2011. május 8., vasárnap

Könyvajánló: Anna Gavalda : Együtt lehetnénk

Régen láttam ilyen jót. Könyvben és filmben is. Azt hiszem a Tombol a Hold volt az Utolsó ilyen.
Itt egy kis leírás a tartalmáról:

Egy ügyefogyott, dadogós, fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, ám fölöttébb morcos szakács, valamint az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagymama – az élet sodrába beilleszkedni képtelen, magányos emberek. Az arisztokrata megmenti a lány életét, a lány a szakácsot és a bolondos arisztokratát, s együtt megszépítik a nagymama utolsó hónapjait, majd némi bukdácsolás után ők maguk is rálelnek a boldogságra. A helyszín egy hatalmas, kongóan üres párizsi lakás – á la Utolsó tangó Párizsban –, egy bűbájos vidéki házacska, a párizsi elegáns éttermek konyháinak hajszolt mindennapjai, és maga Párizs a nyüzsgő, lüktető életével, megkopott varázsával. Szellemes, könnyed, néhol megrázó történet a szerelem és a barátság felszabadító erejéről, és arról, hogy csak akkor vagyunk szabadok, ha nemcsak adni, hanem kapni is tudunk. Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül – erről szól Anna Gavalda új könyve.

Gondolatok a könyvről:
Körül belül egy hónapja olvastam, és letaglózott. 3 nap alatt bevégeztem a kb 500 oldalt. 4 nagyon különböző ember története, akik mégis együtt teremtenek valami újat, egy olyan légkört, amiben mind jól érzik magukat.

Franck, aki belül szenved, és gürizik, majd nehezen ismeri be, mennyire kötődhet valakihez.
Philibert dadogása, ami bárhol megmosolyogtató üde színfoltja a történetnek, Camille, aki a gondolkodó művész hajlamot testesíti meg, az elvágyódást, a nyomort a művészetben, és végül a nagyi, aki miatt összefognak, együtt laknak. Csodás, kidolgozott karakterek, komoly értékekkel és mondanivalóval.

Nagyon tetszett a könyv felosztása, bár ötszáz oldal, 4 kis könyvbe és sok alfejezetbe van osztva , sokszor egy fejezet, egy oldal, ami mégis sokkal tömörebb és több mondanivalót hordoz, mint más könyvekben 20 oldal. Nekem nagyon praktikus volt, mert bármikor, könnyen abba tudtam hagyni. De imádom. És nagy bőszen terjesztem, már másnál van kölcsönben a könyvfeszten beszerzett példányom.-)

És most a hétvégén végre megnézhettem a filmet is. Franciául, magyar felirattal a főszerepben Audrey Tatou-val mint Camille. Hasonlóan jól sikerült, mint a könyv, és minden fontos részlet benne van. Jók a rajzos részek, én nagyon szeretem, ahogy a beszélgetős részeket is.
A filmben Philibertnek több szerep jut, ami nagyon tetszett, míg a könyvben a kedvenc részem a disznóvágásos jelenet. Kedvcsinálónak itt egy kis trailer. Bátran nézzétek meg. De ne egyedül, úgy nem megy !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése