2014. február 27., csütörtök

Veronica Roth : Divergent - A beavatott

Végre ennek a könyvnek is nekiálltam. Nagyon sokat hallottam róla, és most hogy márciusban a mozikba kerül a film, én is el akartam olvasni, miről is szól.

Alapvetően egy utópisztikus műről beszélhetünk, ha már hasonlítani kell, akkor kicsit talán az éhezők viadalára hasonlít, de majd kiderül, miben tér el.
A történetről:
Tris, vagy régi nevén Beatrice az Önfeláldozók csoportjába tartozik. Az utópisztikus Chicagoban 5 körzet igazgatja az emberek életét, ami előírja, hogy melyik tulajdonságot műveljék a csoport tagjai kiemelten. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Minden évben, akik betöltik a tizenhatodik életévüket, eldönthetik (egy teszt segítségével), hogy hová akarnak tartozni életük során. 
Azonban Tris több csoportba is beillene, és ez hibát okoz a rendszerben, így titkolnia kell érzéseit, és döntésével megváltoztatni az életét...

Alapvetően az ötlet nagyon tetszett. Fel van építve, ki mit művel, a Bátrak nem ismernek félelmet, vonatból ugrálnak, a táboruk a föld alatt van, az önfeláldozók nem lehetnek önzőek stb. Tehát ez nagyon jól ki van találva. Tris szemszögéből ismerjük meg a helyzetet, és persze a rettentő vonzó és érdekes Négyest, aki majd barátja és segítője lesz Trisnek.

A verekedős részek, a kiképzés, és a félelem szimulációk nagyon jól meg vannak írva, azt át tudtam érezni, de sajnos a többi néha nekem hiteltelen volt, e miatt kicsit lassabban is haladtam vele.

Maga a történet Tris egyéniségéről, önfelfedezéséről, nővé válásáról szól. Érdekes látnia problémákat (család elhagyása, hivatás választása) amiken nekem is gondolkodnom kellett, persze nem ilyen környezetben, de elnosztalgiáztam, meg hát lassan aktuális lesz a pályaválasztás miatt is.
Ami nekem itt nem tetszett, ami kicsit ugyan úgy az éhezők viadalában sem, hogy nekem túl utópisztikus, hihetetlen. Én nem tudnék ilyen világban élni, és tuti biztos, hogy nem is működne, mert lehetetlen fenntartani, az ember túl emocionális, és mint majd a könyvben is kiderül, vannak Elfajzottak, akik minden csoporthoz szeretnének tartozni. Hát ebből lesznek a bonyodalmak... még vagy két könyvben, mert persze ez is folytatásos, és trilógia.
 A borítók:
Ami viszont pozitív, hogy az Animus megvette az eredeti nagyon szépen összehangolt sorozat eredeti borítóit, így itthon is azzal lehet kapni. Nagyon jók a színei, szépen vannak összeválogatva, egymás mellett még szimmetrikusak is, és a jelképek mind összhangban vannak a tartalommal.

Összességében: tetszett, elolvastam,  pár estére lekötött, de nem hiszem, hogy elolvasom a folytatást, annyira nem ragadott meg, és várható lesz a végkifejlet. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a film, mennyire sikerül nekik megvalósítani az érzéseket, amiket olvasás közben éreztem, szóval mindenképpen megnézem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése