2020. március 2., hétfő

Christelle Dabos: Bábel emlékezete (Tükörjáró 3.)



Az előző részekről az könyvajánlókat itt olvashatod. 





Gondolataim a könyvről: 
Sokat kellett várni a folytatásra, de megérte. Két év telt el az előző kötet óta, Ophélie visszakerült Animára, és azóta sem tud semmit Thornról. Ekkor megjelenik Archibald, ajtókat, szélrózsákat nyit és sejtelmes titkokat mond, majd jól otthagyja főhősnőnket a bábeli szilánkon.

Megismerkedünk Octavioval, Lazarus sokkal kedvesebb fiával, aki útba igazítja Ophéliet. Bábel a tudomány, a kultúra, a könyvtárak és az emlékőrzés központja, itt két Családfő él, Heléna és Pollux, de itt sem ők vezetik a szilánkot.

A helyzet itt is hasonló az előző két kötethez. Ophélienek álnéven be kell épülnie, hogy elérhesse a vágyott titkot, amit talán a Secretarium rejt. Bár megismerünk sok új karaktert, (Medianát, a sikerre éhes minta tanulót, jósokat, és új képességeket a szilánkokról. Egy kesztyűkészítő mestert és egy elég ügyetlen raktárost is. Ami itt most talán altér a többitől, hogy itt Ophélie tényleg magára van utalva. Vannak körülötte segítők is  olykor, de alapvetően teljesen egyedül van. E miatt viszont sokkal önállóbb, kénytelen magára vállalni a feladatokat, és a jelleme is erősödik, mert csak magára számíthat. Bár az alap ügyetlensége még mindig elég zavaró, az hogy a férfiakkal hogyan kommunikál meg néha dühítő.

Nincs itt a nagynénje és Berenilde (ők is előkerülnek a gyermekkel pár felvillanó fejezet erejéig, de ez a szál még elég homályos, gyanítom, hogy ez a rész a következő könyv cselekményét készíti majd elő), így új szereplők kerülnek előtérbe, és kicsit több kreativitás és ügyesség jut Ophélienek.

Itt is sokat kell tanulni, ellenségei pedig itt is vannak, így a hátrányos helyzet meg is van. Sajnos a nyomozós része nekem eléggé hasonlított a második kötetére, lassította a könyvet, eléggé elhúzták, így ott egy kicsit el is akadtam, amíg nem találkozunk Sir Henryvel!

Bár az elején még én sem gondoltam volna, de ez jó fordulat volt a regény cselekménye szempontjából. Bár itt is marad a kemény távolságtartás, de legalább megvan az egyik cél, aki után nyomozunk.

A másik fontos felfedezés a végén Ophélie elzárásával és tükrös utazásával van kapcsolatban. Ami nekem itt tetszett, hogy végre kicsit érzelmileg is fejlődik. Rájön, hogy mi vele a gond, hogy nyitnia kell a másik felé, kicsit saját magával is ismerkedik, és ki meri mondani a félelmeit, az érzéseit, a kétségeit, és a szerelmét!  A vágy és a késztetés már megvan, csak neki magának kell rájönnie, mit is akar. Hogy Thorn közeledése jó is lehet, hogy nem kell megijednie a közelében és fontos az érintése.

És azt hiszem, mindenki arra az utolsó pár oldalra várt, már vagy három könyv óta. Viszont jó hír, hogy Istennel és a könyvvel kapcsolatban még mindig van elég nyomozni való, úgyhogy marad még izgalom a 4. könyvre is. Most már pedig Ophélienek nem egyedül kell folytatnia a kutatást.

A fő szálon sajnos nem jutottunk sokkal közelebb, ám a jellemfejlődés, és Ophélie karaktere szempontjából nagyon fontos volt ez a 3. kötet. Remélhetőleg megkapjuk magyarul is a tetralógia folytatását, ez lenne az utolsó kötet. Franciául már megjelent 2019-ben (sajnos ezen a nyelven biztos nem fogom elolvasni), viszont elég vegyes véleményeket olvastam, hallottam róla, így mindenképpen nagyon kíváncsi vagyok. 

Rendhagyó - ez a legjobb, valami pluszt ad 💖



A fotók a Pinterestről származnak.

Fülszöveg: 

Két év és három hónap telt el azóta, hogy Ophélie akarata ellenére visszatért Animára. Kényszerű magányában gondolkodni volt ideje elég, és elmondhatatlanul szeretne végre utánajárni mindannak, amit Faruk Könyvéből kiolvasott és Istentől megtudott. Némi segítséggel eljut Bábelre, és hamis személyazonosság alatt igyekszik megtalálni a helyét az ottani társadalomban.

A beilleszkedés egyfelől nem túlságosan nehéz, ugyanis a szilánkcsoport lakossága származását tekintve igen vegyes, a legmodernebb technikai vívmányokkal azonban olykor meggyűlik az Animista baja. A nyomozását leginkább az segíti, hogy felveteti magát a helyi virtuózneveldébe, ahol persze újabb ellenfelei és irigyei is akadnak. De vajon az olvasótehetsége elég lesz-e ahhoz, hogy mélyebbre ásson, és közelebb kerüljön az igazsághoz? És hogy Thorn nyomára bukkanjon a bábeli zűrzavarban?

A könyv adatlapja: 
Kiadója: Kolibri
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 584. old.
Műfaja:ifjúsági fantasy
Fordította: Molnár Zsófia
Borító: az eredeti
Folytatásos: 3. rész, de lesz még egy 4.
Eredeti címe: La mémoire de Babel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése