen hozza meg a döntést, hogy a ruk törzsekkel csatlakozik Aelin seregéhez.
Kadara, az arany rukmadár
Az a szép a kötetben, hogy miközben szépen megoldja szereplőink személyes problémáit, apránként adagolja az infót a rémjelekről, rémkulcsokról, a pókokról, akiknek lesz még szerepe a 7. részben, és megadja azt a segítséget, amit majd elvisznek Aelinnek és Rowannek a harchoz. 

Mivel viszont mégis egy young adult fantasyról beszélünk, és a szereplőink is elég fiatalok, érdemes pár szó erejéig kitérni Sarah mondanivalójára a könyvvel. A könyv fő lényege a gyógyítás. A testi, lelki gyógyítás. A lelki sebeink is lehetnek iszonyatosak, a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek talán ezek még súlyosabbak. Útkeresés, önmagunk keresése, az élet elkezdése, munkahely megtalálása, pályaválasztás, stb. Iszonyatos lelki terhek sokszor, amit vagy a család, vagy a társadalom sokszor csak súlyosbít. Ha nem beszélünk róla, nem mondjuk ki a félelmeinket, előbb utóbb minket is felemészthetnek, később ebből alakul ki a szorongás, depresszió. 

Nyilván nem egy fantasy könyvben kell keresni a világmegváltást, de az üzenete nagyon is fontos bármikor, bárkinek, bármilyen körülmények között. Ezért szeretem Sarah írásait rettentően. Még akkor is, ha ez csak egy kis kiruccanás, kitekintés. A világ akkor is tökéletesen felépített, a karaktereink élnek, mozognak, fejlődnek, és nagyon komoly mondanivaló van minden egyes kötetben.


Borító extra: 

Mikor 2017 ősszel kijöttek a kész angol borítók, be kell vallanom, nekem egyik sem tetszett. Nem illet az Aelines sorozatba. Nem a kék színnel volt baj, hanem a pajzsos bagollyal és a háttérrel. Bár készült belőle másik változat (az egyik az USA kiadás, a másik az UK-es) nem lopták be magukat a szívembe. Aztán a könyvet olvasva kiderült, hogy ez a Torre logója, a tudás, és gyógyítás jelképe. Háttérben pedig a Kaganátus kapott helyet. Értem én, hogy mivel kicsit kilóg a sorból, külön borítót akartak neki tervezni, viszont így kevésbé illeszkedik a könyv gerince a polcon a sorba (tudom, én vagyok defektes.) 



Fülszöveg:
 Egy csodálatos birodalom.
Egy kétségbeesett küldetés.
Egy ősi titok.

Chaol Westfall és Nesryn Faliq azért érkezett Antica tündöklő városába, hogy szövetséget kössön a déli kontinens kagánjával, akinek hatalmas serege jelenti Erilea utolsó reménysugarát. De nem ez az egyetlen oka, hogy Anticába utaztak: gyógyírt keresnek Chaol Résvárban szerzett sebeire a legendás Torre Cesmében.
A gyerekként iszonyatos borzalmakat átélő Yrene Towers a legkevésbé sem kíván az ifjú adarlani nemesen segíteni, meggyógyítani meg aztán főleg nem akarja. Csakhogy esküt tett, miszerint segíti az elesetteket – és tartja is a szavát. Azonban Lord Westfallt sötétség kíséri, és Yrene hamarosan rádöbben, hogy a fiú múltja mindkettejüket magával ragadhatja.

A távoli hegyekben harcosok lenyűgöző rukokon szárnyalnak, és az árnyak mélyén régóta várt válaszok lapulnak. Olyan tudás, ami a túlélést jelentheti a világ számára – vagy a végső pusztulást.


A könyv adatlapja: 
Kiadója: Könyvmolyképző
Kiadási év: 2018
Oldalszám: 792. old.
Műfaja: fantasy
Fordította: Szabó Krisztina
Borító: az eredeti
Folytatásos: igen, várjuk a 7. befejező részt.
Angol címe: Tower of Dawn

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése